sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Lähiruokailua

Myönnän, etten ole erityisen eettisesti valveutunut ruokashoppailija. Luomutuotteet jäävät yleensä lähes poikkeuksetta kaupan hyllyille, sillä valitsen mieluummin edullisemman vaihtoehdon. Omatuntoni ei myöskään kolkuta, jos mukaan tarttuu (edullinen) ruotsalainen maitotölkki - tosin nyttemmin S-ryhmän Kotimainen maito on noussut ykkösvalinnaksi. Jos laatu ja hinta ovat edes kutakuinkin samat, valitsen kuitenkin mieluiten kotimaista - erityisesti liha- ja viljatuotteet taitavat olla meillä aina Made in Finland.

Lähiruokaan en ole ennen kiinnittänyt erityisesti huomiota - olen haaveillut toriostoksista, mutta olen ollut liian mukavuudenhaluinen lähteäkseni autolla torireissulle ja nykyisellä asuinpaikkakunnalla toria ei edes ole. Kun kesällä paikkakunnallamme alkoi pyöriä Facebookin voimin lähiruokarinki, päätin valveutua ja kokeilla sitä. Meni tovi ennen kuin löysin oikean ryhmän, mutta nyt vihdoinkin voin iloisena julistaa: Meillä on jääkaapissa lähiruokaa!


Näin ensimmäisen kerran perusteella olen positiivisesti yllättynyt ruoan hinta-laatu -suhteesta sekä tarjonnan monipuolisuudesta: on kasviksia, myllytuotteita, kananmunia, lihaa ja itujakin - ja monet vieläpä luomua. Facebook-ryhmä on näppärä tapa tilata tuotteita ja kerran viikossa on sopiva aikaväli tuotteiden noutamiselle.

Hinnat ovat tosiaan kohtuullisia ja loppujen lopuksi olisin valmis maksamaan tuotteista enemmänkin, kun tiedän, että raha menee suoraan tuottajalle eikä kauppa vedä välistä. Esimerkiksi tämä upea persiljanippu maksoi euron. Jestas!


Koska persiljanipun koko oli odotettua ruhtinaallisempi, meillä on viikon aikana ollut persiljaa niin makaronilaatikossa, salaatissa kuin focaccia-leivässäkin.


Tunnustan nolona, etten tiennyt porkkanoita olevan eri värisiä. Tällainen värisarja kotiutui meille:


Ja tällaisia uuniporkkanoita niistä valmistui:


Porkkanoiden kaverina vuoassa on oliiviöljyä, hunajaa, persiljaa sekä hieman suolaa ja mustapippuria.


Roomansalaatti eli romainesalaatti oli minulle uusi tuttavuus itse ostettuna - harrastin sokkoshoppailua ja tilasin yhden salaatin googlettamatta ollenkaan, mistä on kyse. Luulin jo saaneeni vahingossa kaalin, kun kurkkasin nopeasti muovipussiin.


Romainea on tullut syötyä ravintola- ja valmiissa salaattiannoksissa, ja kotikeittiössä siitä muodostui tällainen salaatti:


Romainesalaattia, kurkkua ja raejuustoa sekä hieman valkosipulista oliiviöljyä, mustapippuria ja persiljaa. Hyvää ja nopeaa! En olisi romainen kaveriksi edes kaivannut mitään muuta salaattilajiketta - päinvastoin, salaatti oli nyt ihanan rapeaa ja kiinteää.

Vehnäjauhot näyttävät tutuilta ja turvallisilta, mutta ovat luomua.


Tässä muutama vehnäjauhoista leivottu pullanen, nam!


Koska perheessämme asuu yksi kaurapuurohirmu, kokeilimme myös luomukaurahiutaleita.


Nenäni on tottunut Elovenan hiutaleisiin, joten ensimmäinen näistä keitetty puuro tuoksui hieman erikoiselta. Maku oli kuitenkin hyvä ja maistui mainiosti taaperolle.


Meistä tuli lähiruokaringin vakiokäyttäjiä! :) On kiva tietää, että maksaa ruoasta Jollekin eikä vain jollekin. On myös mukava tarjota Tipuselle hyvälaatuisista raaka-aineista tehtyä sapuskaa.

Millä perusteella sinä valitset ruokasi? Katsotko hintaa vai valmistusmaata? Entä suositko luomua tai lähiruokaa?

6 kommenttia:

 1. Minun ruokaostokseni ovat varsinaista tasapainoilua kotimaisuuden, eettisyyden, luomun ja hinnan välillä. Aina ei tietenkään edes oikein tiedä, mikä on se paras valinta, mutta tuo lähiruokarinki on varmasti hyvä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pelkästään laadun, hinnan ja kotimaisuuden huomioiminen tai vertailu on välillä haastavaa, joten luomu vielä siihen mukaan ja kauppareissuissa alkaa vierähtää ihan hyvä tovi. Mä uskon myös, että lähiruokarinki ainakin kannattaa!

   Poista
 2. Olen myslin suurahmatti ja aina harmitti, kun myslit ovat ulkomailta. Sitten törmäsin kotimaiseen Sysmän Luomumysliin! Hyvää mysliä, tuottaja kuva paketissa ja mikä parasta, ei turhaa pakkausmateriaalia, vaan mysli on suoraan pahvipaketissa, jonka voi polttaa tai laittaa pahvikierrätykseen. Tämän löydön innostamana aloin käyttämään muidenkin kotimaisten pienten valmistajien tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, myslit taitavat tulla pääsääntöisesti ulkomailta! Kannattaa myös kokeilla tehdä sitä itse - on hyvää, nopeaa ja edullista. :) Pitäisikin etsiä hyvä mysliresepti, kun edellinen Täydellisen Myslin ohje lakkasi yhtäkkiä toimimasta. Miten onkaan mahdollista, että samaa ohjetta noudattamalla yllättäen mysli näyttääkin pellilliseltä kaurakeksiä ja kärähtää hetkessä?

   Poista
 3. Nyt kun mä pian saan oikean työpaikan, eikä enää eletä vaan miehen palkalla, ajattelin alkaa tosissani kattomaan mitä ruokakaupasta ostan. Olisi huippua ostaa laadukasta ja puhdasta luomua. :)

  VastaaPoista
 4. Suosin luomua ja lähiruokaa, mutta välillä hintain painaa vaakakupissa. Lähituottajien tuotteita mieluusti ostoskoriini laitan, vaikkeivat aina luomua olekaan. Tuollainen ruokarinki on kyllä hyvä juttu! Onneksi kohta saa lähiruokaa omalta kasvimaalta, ja marjoja metsästä!

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)