lauantai 24. tammikuuta 2015

Taaperoarkea ja vauvavuotta

"Tipulassa ihmetellään arjen pieniä hyviä asioita yhdessä Tipusen (3/2013) ja Untuvikon (7/2014) kanssa, ihastutaan väreistä ja harjoitellaan parempaa valokuvaamista", todetaan Tipulan sivupalkissa. Oikeasti blogissa tehdään paljon muutakin, kuten myös arkielämässä täällä kotona.

Minulta on toivottu muutamaan otteeseen kirjoituksia arjestamme sekä ihmetelty, miten bloggaaminen onnistuu kahden näinkin pienen kanssa. Pidän tarkoituksella tytöt hieman sivuroolissa blogissa, mutta ehkä edes joihinkin kysymyksiin löytyy vastaus tämän jutun myötä - tervetuloa siis Tipulan arkeen! :)

Arkipäivistä hieman yli puolet vietämme kotona, ja muina päivinä käymme esimerkiksi perhekahvilassa, kylässä tai neuvolassa. Kauppaan en ole vielä yrittänyt päästä yksin tyttöjen kanssa muuten kuin tarvittaessa kävellen lähipikkukauppaan.

Aamumme ovat varmasti samanlaisia kuin muissakin lapsiperheissä eli aamupalaa ja vaatteiden vaihtoa, joihin saa käytettyä yllättävänkin paljon aikaa. Päivämme alkavat vaihteleviin aikoihin sen mukaan, koska tytöt sattuvat heräämään. Vietämme aamutoimien jälkeen aikaa sisällä, kunnes on Untuvikon päiväunien aika. Silloin lähdemme usein ulos ja erityisen kauniilla säällä mukana on myös kamera. Ulkoilureissujen ohessa on otettu esimerkiksi nämä kuvat:


Ainakin toinen on ollut mukana näitä kuvia otettaessa:


Kotiuduttuamme syömme ja vietämme hetken aikaa yhdessä, kunnes kello ja/tai tyttöjen olotilat osoittavat päiväunien hetken. Onnekseni tytöt nukkuvat ainakin puolisen tuntia yhtä aikaa eli äiti ehtii käsitellä muutamat kuvat (Picmonkeyn näppäryyttä ja nopeutta ei voi riittävästi hehkuttaa!) tai kirjoittaa pätkän tekstiä. Vaikka pyrin välttämään tietokoneella olemista tyttöjen ollessa hereillä, toisinaan saatan tehdä keskeneräisen työni loppuun Tipusen mutustaessa välipalaa vieressä.

Kun molemmat tytöt ovat hereillä, vietämme taas aikaa. Jos Untuvikko nukkuu tai on tyytyväinen sivustatarkkailija, pystymme tässä välissä usein Tipusen kanssa askartelemaan. Esimerkiksi näitä töitä olemme tehneet iltapäivisin:


Kun Untuvikko osoittaa väsymyksen merkkejä, lähdemme ehkä ulos tai olemme sisällä. Tai ehkä teemme ruokaa tai ainakin syömme sitä. Ilta hujahtaa yleensä hämmentävän nopeasti ja pian onkin iltatoimien aika. Tytöt menevät nukkumaan suht samaan aikaan, joten illalla on mahdollisuus olla tietokoneella Untuvikon rauhoittelun lomassa.

Päivän aikana on siis useita "vietämme aikaa" hetkiä, jolloin vain olemme, luemme kirjaa yksin, kaksin tai kolmisin tai ehkä rakennamme palikoilla. Toisinaan olemme kaikki sohvalla katsomassa Muumeja ja toisinaan Tipunen katsoo niitä hetken itsekseen. Välillä pikkuassistentit auttavat muutaman blogikuvan räpsäisyssä ja välillä luemme leikkirunoja tai kuuntelemme musiikkia ja tanssimme Titi-nallen tahtiin. Joskus tiskaan taaperon touhutessa omiaan tai syödessä välipalaa, joskus taapero on apulaisena. Myös pyykkipuuhat onnistuvat hyvin Tipusen avustamana.


Miten on siis aikaa blogata kahden pienen kanssa?

Kuvia pystyn ottamaan hienosti tyttöjen kanssa, jolloin Tipunen seuraa kameran näytöltä kiinnostuneena, millaisia kuvista tuli, tai ihmettelee kuvauskohdetta.


Tekstien kirjoittaminen ja kuvienkäsittely puolestaan hoituu lähinnä uniaikoina tai silloin, kun Mies on tyttöjen kanssa.

Meidän päivämme eivät ole mielestäni kovinkaan kiireisiä tai stressaavia, mikä suurimmilta osin on rauhallisten tyttöjen ansiota. He viihtyvät hetkittäin omien leikkiensä tai ihmettelyjensä parissa, eikä minun tarvitse juosta erityisesti kummankaan perässä (jälkimmäisen osan olen kylläkin valmis perumaan heti, kun Untuvikko lähtee liikkeelle...), jolloin pystyn ohessa esimerkiksi laittamaan nopeita ruokia. Meillä pyritään käymään kerran viikossa isosti kaupassa ja teemme isoja ruokasatseja, joista tulee usein 6 aikuisten annosta + taaperolle ainakin 3 ruokaa. Näin kauppaan tai ruoanlaittoon ei mene joka päivä aikaa.

