maanantai 13. huhtikuuta 2015

JÄLKIPYYKKI: Millainen on tytön tai pojan vaate?

Oi vautsi, miten fiksuja kommentoijia Tipulan seuraajista löytyy! Sen lisäksi, että koko blogihistorian ajan kommentit ovat olleet aina asiallisia, ne ovat muutenkin ajatuksia herättäviä - kannustavia, pohtivia tai omaa näkökulmaa laajentavia.

Erityisesti perjantaiseen Kun suloinen poika onkin tyttäremme -kirjoitukseen tuli monta mielenkiintoista kommenttia, jotka laittoivat minut pohtimaan lisää lastenvaatteiden sukupuolijaottelua. Jotta teidän hienot ajatukset ja mielipiteet eivät häviäisi ja unohtuisi kommenttilaatikkoon, päätin jatkaa aihetta vielä vähän lisää.

Mitkä ovat tyttöjen tai poikien värejä?

Vaatekaupoista minulle on jäänyt se mielikuva, että tyttöjen osastolla on paljon vaaleanpunaista, punaista ja violettia. Poikien osastolla valtaväreinä ovat sininen, harmaa ja ruskea. Jos vaatteessa on enemmistö vihreää tai oranssia, se löytyy useimmiten poikahyllyltä. Keltaista sen sijaan saattaa löytyä tyttöjenkin puolelta, mutta useimmiten värien monipuolisuus puuttuu kaikista vaatteista.

Kahden pojan äitinä mua otti aikoinaan todella paljon pannuun, että poikien osastoilla vaatteista sai mustan, sinisen ja vihreän lisäksi toden teolla etsiä muita värejä. (Taina K)
Pojille on tarjolla vihreää ja sinistä yhdistettynä harmaaseen ja mustaan. Miksei mitään kirkkaampaa? (Karkkis)

Vaikka vaaleanpunainen onkin perinteisesti tyttöjen väri, monet kommentoivat sen sopivan myös pojalle. Ja totta tosiaan, onhan miehillekin jo paljon etenkin vaaleanpunaisia kauluspaitoja ja kravatteja!

Minusta vanhanaikainen jako tyttöjen ja poikien väreihin on enimmäkseen vanhentunut. Aivan kokovaaleanpunaiseen poikaa en pukisi varsinkaan rusettien kera, mutta vaaleanpunainen paita vaikkapa tummansinisen sliparin kanssa olisi aivan ihana. (Vakkari)

Viikonloppuna oli meillä kylässä kaksi pientä poikaa (3 v ja 9 kk) ja tuo vanhempi halusi istua pöydässä sellaisessa paikassa, jossa on pinkki tabletti.... hän vaan totesi: "pojatkin tykkäävät pinkistä" :) (Pia Ylén)
Mutta, meillähän on siis käynyt niin, että kun minä olen saanut ostella pojille ja miehellekin vaatteita, niin heillä esim. punaista ja vaaleanpunaista on enemmän kuin mulla. (Taina K)

Lastenvaatteiden väritys jakaa hyvin mielipiteitä. Olenko aivan hakoteillä, jos väitän, että sukupuolivärejä kyseenalaistetaan koko ajan enemmän ja enemmän?

Miksi ihmeessä pitäisi olla olemassa tyttöjen ja poikien värejä? Tai miksi vastasyntyneelle pitää kiikuttaa sitä vaaleanpunaista tai sinistä riippuen sukupuolesta? (Nanna)
Minäkin haluan ostaa värikkäitä vaatteita lapsille - ei sillä ole väliä ovatko poikien vai tyttöjen perinteisiä värejä, jos ovat tuollaisia kuin Untuvikolla! (Pia Ylén)

Kuitenkin myös perinteisen värijaottelun kannattajia löytyy. Täytyy myöntää, että itsekin jossain määrin mietin sukupuolivaikutelmaa vaatteita ostaessani. Tytöillämme ei ole juurikaan sinisiä vaatteita, koska en innostu sinisestä väristä itsessään. Kuitenkin voisin hyvin ostaa heille sinisävyisen vaatteen, jos malli ja kuosi olisivat kivoja. Sen sijaan en olisi osannut pukea tyttöjä pikkuvauva-aikana vaaleansiniseen - niin voimakkaasti miellän sen poikien väriksi.

