sunnuntai 9. elokuuta 2015

Epäluuloinen tutustuu luonnonkosmetiikkaan

Tiedän olevani vähän ennakkoluuloinen ja epäileväinen vieraita asioita kohtaan. Jämähdän myös helposti vanhoihin kaavoihin ja löydettyäni jonkin hyvän tuotteen en kovin helposti vaihda sitä. Aikaisemmin jutut kemikaalien haitoista ja luonnonkosmetiikan eduista ovat menneet hieman ohi, mutta viime aikoina olen alkanut pohtia asiaa enemmän. Mitä kaikkea elimistöön voikaan kerääntyä ihon kautta ja mitä ne tekevät vuosikymmenien aikana?

Olen vasta aivan alkumetreillä tutustumisessani luonnonkosmetiikan maailmaan ja aloitin projektin sillä, että yritän hälventää ennakkoluulojani. Marssin Ruohonjuureen ja poukkoilin hetken hyllyjen välissä. Valitsin kokeiluuni muutaman tuotteen puhtaasti hinnan, ulkoasun ja esittelytekstien perusteella. Jo muutaman tuotteen kokeilun perusteella voin todeta, että minulla on ollut aivan hölmöjä olettamuksia!


Useimmat antiperspirantit mainostavat olevansa alkoholittomia eivätkä sisällä parabeenejä. Niissä on kuitenkin alumiinia, joka joidenkin mukaan voi olla yhteydessä rintasyöpään. Selkeitä tutkimustuloksia syöpäyhteydestä ja alumiinin haitallisuudesta ei ole, mutta itse olen tullut hieman skeptiseksi sen suhteen, mitä elimistöön kerääntyvä alumiini voi tehdä. Antiperspiranteissa on alumiinia, joka tekee kalvon hikirauhasen suulle ja estää näin hien erittymisen. Deodoranteissa sen sijaan ei ole alumiinia eikä niiden tarkoitus ole estää hikoilua vaan ainoastaan hien hajua.

Olin aivan varma, etteivät vaihtoehtoiset deodorantit toimi: ne ovat varmasti tunkkaisen hajuisia, tahmaavat ihon (tai eivät edes tartu siihen) eivätkä ainakaan pysty pitämään hienhajua pois iltaan asti.


Väärin meni! Olen testaillut muutaman viikon ajan Laveran deodoranttia ja sehän on ihan jees. Deodorantti tuoksuu superhyvältä ja tuntuu "ihan oikealta". Ainoa harmittava puoli hinnan lisäksi on se, ettei se tosiaan ole antiperspirantti eikä näin ollen pidä kainaloita kuivina.


Shampoissa ajattelin, että luonnonmukaiset shampoot tuntuvat hiuksissa tahmeilta sekä jättävät ne likaisentuntuisiksi ja -näköisiksi. Kokeilin suomalaista Ole Hyvä -shampoota ja hämmästyin valtavasti. Hiusten pesu tottakai tuntuu erilaiselta, kun shampoo ei vaahtoa erityisemmin, mutta lopputulos on mainio. Oikeasti hiuksissa ei huomaa mitään eroa luottoshampooseeni! Ensimmäisten 1-2 viikon ajan hiukset olivat hieman erilaiset - eivät likaiset eikä karheat, mutta muovautuvammat ja aavistuksen tahmeat. Sen jälkeen tilanne on kuitenkin normalisoitunut ja hiukset tuntuvat nyt täysin normaaleilta.Testailin Laveralta myös kasvojenpuhdistusainetta. Sekin vaikuttaa kivalta! En huomaa siinäkään eroa aiemmin käyttämääni tuotteeseen - ainoastaan koostumus on paljon juoksevampaa kuin mihin olen tottunut.

En tiedä, johtuuko muutos kasvojenpuhdistusaineesta, shampoosta vai ajatuksentasoisesta lumevaikutuksesta, mutta kokeilujaksoni aikana olen rasvannut kasvojani huomattavasti harvemmin kuin aikaisemmin. Ennen rasvasin aamuin illoin ja nyt saattaa mennä jopa pari päivää ilman, että kasvojen iho edes tuntuu kuivalta! Aiemmin sen sijaan ihonpuhdistuksen jälkeen kasvot huusivat rasvaa eikä etenkään suihkun jälkeen voinut ajatellakaan jättävänsä kosteutusta väliin.


