maanantai 9. kesäkuuta 2014

Kokkauskokeiluja maailmalta, Kiina

Otsikon perään voisi lisätä vielä sanan länsimaittain, sillä tämänkertainen ruoka ei varmasti täyttäisi paikallisia vaatimuksia. Kiinassa ilmeisesti suositaan usean ruokalajin menuja, ja mukana pitäisi olla niin friteerattua, höyrytettyä kuin vokattuakin ruokaa. Tämä kotikokki päätti tällä kertaa päästä vähällä, joten tarjolla oli paistettua kanaa, chiliä ja maapähkinöitä jasmiiniriisin kera. Koska Kiinassa jälkiruoaksi on usein vain hedelmiä, jätin jälkiruokaosuuden kokonaan pois.


Paistettua kanaa, chiliä ja maapähkinöitä -resepti on alkujaan Yukiko Duken kirjasta Viisi aasialaista keittiötä - arkiruokaa Kiinasta, Koreasta, Japanista, Vietnamista ja Thaimaasta. Toteutukseni on kuitenkin aineksiensa puolesta riisuttu versio alkuperäisestä, kun riisiviini jäi kokonaan pois ja inkivääriäkin uskalsin näin hautomotilassa laittaa vain kolmanneksen tarvittavasta. Kirjassa parasta ovat lyhyet esittelytekstit kunkin maan keittiöistä, mutta reseptivalikoima jää melko suppeaksi, kun samassa teoksessa on useita eri keittiöitä.


  • 500 g kanan maustamattomia filesuikaleita
  • 1 cm inkivääriä
  • 3 isoa valkosipulinkynttä
  • 2 punaista mietoa chiliä
  • 3 kevätsipulia
  • 2 paprikaa (vihreä ja keltainen)
  • 1,5 dl maapähkinöitä
  • öljyä paistamiseen


Kastike
  • 1,5 rkl maissitärkkelystä
  • 3 rkl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl tummaa balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl soijakastiketta

Kanapalat olisi pitänyt marinoida (10 minuuttia seoksessa, jossa on 3 rkl riisiviiniä, 0,5 tl suolaa ja 1,5 rkl maissitärkkelystä), mutta laitoin ne maustamattomina pannuun. Riisiviiniä olisi pitänyt tulla myös kastikkeeseen 2 rkl ja inkivääriä oli ohjeessa 3 cm. Lisäksi olin turhan varovainen chilien kanssa, kun neljän sijaan käytin vain kaksi punaista chiliä ja nekin olivat hyvin mietoja.


Kuori ja pilko inkivääri ja valkosipulit pieniksi paloiksi. Poista chileistä siemenet ja hienonna ne, pilko kevätsipulit (karkeaa silppua) ja paprikat (isoja suupaloja). Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi ja keitä maapähkinöitä minuutin ajan. Kaada vesi pois, anna pähkinöiden jäähtyä ja irrota kuoret hieromalla. (Tämä oli ehdottomasti ruoan työläin vaihe, vaikka keittämisen jälkeen kuoret irtosivatkin suht helposti. Yritin nopeuttaa työvaihetta pyörittämällä pähkinöitä kahden leikkuulaudan välissä - auttoi vähän, mutta kuoria sai silti välillä nyppiä irti pähkinöistä.)

Sekoita kastikkeen ainekset pienessä kulhossa. Kuumenna pannussa öljy ja lisää kana, inkivääri, valkosipuli, chili ja paprika. Paista kunnes kana on saanut väriä ja on kypsää. Lisää kevätsipulit ja maapähkinät, paista pieni hetki. Lisää kastike ja paista vielä noin minuutti.

Tarjoa riisin kanssa.


Loppujen lopuksi kastikkeen tekeminen oli suunnilleen yhtä nopeaa kuin tavallisen arkikanakastikkeenkin, joten tätä tulee varmasti tehtyä uudestaan. Ainoastaan maapähkinät jätän pois tai ainakin valmistelen ne kuorettomiksi hyvissä ajoin - pähkinät toivat kuitenkin mukavaa rapeutta kastikkeeseen, vaikka kuoriminen tosiaan veikin aikaa.

Olisin kaivannut ruokaan vähän enemmän mausteisuutta, joten seuraavalla kerralla laitan chiliä enemmän tai kokeilen hieman tulisempaa lajiketta. Alkuperäisessä ohjeessa oli mainittu myös sichuaninpippuri (sitä 1 rkl), mikä olisi varmaan myös lisännyt ruoan tulisuutta.

Kattaus

Myönnän, erot Kiinan ja muiden siellä suunnalla olevien itämaiden välillä ovat aika huonosti hallussa. Kattaus näyttää ehkä enemmän thaimaalaiselta kuin kiinalaiselta, mutta kai punainen, valkoinen ja tummanruskea bambu sopivat myös Kiinaan?


Pöytäliinana on ryppyinen Indiskan jouluverho, lautaset ovat jälleen Pentikin Valo-sarjaa ja servetit ovat Marimekolta. Valkoinen muoviorkidea on saatu lahjaksi ja koristaa oikeasti telkkarinviertä. Vaikka ajatuksena oli tehdä kaikki kattaukset jo valmiiksi kaapeista löytyvistä materiaaleista, sorruin tällä kertaa ostamaan bambuliinat ihan vain tätä kattausta ajatellen - tosin ne ovat niin kivat, että käyttöä tulee varmasti olemaan myös jatkossa! Bambuliinat ovat muutamalla eurolla Lidlistä, jossa oli sopivasti viime viikolla teemana Aasia. :)


Seuraavaksi palaamme makumatkalta Eurooppaan ja kokeilemme kreikkalaista ruokaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)