sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Puutarhaprojektien eteneminen II

Edistystä on tapahtunut!


Lähestyvä juhannus laittoi Emoseen ja Mieheen vauhtia, ja nyt on terassi pesty ja kukkapenkkiä siistitty! Tosin kukkapenkki näyttää edelleen hieman rähjäiseltä. Visioni (kukkapenkki täyteen kevätkukkia ja kesällä niiden päälle kesäkukkia) ei ihan toiminut, sillä pahuksen tulppaanit lakastuvat paljon hitaammin kuin odotin. Myös krookuksien lehdet ovat valtavat. Kukkapenkki näyttää sillisalaatilta, mutta on oikeasti livenä katseltuna ihan kiva.

Mitä tämä sekalainen kukkapenkki sitten sisältää? Se on mysteeri myös istuttajalle itselleen. Siellä on joitain perennoita ja joitain kukkia, mutta aloittelevan kotipuutarhurin lajitietämys on vielä vähän horjuvalla pohjalla.


Maksaruohot ja mehitähdet pärjäsivät hienosti talven yli, mutta niiden tuhoaminen olisi varmaan ollutkin aika vaikeaa. Myös humala leviää salamana pitkin kukkapenkkiä ja sen ulkopuolellakin.

Hurmesilkkiheinä (onneksi laitoin syksyllä muistiin, mitä istuttelin ja minne!) jaksoi nousta uudestaan maanpinnalle, mutta Kiinan pioni -parka sen sijaan jäi maan uumeniin. Pioni on kuitenkin hauskannäköinen kasvi (etenkin syksyllä punaisena), joten näppäränä tyttönä kaivoin maanantaikappaleen kukkapenkistä pois ja istutin tilalle uuden. Pionin tavoin palava rakkaus ei todennäköisesti selvinnyt talvesta - veikkaan vahvasti, että rakkauden tilalla kasvaa tällä hetkellä iso rikkaruoho, mutta en ole vielä uskaltanut kiskaista sitä pois. Rikkaruoho saattaa tosin olla myös edellisten asukkaiden perennoja... Siinä on jo muutama pieni nupunalku, joten ehkä saan jossain vaiheessa tunnistettua sen! Allaolevien kukkien kohdalla piti olla isoidänunikkoja, mutta niistäkään ei ole näköhavaintoja.


Nämä ovat mystisiä Kukkia. Pyysin Kesäpihan myyjää näyttämään kukkia, jotka viihtyvät hyvin helteisessä paikassa ja lastasin hänen perässään laatikkoon kaikkein kivoimman väriset. Mukaan tarttuikin siis punaista ja keltaista...


... vaaleanpunaista ja oranssia...


... sekä lisää keltaista. Nämä kukat ovat muuten hauskoja, sillä ne tuntuvat ihan paperisilta tai kuivatuilta!

Koska kukkapenkki on tosiaan täynnä tulppaaneja ja krookuksia ja siis myös niiden sipuleita, piti käyttää hieman luovuutta kukkia istutellessa. Eikös kukkaruukut sovi kuitenkin ihan hyvin myös kukkapenkkiin?


Tuo on ehkä samettikukka? Ainakin se on kovin tutunnäköinen ja -hajuinen!

Aloittelevan puutarhurin kokeiluhulluudella päätin katsoa, miten köynnöksen kasvattaminen onnistuu isohkossa ruukussa.


Köynnöksen täytyy hieman kurotella, mutta eiköhän se saa pian otteen terassin säleiköstä!

Takapihalta löytyy myös hienosti kasvava kuunlilja, mutta se ei olekaan istuttamani.


Myös raparperi kasvaa, mutta pahoin pelkään, ettei siitä ihan saa kokonaista piirakkaa tänä kesänä.


Lisäksi syreenit kukkivat! Tosin eivät kaikki, mutta suurin osa kuitenkin.


Laitoin persiljan- ja ruohosipulinsiemeniä suoraan yrttipenkkiin ja näyttää siltä, että satoa saattaisi olla luvassa. Jos olen oikein nopea, ehkä ehdin vielä istuttaa joitain muitakin yrttejä?


Etupihalla orvokit jatkavat kukintaansa ja olen niin, niin ylpeä kukista! Ensi keväänä meillä on ainakin kaksinkertaisesti orvokkeja, kun paikka on näköjään niin sopiva niille!
Portailla kököttää lahjaksi saatu begonia, joka on pysynyt hengissä jo kolme viikkoa.


Hyvällä tuurilla pihalta voi bongata myös pienen puutarhurin tai kiviasetelmien rakentajan. :)On ehkä onni, että asumme rivitalossa. Täällä on Emosen hyvä treenailla kukkapenkkien rakentamista ja harjoittaa kokeilevaa puutarhatiedettä. Kun joskus jonain kauniina päivänä hamassa tulevaisuudessa pääsemme astetta isomman pihan ääreen, olen varmasti pro! :>

2 kommenttia:

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)