Olen hämmentynyt ja yllättynyt. Minulla on ollut aivan pöljiä ennakkoluuloja, sillä lopulta eroa luonnonkosmetiikan ja kemiallisen kosmetiikan välillä ei edes juurikaan huomaa - tai sitten ero on luonnonkosmetiikalle positiivinen. Jos siis huomattavasti turvallisemmilla aineilla saa saman lopputuloksen kuin erilaisten kemikaalien yhdistelmillä, niin eipä taida olla kovin vaikea arvata, mihin jatkossa kallistun. Ainoa huono puolihan luonnonkosmetiikassa on hinta, sillä ainakin nämä kokeilutuotteeni taisivat kaikki olla kalliimpia kuin vastaavat ennen käyttämäni tuotteet - erityisesti deodorantissa hinta-ero on iso.

Aion ehdottomasti tutustua lisää luonnonkosmetiikkaan! Jos minulla on ollut ennakkoluuloja ylläolevista tuotteista, niin niitä löytyy myös meikkien saralta: luonnonkosmetiikan meikithän ovat tunkkaisia, mattapintaisia, paksuja ja kuin suoraan 90-luvulta - vai mitä? ;)

Käytätkö sinä luonnonkosmetiikkaa?
Vinkkaa hyvistä tuotteista ja lempparimerkeistäsi! :)

24 kommenttia:

 1. Ihana postaus. Minä olen kanssa viime aikoina hurahtanut luonnonkosmetiikkaan. Latvialainen Madara on ihana merkki. Kotimainen Flowlta löytyy myös kivoja tuotteita. Arvokkaampia nämä kyllä ovat monesti. Tuolla Madaralla on noin pari kertaa vuodessa päivät, jolloin tuotteita saa -40 % alella. Noilta olen aina hamstrannut lemppareita varastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä alevinkistä! Pitääkin tutustua Madaraan sekä ehdottomasti Flowhon! Mua hämmentää, miten paljon Suomessa tehdäänkään luonnonkosmetiikkaa - miten mä en ole yhtään tajunnut miettiä asiaa aikaisemmin??

   Poista
 2. Itse olen käyttänyt usemapaakin Laveran tuotetta ja todennut ne varsin toimiviksi. Myös Madarasta tykkään kovasti sekä kotimaisesta Flowsta. En kuitenkaan ole mikään kosmetiikan suurkuluttaja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Mä tykkäsin Laveran purnukoiden ja tuubien ulkoasusta, mutta sisältökin oli vakuuttavaa. Minäkään en ole suurkuluttaja, joten saattaa mennä tovi ennen kuin olen saanut testailtua laajasti luonnonkosmetiikkaa. :)

   Poista
 3. Kiitos hyvästä postauksesta! Tässä hälveni minultakin ennakkoluuloja luonnonkosmetiikkaa kohtaan. Ihana kuulla aitoja käyttökokemuksia! Kesän jäljiltä iho ja hiukset kaipaavat kipeästi tehohoitoja ja huolenpitoa, joten uskaltaudun minäkin astumaan luonnonkosmetiikan kokeilijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, etten ole ainoa ennakkoluuloinen! Postauksesta jäi kokonaan mainitsematta epäilykset hiustenmuotoilutuotteita kohtaan - niihin pitää tutustua hetimmiten, sillä nämä nykyisin käyttämäni eivät varmasti sisällä pelkästään hyviä aineita.

   Poista
 4. Mun ongelmaiho voi paremmin kuin varmaan koskaan kiitos luonnonkosmetiikan! Madaran 40% alesta tosiaan kannattaa ostaa varastoonkin. Odyliquen palkittuja tuotteita taas kannattaa kokeilla pienille lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä myös vähän toivon, että löytämällä sopivan luonnonkosmetiikan tuotteet saan ihon kuntoon. :)

   Poista
  2. Ja hei kiitos Odylique-vinkistä! Mietinkin, että pitää tutustua tähän asiaan myös pikkuväen näkökulmasta!

