Nyt saa luonnosta mainioita mustikoita ja mekin isomman taaperon kanssa otimme ilon irti luonnonherkuista. Piirakan leipominen tosin taitaa olla vähän turhan pitkä reitti varvusta vatsaan - helpointa ja kivointa oli näköjään istua varpujen keskellä ja napsia marjoja äidin kerätessä mukia täyteen.
Jos kuvista on vaikea saada selvää, niin pohjan ohje löytyy myös täältä. Mustikat voi myös tottakai laittaa jo ennen paistamista taikinan pinnalle, mutta itse tykkään pitää tuoreet mustikat ehjinä. Pakastettuja ehtii uunittaa sitten talvella. :) Mustikkapiirakka on kananmunaton ja maidoton, ja pohja on supermehevä, vaikka ehkä voisikin luulla toisin.
Kai mustikoita vielä löytyy metsistä? Teimme tämän piirakan jo parisen viikkoa sitten, joten ihan viime päivinä emme ole metsässä pyörineet. :)
Mukavaa keskiviikkoiltaa sinulle! :)
Tuosta tulee vielä gluteenittomanakin hyvä pohja! Vastaavaa ollaan siis joskus leivottu banaanista / päärynästä.
VastaaPoistaTäällä kaikki mustikat on kerätty thaimaalaisten toimesta. Ei ehditty edes pakkaseen saada kun alkoivat vasta hiljalleen kypsymään. Pienistä metsiköistä saattaa hyvällä tuurilla piirakkamustikkaa vielä saada, mutta ottajiahan niille vähäisille mustikoille on vaikka kuinka.
Totta, tämä toimii varmasti gluteenittomanakin! Meillä leipomukset sijoittuvat munaton-maidoton -akselille, joten gluteenittomia tulee tehtyä melko harvoin. :)
PoistaVoi mustikkatilannetta! Taitaa olla todella paikkakunta- tai metsäkohtaista, kuinka paljon siellä on poimijoita. Harmi, että siellä poimijoita on enemmän kuin mitä mustikkaa riittää!
Ihanan helppo piirakka ja marjojen vitamiinit tallella :)
VastaaPoistaMeillä on vielä hieman lähimetsissä mustikoita, mutta nopeita poimijat ovat olleet, sillä vielä jokin aika sitten raakileita oli paljon.
Hyvä pointti tuo vitamiinien säilyttäminen! Enpä tullutkaan ajatelleeksi sitä. :)
PoistaMe käytiin tyttöjen kanssa taloyhtiön talojen takana minimetsässä poimimassa mustikoita. Taidettiin ryövätä sieltä suurin osa mustikoista, mutta tosin raakileita jäi varpuihin vielä paljon.
Vaikuttaa tosissaan jännältä. Pitää ryhtyä miettimään sokeritonta versiota läheisiäni varten joilla on diabetes. Onkohan PIltti mangososeessa sokeria? Selviää varmasti purkin kyljestä.
VastaaPoistaOlet esittänyt nuo aineet kivasti kuviin kirjoittamalla. Ehkä opettelen saman taidob jonain päivänä :)
Hmm, sokerittomia vaihtoehtoja en olekaan kovin paljoa tehnyt! Piltin mangososeessa ei ole lisättyä sokeria, mutta mangossa muuten on tietty hedelmäsokeria. Pohjaan voi käyttää myös jotain muuta hedelmäsosetta ja mietinkin, mikä olisi sellainen hedelmä, jossa olisi sokeria mahdollisesti vähemmän kuin mangossa. Omena ehkäpä?
PoistaMinäkin vasta harjoittelen tätä raaka-aineiden kuvaamista. Kiva siis kuulla, että näytti nytkin kivalta! :)
Kyllä mustikkaa riittää vielä! Olen ollut jo kolme kertaa mustikassa, kaksi kertaa Bonskun kanssa ja kerran yksin. Jos lapsella "ahneutta" on se, ettei yhtään mustikkaa päädy kuppiin asti, niin aikuisella taas se, ettei yhtään mustikkaa raaski pistää suuhun jo metsässä.
VastaaPoistaHyvä idea laittaa tuoreita mustikoita piirakkaan!
Heheh, olet aivan oikeassa ahneuden suhteen! En ole erityisen fanaattinen marjastaja (vielä), mutta huomasin kyllä itsekin, että ahnehdin vain kuppia täyteen enkä jäänyt maistelemaan marjoja metsässä. :D
PoistaNam mustikoita! Niitä meilläkin on nyt syöty urakalla, tosin ihan sellaisenaan, vielä ei olla piirakkaa tehty. Enpä ole muuten ajatellut, että ne voi ripotella piiraan päälle kun pohja on valmis, kiva idea ja mustikoiden kaikki vitamiinit ja muu hyvä pysyy tallella kun niitä ei lämmitä uunissa. :)
VastaaPoistaTuo mangosose pohjassa kuulostaa jännältä, varmasti namia!
Pinnalle ripottelu oli ihan kivaa vaihtelua vaihteeksi! Mun mielestä tuoreet mustikat ovat parhaimpia sellaisenaan, kun taas uunissa marjat menettävät "sen jonkin". Mustikoiden alle voisi ehkä levittää hieman jotain, niin ne pysyisivät paikoillaan paremmin. :)
PoistaNäyttääpä mehevältä - tämä voisi mennä kokeiluun viikonloppuna!
VastaaPoista