keskiviikko 19. elokuuta 2015

Mitä mää tekisin?! 7 vinkkiä tylsyyttä vastaan!

Mitä ilmaista ja kivaa voisi tehdä elokuussa? Kivemman blogin Listamaniassa etsitään tällä kertaa listoja ideoista, miten voi nauttia elokuusta ilmaiseksi. Tässäpä minun 7 vinkkiä, jotka itsekin toteuttaisin, jos vain olisi aikaa, ehtimistä ja illalla vielä tarpeeksi tarmoakin. :)

1. Valokuvaa!

Tokikin tämä ilmainen tekeminen vaatii kameran, mutta aloittaa voi hyvinkin edullisella pokkarilla tai kuvailla puhelimella. Kuvia voi ottaa monesta eri aiheesta: luonnosta, ihmisistä, kodista ja sisustuksesta, maisemista, kukista, ruoista, vaatteista, kaupungista, eläimistä... Jos kuvaaminen ihan muuten vain tuntuu tylsältä, kannattaa kokeilla erilaisia haasteita. Kuten pari postausta sitten vinkkasinkin, valokuvahaasteita löytyy esimerkiksi Pienen Linnun blogista sekä Valokuvatorstaista. Jos pyörit instagramissa, niin siellä on valtavasti erilaisia linkitysyhteisöjä. Itse osallistun esimerkiksi jjcommunityn, 9vaga_dailytheme9:n ja naturehippysin kuvalinkkauksiin.


2. Katsele ja ihmettele

Kävele, käy uusissa paikoissa, valitse uusi reitti tai kierrä lenkki "väärään" suuntaan. Poikkea sivupolulle, kurkista oudolle kadulle tai matkusta vieraaseen kaupunkiin. Ota kamera mukaan ja katso ylös ja alas, lähelle ja kauas.

3. Neulo, virkkaa, puno, väritä tai piirrä

Aikuisten värityskirjat ovat nyt suuressa suosiossa enkä yhtään ihmettele - itsekin melkein jo ostin sellaisen, kunnes totesin, ettei minulla taida olla juuri nyt aikaa siihen. Sen sijaan ajattelin, että etsin pitkästä aikaa esille lankaa ja puikot / koukun. Idea sekä käsitöissä että värittämisessä on kuitenkin sama: keskittyminen johonkin mieleiseen tekemiseen ja rentoutuminen samalla. Tekemisen ohessa pystyy ajattelemaan omia ajatuksiaan sen sijaan, että kiinnittää huomiota esimerkiksi telkkariin tai tietokoneeseen.


4. Lue tai kirjoita

Kirjastossa on valtavasti erilaisia kirjoja täynnä kertomuksia, ajatuksia, mielipiteitä, tunteita, oivalluksia, ideoita, vinkkejä ja muistoja. Lue muistelmia, romaaneja tai novelleja, innostu keittokirjoista tai tutki tyylioppaita. Jos kirjat eivät houkuttele, etsi luettavaa netistä ja tutustu vaikkapa uusiin blogeihin. Mikäli innostusta löytyy, kannattaa myös kokeilla kirjoittamista: kirjoita päiväkirjaa, novelli tai vaikkapa lastensatu. Kirjoita yleisöosastolle mielipidekirjoitus, aloita blogi tai raapusta kirje ystävälle, puolisolle tai itsellesi kymmenen vuoden päähän.


5. Bongaile

Ulkona liikkuminen on hauskaa ja merkityksellistä, kun samalla bongailee ja etsii jotain:  lintuja, patsaita ja muistomerkkejä, historiallisia rakennuksia, kasveja, värejä... Hurahdin useita vuosia sitten autojen rekkareiden bongailuun, mutta se on nyt viime vuosina hieman unohtunut. Idea siinä on, että bongaa rekisterinumeroita järjestyksessä 1 eteenpäin. Kun on nähnyt numeron 1, etsii numeroa 2, sitten kolmosta ja niin edelleen. Numeroita ei siis voi kerätä varastoon, vaan ainoastaan oikeassa järjestyksessä vastaan tulleet lasketaan. Kaksinumeroisia rekisterinumeroita näkee liikenteessä harvemmin, mutta toisaalta silmä harjaantuu nopeasti bongaamaan ne. Bongasin itse numerot 1-200, kunnes innostus vähän laantui. :D