Vaikka lapsena kuljin sinisissä vaatteissa, hyvinkin "poikamaisella" vaatetuksella ja lipsuin välillä perinteisestä "tyttömäisestä" elämästä, niin kyllä minusta nykyään jokin tietty väri sopii tytölle paremmin kuin pojalle. (Anonyymi)

Paria pinkkiä t-paitaa olen pojilla käyttänyt kun olivat pieniä, mutta koululaiset kulkevat ihan perinteisen poikamaisesti. Vaikka kuinka ajattelisin että kaikki värit käy lapselle, niin en silti osaa kuvitella että pukisin tulevan pienokaisen pinkkiin, jos hän on poika. (Anonyymi)

Lopulta raja tyttö- ja poikavärien välissä on todella häilyvä. Jos vaaleansininen on poikaväri, niin entä vaalea turkoosi tai minttu? Harmaata erityisesti hieman tummempana löytyy usein poikien osastolta, mutta toisaalta tytöillekin on paljon valko-vaaleanharmaita vaatteita. Kirkkaan vihreää on yleensä poikien vaatteissa, mutta vaaleanvihreä taas onkin paljon sukupuolineutraalimpi.


Mitä kuvioita on tyttöjen tai poikien vaatteissa?

Koska lopulta pelkän värin perusteella on vaikea päättää, onko kyseessä ensisijaisesti tytöille vai pojille suunnattu vaate, mielikuvaan tietyn sukupuolen vaatteesta täytyy vaikuttaa siis myös muut asiat. Vaatteissa onkin usein kuvia, tekstejä ja koristeita, jotka viestittävät vahvasti, onko vaate tarkoitettu tytöille vai pojille.

Kirkkaat väriraidat sopivat molemmille ja niistä tykkäänkin kovasti ja ostan heti kun kivan löydän. (Vakkari)
Meillä tytöllä oli pienenä jopa Autot-elokuvapaita kun halusi ja vastaavasti pojat ovat käyttäneet tytön vanhoja vaatteita kunhan ei ole ollut tyttömäisiä yksityiskohtia. (Nanna)
Tytöille on kaikkia sateenkaaren värejä, mutta aina jossain rusetti- ja kukkakuoseissa, joita en kuitenkaan pojalle välttämättä laittaisi. (Karkkis)

Useimmiten geometriset kuviot lastenvaatteissa ovat sukupuolineutraaleja, kun taas monet kuvat liitetään tiettyyn sukupuoleen: tytöille rusetteja, pupuja, kissoja ja sydämiä ja pojille autoja, työkaluja ja villieläimiä.


Mikä on tytön ja pojan vaate?

Jos värin perusteella ei voi aina yhdistää vaatetta juuri tytöille tai pojille ja jos kuviotkin ovat sukupuolineutraaleja, mikä sitten tekee vaatteesta tytön tai pojan vaatteen? Housuja ja paitoja käyttävät kaikki ja myös shortsit, t-paidat, pipot, myssyt ja sukat voivat sopia sekä tytöille että pojille. Voivatko kaikki käyttää kaikkia vaatteita vai onko joitain sukupuolisidonnaisia vaatteita?

Suurin osa vaatemalleista sopii mielestäni kaikille ja lähinnä vain mekot ovat sellaisia, joita en osaisi laittaa pojalle. Kuitenkin tunikaa voisin pitää myös pojalla, sillä onhan se vähän sama kuin pitkähelmainen pusero. Toisaalta se on kuitenkin myös lyhythelmainen mekko. Kauluspaidat yhdistetään yleensä poikiin, mutta kyllähän naisillakin on nappipaitoja - miksipä ei siis myös tytöillä? Sukkahousuja ja legginsejä näkyy usein pikkupoikienkin yllä, joten niitäkään ei voi julistaa vain tyttöjen vaatteiksi.

