lauantai 13. syyskuuta 2014

Taikaa taikinassa

En ole sitten omien ala-asteaikojen upottanut käsiäni taikataikinaan, mutta nyt viimein kokeilimme sitä Tipusen kanssa. Taikina oli mainiota! Sen valmistaminen oli nopeaa, raaka-aineet varmasti maistelun kestäviä (välipala-aika lähestyi ja Tipunen mussuttikin tyytyväisenä vehnäjauhoja) ja taikina tuntuu kädessä mukavalta. Bonuksena kädet eivät ole yhtä tahmaiset ja värjääntyneet kuin muovailuvahan kanssa.

Tein taikinasta melko pienen annoksen kokeilumielessä. Emme olisi isompaa satsia kaivanneetkaan, joten seuraavallakin kerralla taidan annostella samoilla mitoilla.


 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,75 dl suolaa
 • 0,75 dl vettä
 • 0,5 rkl ruokaöljyä

Sekoita vehnäjauhot ja suola. Lisää vesi ja ruokaöljy ja vaivaa taikina kiinteäksi massaksi.
Taikinaa on helppo muovata uudelleen ja uudelleen. Jos taikina tuntuu liian hajoavalta, kannattaa lisätä sekaan hieman vettä. Tahmaiseen taikinaan puolestaan voi lisätä vähän jauhoja.


Kun taikinasta on muotoiltu haluamiaan kuvia, ne kuivataan joko 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai huoneenlämmössä parin vuorokauden ajan.


Uunissa kuivatettu kädenjälki säilytti hyvin ulkonäkönsä, mutta huoneenlämmössä pöydällä kuivunut jalanjälki muuttui vaaleammaksi, huokoiseksi ja todellakin kuivan näköiseksi - tästedes kuivaan kaikki taikataikinatyöt uunissa.


Näin kuitenkin käy uunissa työlle, joka tehdään jääkaapissa olleeseen taikinaan vaivaamatta massaa erityisemmin. Taikinaan taisi jäädä hieman ilmaa.


Kolmas jalanjälki sentään jo onnistui!


Taikinaa voi nettilähteiden perusteella säilyttää käyttökelpoisena viikon ajan. Meillä taikina oli jääkaapissa tuorekelmuun käärittynä ja käyttökelpoista viiden päivän kuluttua sen tekemisestä - tosin taikinaan piti lisätä aika reippaasti jauhoja, jottei se olisi tahmaista.


Kuivuneita töitä voi maalata esimerkiksi vesi- tai akryyliväreillä.

Vesiväreillä maalatut työt

4 kommenttia:

 1. Taikataikina on kyllä loistotavaraa! Meilläkin puuhasteltu sen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, kyllä! Olen edelleen hämmentynyt siitä, miten kivalta taikina tuntuu käsissä. :)

   Poista
 2. Olin unohtanut tämän taikinan kokonaan! Joten kiitos vinkistä, me taidetaan tyttöjen kanssa myös tehdä tätä joku päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kirjoituksesta oli hyötyä! :) Taikataikinassa onkin kivasti puuhaa, kun taikinan tekemisen ja muovailun lisäksi ne voi maalatakin, mikä oli mulle ihan uus kokemus. Ihan kivasti kuitenkin vesivärit tarttuivat taikinan pintaan.

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)