6. Kokeile uutta reseptiä

Joka tapauksessa ihmisen on syötävä, joten tämäkin on melkein ilmaista tekemistä. Tutun ja turvallisen ruokaohjeen sijaan kokeile siis jotain uutta. Etsi reseptejä netistä, kirjoista ja lehdistä, kokeile uusia makuja tai yhdistä niitä uudella tavalla. Kata pöytä arkenakin kauniisti ja vietä juhlaa keskellä viikkoa!


7. Viihdy telkkarin tai radion äärellä

Vaikka se ehkä onkin hieman noloa, niin myönnän kuuntelevani paikallista Yle Radio Suomea. Paikallisuutisten ja -ohjelmien lisäksi sieltä tulee myös päivittäin Ylen valtakunnallisia ohjelmia ja tykkään kuunnella mm. minua usein ainakin parisen kymmentä vuotta vanhempien ihmisten muisteluja nuoruudestaan Entisten nuorten sävellahjassa, mielenkiintoisia fiilistelyjä ja aikamatkoja Lakatuissa varpaankynsissä sekä jänniä kappaletoiveita Kadonneen levyn metsästäjissä.

Telkkaria katsomme noin tunnin illassa, joten hyvin vähän tulee katsottua sarjoja, jotka ovat vain ihan ok. Tänä syksynä tulee telkkarista ainakin Viikingit, Olipa kerran ja Uusi Päivä, ehkäpä kenties hyvällä tuurilla myös Criminal Mindsin 10. kausi. Lisäksi odotan Game of Thronesin ja Good Wifen uusia jaksoja!

. . . . .

Lisää listoja ja tekemisideoita löydät Listamaniasta! Käyhän kurkkaamassa, millaisia listoja muut ovat kehitelleet ja toteuta itsekin omasi! :)

Mitä sinä teet, kun on tylsää tai vapaata aikaa?
Mikä tekeminen rentouttaa sinua ja minkä parissa unohdat ajantajun kokonaan?

22 kommenttia:

 1. Itselläni ajantaju kyllä katoaa kun on oikein hyvä kirja kesken. Päivisin ei ole aikaa lukea vaikka kuinka haluaisin, paitsi Helmin päikkäreitten aikaan. Yölläpä sitä sitten huomaakin miten on moonta tuntia kulunut kirjan parissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan kanssa ajantaju tosiaan häviää! Senpä takia mä en uskalla aloittaa kirjaa, etten vaan hukkaa sen parissa kallisarvoista yöuniaikaa. :)

   Poista
 2. Hei mahtava idea! Pitääpä itsekin osallistua, sillä tätä vapaa-aikaa on nyt vähän liikaakin ja olenkin joutunut keksimään itselleni uutta tekemistä. Osa listasta näyttää tosin ihan samalta kuin omasi, mm. valokuvaus ja värityskirjat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin siis tulla lukemaan sinun listasi! :) Mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon samanlaisia tai erilaisia ajanviettotapoja listoissa on!

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä. Vaikka lapsukaiset pitääkin suhteellisen kiireisenä, yritän joka päivä järjestää itselleni oman hetken. Silloin bloggaan, luen kirjoja (tänä kesänä 4kpl!) ompelen tai hoonaan kasvihuoneessa ja ehdottomasti juon kahvia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, neljä kirjaa kuulostaa mun korvissa huikealta suoritukselta! Mun saldo kesältä on nimittäin 0,5. :D Tykkäisin kyllä lukea, mutta niin moni muu asia tuntuu kuitenkin menevän sen edelle.

