sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Maurilainen ruutu

Tässä siis maurilaisen ruudun virkkausohje, jonka tein herätelläkseni käsityöinnostusta. Selkeästi oli ote hakusessa, kun vasta kolmas pala oli riittävän onnistunut. :)

Virkkausohje löytyy mm. kirjasta Virkkaa kukkia, neliöitä ja reunapitsejä, 200 upeaa mallia (C. Crompton). Olen muutamat kohdat tehnyt hieman erilailla kuin kirjan ohjeessa, joten alla on omin sanoin kuvaus siitä, miten palani valmistuivat.


1. kerros: Virkkaa 6 ketjusilmukkaa (kjs) ja yhdistä ne piilosilmukalla (ps) rinkulaksi.

2. kerros: Virkkaa 1kjs ja sen jälkeen 2 kiinteää silmukkaa (ks) rinkulaan. Nyt pääset sakaroihin: virkkaa 7 kjs, 4 ks rinkulaan, 7 kjs, 4 ks rinkulaan, 7 kjs, 4 ks rinkulaan, 7 kjs ja lopuksi 2 ks rinkulaan. Jokaisella sivulla on siis 4 ks ja kulmissa seitsemän kjs:n sakarat. (Nyt työ on kuvan 1 vaiheessa.)

3. kerros: Siirry piilosilmukalla ensimmäistä sakaraa edeltävään kiinteään silmukkaan. Virkkaa sitten sakaraan 1 ks, 8 pylvästä (p), 1 ks. Siirry seuraavaan sakaraan virkkaamalla 2 ks edellisen kerroksen kahteen keskimmäiseen kiinteään silmukkaan. Jatka näin kerros loppuun. (Nyt työ on kuvan 2 vaiheessa.)

4. kerros: Virkkaa ps sakaraa edeltävään silmukkaan ja siirry sitten piilosilmukoiden avulla ensimmäisen sakaran toisen pylvään kohdalle. Vaihda langan väriä. Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 1 ks samaan kohtaan. Virkkaa 2 kjs, hyppää yhden pylvään yli ja virkkaa seuraavaan pylvääseen 1 p, 3 kjs ja 1 p. Virkkaa 2 kjs ja hyppää jälleen yhden pylvään yli ja virkkaa seuraavaan pylvääseen 1 ks. Nyt on ensimmäisen sakaran kulma valmis. Virkkaa 5 kjs ja siirry seuraavan sakaran toisen pylvään kohdalle. Virkkaa loput kulmat samalla tavalla (toiseen pylvääseen 1 ks, 2 kjs, sitä seuraavan pylvään kohdalle 1 p, 3 kjs, 1 p, 2 kjs ja sitä seuraavaan 1 ks, 5 kjs jne.). Kun kerros on valmis, virkkaa 1 ps tämän kerroksen ensimmäiseen silmukkaan. (Nyt työ on kuvan 3 vaiheessa.)

5. kerros:  Virkkaa 1 kjs ja sen jälkeen 1 ks samaan kohtaan. Virkkaa palan ympäri kiinteillä silmukoilla: 1 ks edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan, 2 ks kaareen, 1 ks edellisen kerroksen pylvääseen, kulmassa kaareen 2 ks, 3 kjs, 2 ks, edellisen kerroksen pylvääseen 1 ks, kaareen 2 ks, edellisen krs:n ks:aan 1 ks ja kaareen 4 ks. Jatka samalla tavalla kerros loppuun ja yhdistä lopussa kerroksen ensimmäiseen silmukkaan piilosilmukalla. (Nyt työ on kuvan 4 vaiheessa.)

6. kerros: Vaihda väriä ja virkkaa 1 kjs ja 1 ks samaan kohtaan. Virkkaa jokaisen edellisen kerroksen silmukkaan 1 ks, kulmissa virkkaa kaareen 2 ks, 3 kjs, 2 ks. Lopussa yhdistä taas kerroksen ensimmäiseen silmukkaan piilosilmukalla ja päättele työ. Pala on nyt valmis! Päättele vielä langanpäät ja höyrytä pala tasaiseksi.


Itselläni kulmat aiheuttivat eniten päänvaivaa, joten tässä vielä tarkemmat kuvat niistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)