Kuten vamaan jo tiesitkin, niin minuakin harmittaa, ärsyttää ja vihastuttaa lastenvaatteiden sukupuolijaottelu: Meillä kun ne kaikki (KAIKKI) vaatteet ovat vain lasten vaatteita. Joku niistä on esikoisen vaate, koska koko on hänelle sopiva, joku tosikoisen, joku kuopuksen. (Etna)
Jep, minä en olisi uskonut, että on edelleen niin vahva jaottelu tyttöjen ja poikien vaatteisiin! Luulisi, että edes vauvojen kohdalla tilanne olisi toinen, mutta ei, pikemminkin siellä vaatteiden jaottelu on kärjistetympää kuin isommilla. (Karkkis)

Täytyykö lapsen sukupuolen käydä ilmi vaatteista? Haittaako väärän sukupuolen vaatteet?

Jos lapsella on yllään vaaleanvihreä, pallokuvioinen pusero, onko vaate silloin tyttöjen vai poikien? Entä onko puseroon puettu pikkuihminen tyttö vai poika? Tai onko sillä tiedolla merkitystä?

Toisaalta en tiedä onko siitä mitään haittaakaan kenellekään jos on tyttöjen ja poikien värejä ihmisten mielestä kunhan molemmille olisi paljon valikoimaa. Eikä sekään niin kauheasti haittaa jos poikaa luullaan tytöksi ja päinvastoin. Korjaa vaan asian ystävällisesti. Eivät ihmiset mitään pahaa kuitenkaan tarkoita. Ovat ehkä vaan perinteisiä ajatusmalleiltaan. (Vakkari)

Kaikkien kaapista löytyy vihreää, t.sinistä, turkoosia, ruskeaa, keltaista, pinkkiä, valkoista, dinoa, prinsessaa, monsteria, autoa, työkaluja, eläimiä, tunikaa, mekkoa, rusettia. (Etna)
Eli täysin vapaasti en pukisi lastani minäkään, mutta värien puolesta jaottelu saisi puolestani joustaa. (Karkkis)
Minusta on ok, että on tyttöjen ja poikien vaatteita - tytöille mekkoja ja pojille kauluspaitoja ja suoria housuja. On myös ok, että halutessaan voi pojalle pukea traktorihousut ja tytölle prinsessapaidan. Toivon vaatteisiin kuitenkin enemmän väri- ja kuosivaihtoehtoja, sillä nyt etenkin ketjuliikkeiden vaatteet toistavat toisiaan ja useimmiten myös perinteisiä tyttöjen ja poikien pukeutumistyylejä. Vaikka muutamat vaatekappaleet ovatkin mielestäni tyttöjen tai poikien, paidoista ja housuista toivon löytyvän enemmän lastenvaatteita - siis vaatteita, jotka sopivat väreiltään ja kuviltaan molemmille sukupuolille eivätkä ole täynnä vain toiseen sukupuoleen yhdistettyjä ominaisuuksia.

Mutta.

Nyt pääsin siihen, mikä on jäänyt pyörimään mieleeni ja aiheuttanut suurta päänvaivaa.

Vielä Tipunenkaan ei vaadi tietynlaisia vaatteita, joten saan itse päättää vaatekaappien sisällöstä. En ostaisi tyttötaaperollemme harmaasiniruskeaa autopaitaa, koska minusta se on poikien paita (enkä itse tykkää harmaasta enkä sinisestä enkä oikein autoistakaan). Jos Tipunen kuitenkin ehdottomasti haluaisi ja kovasti toivoisi saavansa tuollaisen paidan, kieltäytyisinkö? En.

Entä jos Tipunen kouluikäisenä on vaikkapa suuri Star Wars -fani ja haluaisi saada upean Tähtiensota-teemallisen koulurepun, kieltäytyisinkö? En.

Jos Tipunen teini-iässä värjää hiuksensa mustiksi, pukeutuu valkoiseen kauluspaitaan, laittaa mustan kravatin kaulaan ja on valtavan ylpeä tyylistään, käskenkö häntä vaihtamaan vaatteita? En.

Jos miestenvaatteiden kokoluokitukset ja mallit olisivat sellaisia, että voisin käyttää vaatteita näyttämältä hoopolta, ostaisinko itselleni vaatteita miesten osastolta? Ostaisin.

Miksi sitten vaatteet pitäisi jakaa tyttöjen ja poikien tai naisten ja miesten vaatteisiin? Onko kynnys pukea pojalle tyttöjenvaatteita paljon korkeampi kuin toisinpäin?


Tämä asia saa pääni pyörälle.