   Poista
 4. Minä swappailen tai luen:) myöskin juuri askartelen ja näpertelen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun oli pakko googlettaa, mitä on swappailu ja se kuulostaakin mielenkiintoiselta! Onko tuollaisia swappauspiirejä helppo löytää ja kuinka intensiivisesti sitä yleensä harrastetaan? Mielenkiintoinen harrastus!

   Poista
 5. Luen. Ainakin muutaman sivun. Aamulla, päivällä, illalla. Mikään ei rentouta paremmin kuin hyvä kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy yrittää jotenkin kääntää pää taas lukuasentoon ja koneella roikkumisen sijaan lainata jokin hyvä kirja! Hyvään kirjaan nimittäin todella uppoaa, mutta mua aina ärsyttää, jos sitä ei sitten pystykään lukemaan kunnolla. Ihan kuin katsoisi todella jännää telkkarisarjaa jatkuvilla keskeytyksillä ja taustamelulla.

   Poista
 6. Kivoja vinkkejä! Mä haluaisin tällä hetkellä vapaa-aikaa vaan nukkuakseni univelkoja pois, mutta kun huomaan olevani yksin keitänkin kahvit ja suklaapalat kourassa suunnittelen kaikkia projekteja. Lista kasvaa vaan kun jaksaisi joskus toteuttaakin :) Ennen olin oikea lukutoukka, mutta tällä hetkellä tuntuu ettei pääkopasta ole siihen touhuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, miten mä unohdinkin listasta nukkumisen!! Sen nimittäin pitäisi olla siinä ehdottomasti. :D Viikonloppuisin olenkin nukkunut päiväunia, mutta arkena en malta mennä ajoissa nukkumaan, vaan haluan tehdä hetken omiakin juttuja. Myös täällä on kohta tuhat ja yksi ideaa ja kotityötä odottamassa toteuttamista! Ehkä me vaikka viiden vuoden kuluttua voidaan ja jaksetaan toteuttaa niitä? :D

   Poista
 7. Kiva listaus. Kyllä valokuvaus on noista suosikkini. Nyt on ihan paras vuodenaika antaa kameran laulaa. Matalalta paistava aurinko tekee maisemalle ihmeitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullekin on valokuvaus ykkönen. Mä odotan syksyn värejä ja ihanaa kirpakkaa ilmaa! Ehkäpä voisin ottaa syksyksi tavoitteeksi lainata joitain valokuvauskirjoja, niin oppisin vihdoinkin säätämään kameran asetuksia oikein. Tämä kokeillaan ja tyritään -tie ei aina toimi. :D

   Poista
 8. Kiitos vinkeistä! Mulla ei ole tosiaa juurikaan niitä lötköhetkiä kun ei ole mitään tekemistä, mutta jos olisi, mua odottaa se värityskirja ;D Syksyn tullen vaan tekisi taas mieli sujauttaa jotain puikoille. Sopivaa touhua keksiessä... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos keksit jonkin kivan käsityön, niin vinkkaa siitä mullekin! Mä nimittäin myös kovasti pähkäilen, mitä tekisin. Hieman houkuttelisi pitkästä aikaa jokin virkkaustyö, jossa voisi tehdä yhden palan silloin tällöin eikä haittaisi, vaikka ajatus tai tekeminen keskeytyisikin. :)

   Poista
 9. Hirmu hyviä ideoita! Erityisesti kohdat 2 ja 5, koska elokuu on ollut niin lämmin ja aurinkoinen. Kiitos osallistumisesta Listamaniaan. Loistava postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mrs K! Ihmettely ja katseleminen ovat aina hyviä tekemisiä - välillä on ihan hyvä keskittyä näkemiseen kiirehtimisen sijaan. :)

   Poista
 10. Mukavia vinkkejä olit Emonen kerännyt. Itsekin muuten katson mielläni sarjoja: Viikingit, Olipa kerran, Game of Thronesin sekä muutamaa muu. :) Kirjojen parissa ei muuten voi olla kuin viihtymättä. Olisipa aikaa lukea loputtomasti! Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. Aikas montaa noista voisikin tehdä. Tai teenkin. Ihan hyvä lista

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)