perjantai 31. lokakuuta 2014

Maidottomia ja munattomia ruokia

Kotikeittiössämme valmistuu lähes poikkeuksetta kananmunattomia ruokia, mutta viime aikoina ne ovat olleet myös maidottomia. Koska maidon jättäminen pois ruoista oli itselleni uusi juttu, meni jonkin aikaa ennen kuin opin keksimään korvaavia vaihtoehtoja. Tässäpä siis muutamia maidottomia ja munattomia ruokia, jos joku muukin joskus joutuu pähkäilemään, miten ruoanlaitto onnistuu vähän rajatumalla raaka-ainevalikoimalla. :)

Kotikokkailujen pelastuksena ovat nämä kaksi kauratuotetta: kaurajuoma ja kaurakerma. Ne korvaavat hienosti lehmänmaidon useimmissa ruoissa! Ja toisin kuin aluksi ennakkoluuloisena epäilin, ruokien maussa ei huomaa, onko siinä oikeaa vai kaurakermaa.


Arkiruokia


Kanaviilokki onnistuu hyvin korvaamalla ruokakerman kaurakermalla.


Myös kermainen kanakastike onnistuu käyttämällä kaurakermaa. Nopeassa arkikastikkeessa on kanaa, pakastehernettä ja -maissia, sipulia, ananasta sekä mausteina valkosipulia, ripaus suolaa, mustapippuria ja currya.


Makaronilaatikossa on kerroksittain keitettyjä makaroneja ja jauhelihatäytettä (jauhelihaa, kasvisliemikuutio, tomaattipyrettä tai paseerattua tomaattia, sipulia, valkosipulia, mustapippuria ja jotain yrttiä - tällä kertaa tuoretta persiljaa). Lisäksi siinä on munamaidon sijaan 4 dl kaurakermaa.


Koostumus ei ole yhtä kiinteä kuin munamaidollisessa laatikossa, mutta kuulemani mukaan niin koostumus kuin makukin ovat paremmat.


Mangokanassa (joka on tällä hetkellä niin taaperon kuin vanhempienkin lemppari!) on mangososetta, kaurakermaa, valkosipulia, suolaa, inkivääriä ja chilijauhetta. Nopean arkikastikkeen tästä saa, kun pihvien sijaan paistelee nopeasti maustamattomia kanasuikaleita.


Valkosipulikermaperunat eli perunaa (ja tällä kertaa myös pari porkkanaa), suolaa, pippuria, valkosipulia ja sipulia sekä 4 dl kaurakermaa. Uunissa 200 asteessa keskitasolla n. 1,5 tuntia.


Makeita herkkuja


Leivonnaisissa puolestaan suurena apuna ovat maidoton margariini ja Sunnuntain kaurapohjainen vaniljakastike.


Vakiopullaohjeeseen käytän vaniljakastiketta maidon sijaan - pullien maku on hyvä ja koostumus sopivan pehmeä.
  • 1 prk Sunnuntain vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 0,75 dl sokeria
  • 1/2 palaa tuorehiivaa
  • 0,5 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 50 g margariinia sulatettuna
Lämmitä vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon hiiva, sokerit ja kardemumma. Lisää puolet jauhoista, sekoita ja vaivaa mukaan loput jauhot ja margariini. Anna kohota 40 minuuttia.

Täytteenä margariinia ja mantelimassaa
Pullien voiteluun käytän hyytelösokeria, mutta kuulemani mukaan myös kahvi on hyvä vaihtoehto kananmunalle.

Viime aikoina leipominen on jäänyt vähän vähemmälle, mutta maidottomana ja munattomana onnistuu mm. mokkapalat sekä omenapiirakka. Omenapiirakassa käytetty pohja toimii hyvin munattoman ja maidottoman kakun pohjana muutenkin! :)

6 kommenttia:

  1. On niin hyvännäköisiä annoksia !! Maidottomia ja munattomia ruokia olen tehnyt aika pitkään, munaton ruokavalio tuotti alkuun päänvaivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle taas maidottomuus oli aluksi haastavaa, kunnes tajusin, ettei tarvitse etsiä kokonaan maidottomia reseptejä vaan maidon voi korvata jollain muulla.

      Jos satut tietämään hyvän ohjeen, miten suolaisesta piirakasta saa mehevän ja maukkaan ilman kananmunaa ja maitoa, niin vinkkaa minullekin! :)

      Poista
  2. Munattomiin meilläkin totuttu ja toists viikkoa maidoton menossa. Kyllö niitä korvaavia juttuja aika hyvin löytyy:). Oatlyn kaurajuoma meni meillö paremmon alas kuin tuo nordicin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me jotenkin jämähdettiin Nordiciin, kun sitä ekaksi tuli ostettua. Olen kyllä katsellut tälläkin viikolla monesti Oatlyn mainoksia ja miettinyt, että myös sen tuotteita pitää kokeilla.

      Kommentoin tuossa yllä jo Ninalle, mutta jos siis osaat vinkata hyvän munattoman ja maidottoman suolaisen piirakan ohjeen, niin olen kiinnostunut siitä! Tuntuu, että piirakoista tulee helposti kuivia enkä ole keksinyt tai löytänyt vielä mitään hyvää täytettä. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Ja sitä se on! Meillä on syöty sitä nyt viikon ajan päivittäin. :D

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)