Olettekos muuten huomanneet, kuinka vaikea on löytää kenkiä, joissa ei ole tyttöjen vaaleanpunaista tai liilaa eikä poikien harmaata?

Muokattu 14.4.: Tässä vielä linkki Kädestä pitäen -blogin Etnan mielenkiintoiseen kirjoitukseen samasta aiheesta!

18 kommenttia:

  1. Hei, palaan myöhemmin, mutta voitko korjata mun kommenttien kirjoitusvirheet? :D Muuten saa olla. Näillä nakkisormilla kirjoittaminen kesken imetyksen raastaa mun hermoja enkä jaksa korjailla ja näpytellä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin toki! Mietin itsekin, korjaanko ne heti, mutten sitten tohtinut, kun on kuitenkin sitaatista kyse. :)

      Poista
    2. Linkitin sun postauksen vielä omaankin blogiini ja sen uusimpaan postaukseen: "Tyttöjen, poikien vai lasten vaatteita?"

      Siellä lisää ajatuksia. Sano, jos haluat että poista linkityksen tänne. :)

      Poista
    3. Kävin jo blogisi puolella kommentoimassa, mutta tosiaan linkitys on ok! :)

      Poista
  2. Hyvä postaus ja herättää paljon ajatuksia minussakin.
    Minä pidän väreistä ja niitä löytyykin Sennin vaatteista paljon. Nyt muotiin näyttää tulleen hillitymmän värisiä ja ehkä jotenkin aikuismaisiakin vaatteita lapsille. Minusta väriä pitää löytyä!
    En ole mitään tiettyä väriä vastaan, mutta paljon meiltä löytyy niitä ns. tyttövärejäkin kuten vaaleanpunaista ja liilaa. Tykkään pukea Sennille myös rusetteja ja muita "tyttöjenjuttuja". Sen sijaan en innostu printtikuvioista kuten hellokittyistä, prinsessa- tai cars-hahmoista. Niitä meiltä ei löydy.
    Kun tyttö tuosta kasvaa ja osaa sanoa mitä päälleen haluaa pukea, on asia tietenkin aivan toinen. Ainakin vielä toistaiseksi me vanhemmat valitsemme hänen vaatteensa pääsääntöisesti.
    Niitä unisexvaatteita saisi kyllä olla enemmän. Muistan kun odotusaikana etsimme vauvalle (jonka sukupuoli ei ollut tiedossa) vaatteita ja lopputulos oli lähinnä valkoista ja vaaleankeltaista. Silloin olisin kaivannut enemmän värikkäitä unisexvaatteita.
    Housuja löytyi kyllä ihan hyvin, mutta bodyt yms. olivat helposti joko tyttömäisiä tai poikamaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko vielä lisätä:
      Meidän Senniä on luultu myös välillä pojaksi. Viimeks viimeviikolla kun olimme kaupassa tuli joku vanhempi rouva juttelemaan ja luuli tyttö ensin pojaksi, vaikka hänellä oli päällään vaaleanpunainen haalari. :D

      Poista
    2. Meillä oikeastaan vain musta on sellainen väri, jota en osaisi ostaa tytöille, ja mä myös vierastan printtikuvioita. Varmasti niitäkin tulee jossain vaiheessa tyttöjen vaatteisiin, mutta ainakin vielä olen vältellyt niitä. Nyt huomaa, kuinka paljon omat mieltymykset vaikuttavatkaan tyttöjen vaatteisiin! Pitää opetella hölläämään sitten, kun he itse alkavat kertoa, mistä tykkäisivät ja mitä haluavat.

      Poista
  3. Multa on mennyt tuo aiempi kirjoituksesi ihan ohi, mutta kommentoinpa nyt :)

    Minua, kahden pojan äitiä häiritsee myöskin tämä useamman perusvaatekaupan tarjoama värimaailma. Pojille on sininen, harmaa, vihreä ja musta. Harmaan eri asteista tykkään ja musta tehosteena on kiva. Sininen on ok, mutta vihreästä en oikein pidä. Ja siniseenkin alan olla jo kyllästynyt, kun jokainen vaate on sininen.