   Poista
  3. Suosittelen ehdottomasti! Mä oon meillä pyrkinyt nyt siirtymään kaikkien osalta luonnonkosmetiikkaan. Tai no, mies onkyllä vielä epäileväinen ja ostaa omat tuotteensa ihan itse.

   Meidän pikainen testipostaus löytyy http://tellujapikkutary.blogspot.fi/2015/04/testissa-ekologisia-tuotteita.html jos kiinnostaa noista lasten tuotteista enemmän lukea.

   Poista
  4. Kiitos postausvinkistä, kävin lukemassa! :) Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen myös lasten osalta voisi olla hyvä juttu!

   Poista
 5. Lavera on aivan ihana, ne tuoksut ja laatu! On kyllä niin monta luonnonkosmetiikan suosikkia, etten osaa edes valita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksut olivat kyllä hyvät ja erityisesti laatu hämmensi valtavasti. Ei ollutkaan kökköjä, tahmaa eikä töhnää. :D

   Poista
 6. Tätä postausta oli ilo lukea! Itse luonnonkosmetiikkaa rakastavana ilahdun aina, kun joku muukin siihen tykästyy. :) Aloittelin luonnonkosmetiikkaan tutustumisen juurikin Laveran kautta ja olen edelleen tyytyväinen sarjan tuotteisiin. Laveran seerumi kuuluu ykköskosmetiikkaani, sitä en vaihtaisi mihinkään. Mukavaa viikon alkua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle blogistasi, olet yksi innoittajistani tällä saralla! :) On ollut mukava lukea sun ja muutamasta muustakin blogista kokemuksia luonnonkosmetiikasta. Niiden kautta olen alkanut pikkuhiljaa havahtua siihen, että tuotteet ovat ehkä oikeasti toimivia! :)

   Poista
 7. Minulla on monta suosikkia luonnonkosmetiikan joukosta. Voisinkin tehdä niistä oman postauksen! Madaran tuotteisiin ihastuin minäkin, kun rohkaistuin kokeilemaan. Meikeistä coleur caramelilla on hyviä ja riittoisia tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madara on tullut niin usein esille (ja muistan nähneeni sen vihreistä purkeista usein kuviakin eri blogeissa), joten siihen pitää tutustua! Tee ehdottomasti postaus, tulen lukemaan! :)

   Poista
 8. Dermosililta löytyy alumiiniton deodorantti; nature. Siitä on tullut minun lemppari, estää hajut hyvin ja oma tuoksu on raikas. Kun aloittelin rasvailemaan ihoa kookosöljyllä, ei ole toistaiseksi tarvinnut enää joka suihkun ja kasvopesun jälkeen rasvata ihoa. Laveraa en ole raaskinut vielä kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös kuullut, että kookosöljy olisi hyväksi monessakin suhteessa. Mä en oikein tykkää sen hajusta, joten en ole vielä tutustunut siihen enempää. Ehkä mä jossain vaiheessa! :)

   Poista
  2. Suosittelen sitkeästi vain yrittämään tuttavuutta kookosöljyn kanssa. Alkuun minuakin etoi haju, mutta niin sitä ensin tottuu ja sitten näköjään oppii jopa pitämään :D

   Poista
 9. Käytän luonnonkosmetiikkaa, ja esim Madaran shampoo ja hoitoaine ovat listahittejäni. Lushilta mainitsisin suihkujellyn ja Laveran 2-1 compact found. puuteri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Koska Lavera oli tässä pienessä testauksessa positiivinen yllättäjä, pitääkin katsastaa myös sen meikkivalikoimaa!

   Poista
 10. En käytä, mutta suunnitelmissa on kokeilla ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile! Mua itseä ärsyttää tämä ennakkoluuloisuuteni, kun olen löytänyt monta kivaa juttua myöhään ihan vain siksi, etten ole uskonut aikaisemmin kyseessä olevan hyvä asia. Kannustan siis kaikkia kokeilemaan rohkeammin uusia juttuja! :D

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)