Nipistämme aikaa lisäksi harrastuksista ja kotitöistä. Meillä on perussiistiä ja puhdasta, mutta en jynssää esimerkiksi tasoja päivittäin, pese kaakeleita tai puhdista uunia usein. Kirjahyllynkään pölyjä en ole muistanut pyyhkiä viime aikoina ja kattojen peseminen ei ole käynyt koskaan mielessänikään. Suuresti ajankäytössä auttaa myös se, etten ole perheemme ainoa kotitöitä tekevä aikuinen.

Tipulan kodissa vietetään siis hyvinkin tavallista pikkulapsiperheen arkea - vaihdetaan vaippoja, puhdistetaan pukluja ja välillä harmistutaan, itketään tai kiukutellaan. Kuitenkin myös paljon, paljon halataan ja pussataan sekä nauretaan vedet silmissä tai kunnes tulee hikka. :)

Hyvää viikonloppua!

Jos muuten olet askarteluideanikkari, niin tervetuloa Tipulan facebook-puolelle ideoimaan, miten voisin jatkaa yhtä taaperon kanssa tehtyä työtä! Olemme nimittäin tällä viikolla pitkästä aikaa ehtineet maalailla sormiväreillä!

Viikonlopun kunniaksi kannattaa myös osallistua viikonlopun linkkirinkiin. :)

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tämä oli lopulta varmaan aika pintapuolinen raapaisu, mutta kiva, jos siitäkin sai jotain irti! :)

   Poista
 2. Me asutaan vielä toistaiseksi miehen kanssa kahdestaan, ja silti pyrimme keskittämään ruokaostokset kertaan tai pariin viikossa :) Säästää oikeasti aikaa tosi paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajansäästö on huimaa, mutta paljon säästöä tulee myös taloudellisesti, kun mahdollisuuksia heräteostoksiin sortumiseen on paljon vähemmän. :)

   Poista
 3. Kuulostaa järkevältä ja lasten kannalta tasaisen turvalliselta arjelta. Sitä ne lapset juuri tarvitsevat,:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsien lisäksi myös äiti tarvitsee tasaisen turvallista arkea. :D Tällä hetkellä tuntuu, että tiettyyn ehdottomaan kellonaikaan jonnekin tähtääminen on kauhean työlästä ja stressaavaa, joten nautin kyllä kaikista päivistä, jolloin voidaan tehdä asioita omassa tahdissa. :)

   Poista
 4. :) Meidän kaksi nuorintahan on lähes saman ikäisiä kuin teidän lapset. Eli pitkästi kuulostaa tutulta - päälle vaan tosiaan vielä yksi lapsi lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, mä en olekaan hoksannut, että teidän lapset ovat suunnilleen samaa ikää! :)

   Poista
 5. Teidän arkenne kuulostaa mukavalta! Tietysti jokaisella on omat harmin hetkensä, oli lapsia tai ei. Minusta kirjoitat ihanan positiivisesti, kun myös päinvastaista saa pikkulapsiarjesta lukea paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että positiivisuus on mieleen! Varmasti löytyy nimittäin paljon lukijoita, joita ärsyttää se, ettei teksteistä löydy juuri muuta kuin hyviä asioita. Kieltämättä välillä kyllä väsyttää ja raivostuttaa, kun nukkuminen, syöminen, syöttötuolissa istuminen tai ylipäätään oleminen ei suju, mutta onneksi ainakin tähän mennessä kaikki vaiheet ovat menneet ohi ennemmin tai myöhemmin. :)

   Poista
 6. Kunnon suunniteltu kauppareissu kyllä säästää paljon monessa mielessä! Itse laitan nykyään keittiötä kuntoon paljon lasten syödessä aamu- tai iltapalaa, vaikka astioiden kimppuun olisi kyllä tarjolla kaiken iläisiä apulaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös joskus tiskailin Tipusen syödessä aamupalaa, mutta nykyisin ollaan yhtä aikaa syömässä tai sitten syötän nuorempaa. Ehkä taas vähän ajan päästä onnistuu oheissiivoaminen paremmin! :)

   Poista
 7. Kiva lukea muiden arkijutuista. Joskus tuntuu, että kotityöt vie kaiken ajan, mutta onneksi toisina päivinä ehtii lasten kanssa tekemään paljonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta - joskus menee päivästä suuri osa siihen, että tekee sivussa kotitöitä ja joskus taas pääsee tosi vähällä. Selvästi kotitöitä tulee tehtyä enemmän niinä päivinä, kun olemme molemmat kotona ja toinen pystyy katsomaan tyttöjen perään / syöttämään / vaihtamaan vaippaa tms.

   Poista
 8. Kuulostaa oikein mukavalta ja sujuvalta lapsiperheen arjelta :)
  Tyttären (3 lasta) ja poikien (toisella 1 lapsi ja nuoremmalla 2 lasta) perheiden arjessa meillä eletään tiiviisti mukana, nyt siis jo mummina ja ukkina olosta nauttien :))

  Sain blogiini sinun alkuun laittamasi mukavan Ilahduta bloggaajakaveria-haasteen ja sen myötä tulin blogiasi kurkkaamaan. Yritän vastailla lähi aikoina haasteeseen opiskelu kiireiden lomassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit blogini ja innostuit haasteesta! Tervetuloa lukijaksi. :)

   Teillä on ihanan monta lastenlasta! Varmasti näkökulma lapsiperhearkeen on vähän erilainen mummi-näkökulmasta, mutta hienoa, että pystytte olemaan tiiviisti siinä mukana! :)

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)