    Kaipaisin todella peruskaupan hyllyille niitä erivärisiä vaatteita, niitä jotka rikkovat kaavaa. Rehellistä punaista myös pojille. Murrettuja värejä ja miksei pastelliakin. Pastelliset väritkin kun tuntuu aina olevan yhdistettynä pitsiin tai muuhun enemmän tyttömäiseksi luokiteltavaan yksityiskohtaan. Ja se yksityiskohta ei edes välttämättä ole pieni :D

    Toki tyttöjen puolelta löytyy "värillisiä" paitoja, mutta usein ne myös on malliltaan erilaisia. Jos väri ja muu natsaa vaatteessa tyttöjen osastolta pojalle, niin sitten se saattaa olla mallia tunika.

    Ja ne kengät! Nehän ne vasta murheenkryyni onkin :D Kengissä varsinkin näkyy mielestäni selvästi sukupuolijaottelu ja musta tuntuu, että se on vielä usein niin, että poikien kengät näkisin helposti myös tytöllä, mutta en välttämättä toisinpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mua harmitti joskus, kun naisten kengissä oli tarjolla vain mustaa, ja olin riemuissani, kun joitain vuosia sitten alkoi tulla enemmän ja enemmän myös ruskeita kenkiä. Nyt olen tottunut siihen, että aikuisille voi löytää tosi kivoja, värikkäitäkin kenkiä, joten lastenkenkähylly oli tyrmäävä etsiessämme vuosi sitten ensimmäistä kertaa pikkukenkiä. Crocseista löytyisi kyllä värejä, mutta ne ei kuitenkaan taida olla ihan heti suositeltavien kenkien kärjessä. :)

      Poista
  4. Tämä on niin hyvä aihe! Voi kun vaatevalmistajat olisivat korvat höröllä!:)

    Lisättäköön vielä, että mun pojille vaatteet ei todellakaan ole mikään JUTTU.;D Ei edes 15-vuotaalle. Hän toki valikoi itse vaatteensa, ja tuntuu olevan äitiään paremmin selvillä, mikä juuri nyt on in, mutta yritän olla ostamatta itsekseni mitään, sillä eniten harmittaa käyttämättömät vaatteet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin mua harmittaa, jos joku vaate jää käyttämättä! Erityisesti kirpparilta tulee helposti ostettua niitä ihan kivoja vaatteita, joita ei sitten tule puettua tytöille. Ja sama koskee tietty omiakin vaatteita, joita olen nyt huomannut olevan valtavan paljon ylimääräisiä.

      Poista
  5. Silloin kun poikani oli pieni, hän selkeästi hamusi punaisia vaatteita kohti. ei minua haitannut pukea hänelle punaista potkupukua tai pinkkiä paitaa. Oli toki sinistäkin ja vihreää jne, mutta rajan vedin oikeasti tyttöjen vaatteisiin, eli mekot ja röyhelöpaidat.
    Nyt, kun poika on aikuinen, hän yhä rakastaa pinkkiä. Pukeutuu pinkkiin ja saa naisilta huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, hauska kuulla, että lempiväri on ollut pienestä pitäen noin selvä! Meillä yleinen suosikki on pupu värissä kuin värissä ja vaatteessa kuin vaatteessa, joten vielä mitään viitteitä lempivärin suhteen en ole huomannut. :)

      Poista
  6. Minä en pukisi poikavauvalle pinkkiä tai vaaleanpunaista muulloin kuin ehkä kotona.
    Jos taas saisin tyttövauvan niin värivaihtoehdot olisi toki jotain muuta kuin mitä poikani käyttävät päivittäin.
    Poikieni vaatteet ostan lähinnä käytännöllisyyttä ajatellen. ( Laiska kun olen. :-) )
    Tummat vaatteet säilyvät siistinä pitempään kuin vaaleat. Tahranpoistoaineellakaan ei kaikkia housunpolvia saa puhtaaksi, varsinkaan ruohosta.

