torstai 26. marraskuuta 2015

VIRKKAA: tossut isoäidinneliöistä

Jokin aika sitten kaivoin pitkästä aikaa langat ja koukut esille ja tuunasin hieman talvitakkiani. Kuten vähän arvelinkin, jäin koukkuun! Ajattelin jatkaa helpolla linjalla, joten tällä kertaa toteutukseen pääsivät isoäidinneliöistä tehdyt tossut, joita fiilistelinkin jo instagramissa.

Ostin joskus Oma koppa, NELIÖ - virkattuja variaatioita -kirjan, jossa on valtavasti inspiroivia kuvia töistä, jotka on toteutettu lähinnä vain virkatuista neliöistä. Kirjasta löytyi myös idea ja ohje tossuihin, vaikka näin jälkikäteen totesinkin noudattaneeni ohjetta aika soveltaen. Lopulta en ole ihan varma, onko virkkaustekniikkakaan aina oikea, mutta ainakin tossut tuntuvat jalassa mukavilta eivätkä pikkuvirheet taida pistää silmään. :D

Osallistun tällä postauksella samalla Pieni teehetki -blogin kuukauden teemaan, jossa marraskuussa kerätään postauksia aiheella LÄMPÖ. Jos olet postannut tässä kuussa jotain lämpöön liittyvää, käyhän linkkaamassa postauksesi mukaan! Vielä ehdit!


Tossut eivät ole vaikeat virkata. Sinun täytyy osata tehdä vain ketjusilmukoita ja pylväitä sekä muodostaa niistä isoäidinneliöitä. Pohja on tehty tiiviisti pylvässilmukoilla. Tossut voi varmasti toteuttaa monessa eri järjestyksessä, mutta itse hahmotin etenemisen parhaiten näin:Tee ensimmäisestä jalkaterän päälle tulevasta tilkusta niin iso, että sen kärjet koskettavat toisiaan jalkapohjassa. 

Isoäidinneliöissä näyttää olevan pieniä eroja ohjeissa. Näissä ruuduissa on aloituksessa 5 ketjusilmukkaa ja ensimmäisessä kerroksessa 3 pylvästä, joiden välissä on 3 ketjusilmukkaa. Sen jälkeen jokaisessa kerroksessa on pylväsryhmien välissä 3 ketjusilmukkaa paitsi aivan kulmassa, jossa ketjusilmukoita on kaksi.


Virkkaa pohjan tilkut. Tilkku on sen kokoinen, että se täyttää varpaiden alle muodostuvan aukon. (Näissä tossuissa isoimman tilkun sivunpituus on n. 17 cm ja pohjatilkkujen n. 9 cm.) Tilkut on tehty tiiviiksi, jotta ne kestävät hieman paremmin kulutusta. Näissäkin aloitus on sama kuin isoäidinneliöissä, mutta toisesta kerroksesta lähtien virkataan jokaisen pylvään kohdalle pylvässilmukka ja lisäksi kulmissa 1 pylväs, 3 ketjusilmukkaa, 1 pylväs. Jokaisella kerroksella yhdelle sivulle tulee siis kaksi pylvästä lisää, yksi kumpaankin reunaan. Jälkiviisaana laittaisin kulmiin enemmän lisäpylväitä, jotta neliö ei kipristyisi. Toisaalta kipristyminen ei haittaa jalassa yhtään, joten toimii se näinkin. :)

Tee pohjaa varten kaksi samankokoista tilkkua.


Tarvitaan vielä kaksi isoäidinneliötä varteen. Tilkun sivunpituus on sama kuin pohjaneliön sivunpituus, näissä tossuissa siis tuo 9 cm.


Yhdistä lopuksi tilkut. Minusta helpointa oli aloittaa nytkin pohjasta, joten ensin kiinnitin isoimman tilkun kärjet yhteen ja kiinnitin varpaiden alle tulevan pohjapalan.


Seuraavaksi kiinnitin toisen pohjapalan kahdesta reunasta kiinni isoimpaan tilkkuun.


Kun tossun muoto alkoi nyt hahmottua, virkkasin varsineliöt paikoilleen: Kiinnitin ne ensin etureunaan ja sitten pohjapalaan. Lopuksi virkkasin takasauman kantapään kohdalla.


Seuraavaksi iltapuhteeksi pääsevät pikkutossut tytöille. Näitä tossuja on sovitettu pieniin jalkoihin monesti ja virkkauksessakin on oltu hengessä mukana omalla koukulla ja langalla / valmiilla tilkullla. Pikkujalat vaikuttavat niin pieniltä, ettei luulisi tossuissa kovin kauaa menevän!

Värikästä loppuviikkoa kaikille ulkona vallitsevasta synkkyydestä huolimatta! :)

. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

8 kommenttia:

 1. Ihanat tossut! :)

  Minäkin olen virkannut ahkerasti. Pukin konttiin meneekin useampi paketti virkattuja lahjoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja oi, kiva että olet ehtinyt virkata myös lahjaksi! Itsetehtyjä juttuja on aina kiva saada, vaikka mä tänä jouluna taidankin tehdä aika vähän itse. Ehkä ensi vuonna löytyy paremmin aikaa!

   Poista
 2. Nämä tossut ovat tosi hauskat! :) Jaa-a,enpä ole tainnut tässä kuussa postata mitään erityisen lämpöistä, jotta tuohon teemaan voisin osallistua. Villasukkakuvatkin ovat vielä kamerassa, vaikka onhan tässä vielä muutama päivä aikaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdit osallistua nopeammin kuin minä kommentoida! :D Kiva, että tulit mukaan jakamaan lämpöä! :)

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)