Leivoin pitkästä aikaa sämpylöitä, jotta voisimme testata Tipusen suhtautumista uuteen ruokaan, leipään. Pienet palaset upposivat ainakin ensimmäisellä maistelukerralla yllättävän hyvin, joten taidamme ehtimisen ja jaksamisen rajoissa siirtyä itsetehtyihin leipiin taas pitkän (vauvavuoden mittaisen) tauon jälkeen. Tällä kertaa laitoin suolaa hieman normaalia vähemmän eli 1,5 tl, jotta leipä sopisi hyvin myös perheemme juniorijäsenelle.
Olen käyttänyt samaa sämpyläohjetta paljon ja usein jauhot menevät hieman fiiliksen mukaan. Tässä kuitenkin suuntaa antava ohje, josta tulee n. 27 reilunkokoista sämpylää.
- 6 dl vettä
- 50 g hiivaa
- n. 2 - 2,5 rkl siirappia
- 2 tl suolaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- n. 8 dl sämpyläjauhoja
- 0,5 dl öljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon suola, siirappi ja osa jauhoista (esim. 4 dl vehnäjauhoja ja 2 dl sämpyläjauhoja). Sekoita. Lisää loput jauhot ja öljy. Anna kohota.
Taikina on melko löysää, mutta jauhotetuilla käsillä siitä saa pyöriteltyä sämpylöitä. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä ja superherkullisia! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)