    Kun tyttöni oli vielä eskari-iässä hankin hänelle mustan takin, koska kyllästyin pesemään vaaleanpunaista takkia aina yhden päivän jäljiltä sateisena syksynä.
    Vielä pienempänä, ajattelin useimmiten uusia vaatteita hankkiessani tytölle, että sen pitäisi mennä vielä seuraavallekin vauvalle, vaikka se olisi poika. Tätä ajatusta olen myöhemmin katunut, sillä toista tyttöä ei tullut. Olisi pitänyt täysillä hempeillä, kun siihen vielä oli mahdollisuus. :) No, onneksi raaskin ostaa tyttömäisiä vaatteita kirppikseltä.
    Pojillani on ollut punaista kun olivat pienempiä. Harvemmin siihen nykyisin törmääkään poikien vaatepuolella. Moni kivan värinen/näköinen paita jää kuitenkin kauppaan ihan pääkallo-kuvan takia.
    Kirkkaan keltainen on meillä poikien väri, ja erityisesti yhden lapsen väri. Tytölläni oli vaaleansinisia vaatteita leikki-iässä, liilan ja vaaleanpunaisen ohella.
    Jos meillä olisi pikkutyttö pukisin hänet hyvin tyttömäisesti sillä voisihan käydä niin että hän leikki-ikäisestä lähtien kelpuuttaisi päälleen jotain ihan muuta kuin mitä äiti toivoo.

    Minulla on vaikeuksia kuvitella, miten tulevan pikkuiseni puen. Voihan olla että hänelle sopii kirkkaat värit paremmin kuin vaikka maanläheiset, tai toisinpäin.
    Vauvaan tutustuessa sitä vasta tietää millaisiin vaatteisiin hänet haluaa pukea. Aluksi mennään kuitenkin niillä kietaisubodeilla mitä on jo hankittuna. Valinnan varaa lasten vaatteiden väreissä ja kuvioissa on nykyisin niin paljon enemmän kuin isompien lasten aikana. Kotimaisia vaihtoehtojakin löytyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös viime aikoina pohtinut tuota, miten mikäkin väri kenellekin sopii. Aiheesta on luonnoskin odottamassa valmiiksi saattamista, mutta saattaa mennä tovi ennen kuin ehdin sen kimppuun. Kuitenkin olen huomannut, että miellän tytöillemme sopivaksi aivan eri värit, vaikka he ulkonäöltään muistuttavatkin paljon toisiaan. Erityisesti nyt Untuvikon käyttäessä Tipusen vanhoja vaatteita huomaan, että jokin Tipuselle sopinut vaate näyttääkin aivan erilaiselta pikkusiskon yllä ja toisinpäin. Pohdin asiaa vielä tovin ja kirjoittelen jossain vaiheessa ajatuksiani enemmän Tipulaankin! :)

      Poista
  7. Hyvä postaus Emonen!
    Minä ajattelin kun sain tietää, etät A on tyttö, että vaatteiden värillä ei ole mitään väliä, mutta hei ISIMIES alkoi moittia kun A:lla oli "poikavaatteet" päällä, eli sininen unihaalari. :D A on siis puettu päästä varpaisiin vaaleanpunaiseen. Yritän kompensoida tätä harmaalla ja muilla väreillä...turhaan. :D VK-vaatteet ovatkin sitten aivan eri väriset. Niistä lisää myöhemmin. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen joutunut huomaamaan saman, lasten isä suhtautuu väriasiaan huomattavasti perinteisemmin kuin minä. Kasvatuksen tulosta? Anoppi nimittäin myös arvostelee "toihan on tyttöväri". Meillä kuopus, ihan just 8v poika, rakastaa pinkkiä väriä, mutta vaatteensa haluaa kuitenkin "poikamallisina". Aika vaikea yhtälö löytää sellaisia. Kesäkenkiä sovitellessamme meinasi minultakin päästä sammakko suustani, kun poika halusi isolta siskolta pieneksi jääneet vaaleanpunaiset crocsit käyttöönsä. Onneksi "haluutko varmasti, kun nehän on vaaleanpunaiset!" muuttui suussani muotoon "haluutko varmasti, kun sullahan on jo parit crocsit" :)

      Poista
    2. Heh. :D Meillä onneksi ajatukset väreistä ja vaatteista menevät hyvin yksiin, joten kättä ei ole tarvinnut vääntää siitä, millaista ostetaan. Voin kuitenkin kuvitella, että lastenvaatteet on aihe, jossa hyvinkin saisi aikaiseksi aikamoiset keskustelut puolisojen välillä erityisesti, jos asia ei ole kummallekaan ihan sama.

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)