torstai 22. lokakuuta 2015

Tuoksuton viikko -kampanja!

Tiesitkö, että ensi viikolla vietetään tuoksutonta viikkoa?

Minä en tiennyt, kunnes bongasin Heidin Vähäx vaikeeta? -blogista haasteen viikkoon liittyen. Ensi viikolla kampanjoidaan tuoksuttomuuden puolesta ja muistutellaan ihmisiä siitä, kuinka hajut vaikuttavat tuoksuyliherkkiin ihmisiin. Vähäx vaikeeta? -blogi on mukana kampanjassa ja haastoi myös muut bloggaajat mukaan joko vaikuttamalla hajustekäyttäytymiseensä tai kirjoittamalla aiheesta blogissaan.

Allergia- ja astmaliiton vetämän tuoksuttoman viikon tarkoitus on levittää tietoa tuoksuyliherkkyydestä sekä saada ihmiset pohtimaan omaa tuoksujen käyttöään ja huomioimaan myös tuoksuyliherkät. Tuoksutonta viikkoa vietetään 26.10.-1.11.2015.


En itse tykkää hajustetuista tuotteista, mutten ole koskaan pohtinut, olenko erityisen tuoksuyliherkkä. Kuitenkin vältän oleskelua kemikalio-osastoilla ja kieltämättä voimakkaat hajuvesipilvet saavat vedet silmiini ja pitkä oleskelu voimakkaiden tuoksujen keskellä tekee olon väsyneeksi ja aiheuttaa "happi loppuu" -fiiliksen. Tuoksuyliherkillä hajut voivatkin aiheuttaa nuhan lisäksi päänsärkyä, pahoinvointia tai uupumusta sekä heikentää keskittymiskykyä tai saada ihon punoittamaan.

Tuoksuyliherkkyyttä on väestöstämme 10-40 prosentilla ja taipumus siihen on jossain määrin perinnöllistä. Kyseessä ei ole tavallista herkempi hajuaisti vaan ominaisuus tottua tuoksuihin puuttuu. Tuoksuyliherkkyys saattaa puhjeta esimerkiksi kemikaaleille altistumisen seurauksena, mutta se saattaa ilmetä myös hiljalleen. "Suurin osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta oireita on myös miehillä ja lapsilla. Oireiden ilmaantuvuus kasvaa iän myötä. Osalla oireet ovat alkaneet jo lapsuudessa. Joka toisella oireet tulevat vähitellen." todetaan allergia.fi-sivuilla.

Tuoksuyliherkkyys on siitä kinkkinen juttu, ettei tuoksuilta oikein pysty välttymään. Itse allergisena pystyn katsomaan, etten syö vääriä ruokia enkä hengaile hengittelemässä kalahöyryjä, mutta muilta tuoksuilta eristäytyminen on huomattavasti vaikeampaa. Siksipä olisikin hienoa, jos me kaikki kiinnittäisimme huomiota siihen, miten käytämme hajustettuja tuotteita.

Haastavaa tuoksuyliherkille saattaa olla myös töissä oleminen. Miltä sinusta tuntuisi, jos kollegasi läsnäolo saisi pääsi särkemään ja tekisi olosi tukalaksi? Tässä jokin aika sitten seurasin äitien keskustelua siitä, kuinka eräs oli saanut lapsensa opettajalta toivomuksen käyttää hajusteettomia pesuaineita opettajan tuoksuyliherkkyyden takia. Hämmentävän moni totesi, ettei todellakaan siirtyisi hajusteettomiin pesuaineisiin, sillä "ammatinvalintakysymys, mitäs on töissä ihmisten parissa" ja "ei kai nyt oikeasti vaatteet voi muka haista niin paljoa?". Niinpä. Entäpä jos se olisikin sinun lapsesi, joka tulee huonovointiseksi kavereidensa, opettajiensa, päiväkotihenkilökuntansa, neuvolatätinsä tai ystäviesi tuoksuista?

Tuoksuttoman viikon aikana kiinnitän entistä enemmän huomiota hajusteisiin ja tuoksuttomuuteen. Pesemme muutenkin pyykin hajusteettomilla pesuaineilla, en juurikaan käytä hajuvesiä ja hiuslakkakin on hajusteeton. Vaikka haluaisin suosia luonnonkosmetiikkaa, niin ensi viikon ajan olen käyttämättä hiusvahaani, joka tuoksuu voimakkaasti hippikaupan ja kölniveden sekoitukselta. Olen hieman skeptinen hajusteettomien deodoranttien suhteen, joten ensi viikolla aion tutustua niihin!

