keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Simaprojekti

Tänä vuonna teen ensimmäistä kertaa ikinä itse simaa ja odotukset ovat tottakai korkealla. Aloitin projektini viettämällä tovin Googlen seurassa ja löysin kasan hyvin samankaltaisia simaohjeita. Päätin tällä kertaa noudattaa Marttojen vaihe vaiheelta kirjattua ohjetta, mutta jatkossa (jos onnistun saamaan simasta juotavaa) voisin kokeilla erilaisia simavariaatioita Dansukkerin ohjeiden mukaan. Raparperisimaa olen lapsuudessani juonut ja se ainakin on superhyvää!


Päätin tehdä Marttojen ohjeesta puolikkaan annoksen, sillä yllätyksekseni isoin kattilamme olikin tilavuudeltaan vain 3 litraa. Olin täysin vakuuttunut, että se olisi vähintään viisilitrainen! Kattilan pohjalla ovat yhden sitruunan kuoret ja hedelmäliha sekä 175 g talous- ja fariinisokeria.


Keitin puolet vedestä (1,25 l) kiehuvaksi ja kaadoin kattilaan. Tässä vaiheessa ohjeen mukaan pitää antaa siman "seistä jonkin aikaa kannen alla". Suurta päänvaivaa aiheutti jonkin aikaa - onko se 5 minuuttia vai vartti? Ehkä jopa yli puoli tuntia? Päädyin 15 minuuttiin.

Jonkin ajan jälkeen lisätään loput (myös 1,25 l) vedestä kylmänä. Sitten onkin vuorossa hiivan lisääminen. Jälleen pähkäilin ohjeen suurpiirteisyyden kanssa, koska "nokare hiivaa" tuntui aika laajalta käsitteeltä. Muistan jostain lukeneeni maininnan herneenkokoisesta palasesta ja jossain taidettiin verrata hiivamäärää pikkurillin kynteen tai 1/5 teelusikalliseen. Tässä on minun pieni nokareeni 2,5 litraan vettä:


On aika lisätä hiiva simaan, kun vesi on huoneenlämpöistä, kädenlämpöistä tai haaleaa. Luulen, että simani oli jotain haalean ja kädenlämpöisen väliltä, ei siis ihan huoneenlämpöistä vielä. Koukkasin simasta hieman vettä kulhoon, liotin hiivan siihen ja sekoitin vasta sitten koko kattilalliseen.

Ohjeiden mukaan siman pitää olla kattilassa huoneenlämmössä noin vuorokausi tai kunnes se käy. Seuraavana iltana siis pullotin siman kahteen 1,5 litran muovipulloon. En tiedä, olisiko sakkaa pitänyt vältellä vai ei, mutta muistelisin hämärästi lapsuudestani, että se on parempi jättää kattilaan.


Pullojen pohjalle tuli vähän reilu 1 tl sokeria sekä muutama rusina. Korkkeja ei ole kierretty ollenkaan kiinni, sillä toivon näin välttäväni simaräjähdykset jääkaapissa. :)


Onpas jännää tehdä asioita, joita ei ole tehnyt koskaan ikinä aikaisemmin! Toivottavasti ajoitukseni meni edes suurinpiirtein kohdalleen ja saamme vappuna herkullista simaa. Veikkaan, että sima saattaa olla vähän liian aikaisin valmis, mutta hyvällä tuurilla se on juomakelpoista ainakin vapun aattona. :) Ajoituksen lisäksi hieman jännittää tuo hiivan määrä, sillä en osaa yhtään arvioida, onko sitä liikaa vai liian vähän.

Tämän jälkeen en (ehkä) enää jauha krookuksistani, mutta katsokaapas, mitä tapahtui pupun syömille kukille!


Hämmentävän sitkeitä kasveja! Vain tuo yksi reppana ei päässyt enää kokemaan kukkaloistoaan.

Tilannepäivitys simaprojektiin


Kyllä Martat osaavat! Simasta tuli hyvää ja juuri omaan makuun sopivan raikasta eikä vahvaa. :) Sima vain ehti valmistua nopeammin kuin odotin, vaikka se pullottamisen jälkeen olikin jääkaapissa. (Sima tehtiin tiistai-illalla ja se oli juomakelpoista lauantaina.) Jotta meillä olisi vappunakin simaa, tein jo eilen uuden satsin valmistumaan. Ehkä tämän erän ajoitus menee vapun kannalta nappiin. :>

2 kommenttia:

  1. Minäkin olisin halunnut tehdä simaa tänä vuonna, mutta heräsin ajatukseen vähän liian myöhään. Toivottavasti simanne onnistuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen, että meillä taisi sima olla sittenkin vähän ajoissa. Katsotaan, miten käy! :) Olisi varmaan kannattanut tehdä ensimmäinen kokeilu ennen vappua... Ehkä simasta saa kuitenkin hyvää kesähellejuomaakin? :)

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)