Miltäs kuulostaa, lähdetkö mukaan viettämään tuoksutonta viikkoa?

Jos olet mukana, niin käyhän kurkkaamassa myös Heidin blogia täällä ja huikkaa blogipostauksestasi, niin pääset blogisi kanssa kampanjalistalle! :)

11 kommenttia:

 1. Onnistuu helposti. Tuoksuja en muutenkaan kaiken aikaa käytä. Pesen pyykit toisinaan pesupähkinöillä, joten sieltäkään ei hajuja lähde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en olekaan tutustunut tarkemmin pesupähkinöihin. Olen kuitenkin kuullut niistä paljon hyvää! Ne taitavat olla ihan toimivia?

   Poista
 2. Mä en voi käyttää tuoksuja, koska joudun työn takia olemaan huoneessa oppilaiden kanssa, ja siellä saattaakin olla joukossa erittäin herkkiä. En halua tehdä heidän oloaan tukalaksi. Toisaalta olen kyllä haaveillut uudesta hajuvestä, mutta sitä ei vois ainakaan töissä käyttä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla aloilla tosiaan työnkuva rajoittaa tuoksujen käyttämistä. Kiva, että huomioit oppilaat! :) Mä toisinaan saatan käyttää kevyesti jotain tuoksua, mutta tottakai, jos tiedän joukossa olevan erityisen herkkiä, niin jätän sitten sen vähänkin pois.

   Poista
 3. Mä myönnän rakastavani tuoksuja. Toki liika on liikaa ja hajusteosastot tai runsaasti parfyymiä käyttävät saavat minutkin voimaan pahoin – eivätköhän meidät kaikki?

  Olen siinä tekopyhä, että jaksan jatkuvasti valittaa tupakasta, mutta itse käytän hajusteita muistamatta juuri tätä… Tupakan haju laukaisee minulle lähes aina migreenin, ja kohtaus voi kestää koko päivän ja jäädä vaikka viikoksi uusimaan. Lisäksi lähellä tupakoiva saa aikaan hengenahdistusta.

  Voisin kyllä siis tehdä parannuksen ja liittyä mukaan talkoisiin! Hajuvettä ei ehkä tarvitse käyttää joka päivä, ja kaiketi sitä voisi kokeilla niitä hajuttomia deodoranttejakin!

  Minulla olisikin melkoiset talkoot ensi viikolla, kun menisi kaikki shampoosta käsisaippuaan uusiksi…

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos lähdet mukaan kampanjaan! :) Sitä tosiaan on välillä vaikea kuvitella, miten joku toinen kokee asiat ja hajut - itsekin tykkään miedoista tuoksuista, mutta jollekin toiselle nekin voivat olla jo ihan liikaa.

   Poista
 4. Hyvä postaus!
  Itse saan hyvin herkästi migreenin jos joudun olemaan sellaisen ihmisen lähellä jonka mukana kulkee hajuvesipilvi. Myös tupakka aiheuttaa saman.
  Voisinkin harkita tekeväni myös postauksen aiheesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Migreeni tuntuu olevan aika yleinen reaktio voimakkaisiin tuoksuihin. Kurjaa! :(

   Tee ihmeessä postaus! Vaikka ei lähtisikään ihan nollalinjalle tuoksujen kanssa, niin on ihan hyvä lukea muiden kokemuksista ja vähän miettiä sitä, miten esimerkiksi oma hajuveden käyttö vaikuttaa muihin. :)

   Poista
 5. Tuoksuyliherkkänä kammoan aina yleisiä kulkuvälineitä ja tapahtumia, joissa ihmiset ovat kaataneet päällensä yleensä noin puoli pullollista hajuvettä. Se on varmaan pahinta, mitä tiedän. Tässä yhteydessä täytyy mainita, että myös esim. monien tavaratalojen kosmetiikkaosastojen läpi kulkeminen on tuskaa ja kynttiläväli se vasta kammottava onkin. Miksi ihmeessä niitä hajuja pitää mennä tunkemaan joka paikkaan. Tässä olisi kyllä ihan selvästi postauksen paikka omassakin blogissani. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kynttilähyllyt, todellakin! Mä tykkään todella paljon värikkäistä tuikkukynttilöistä, joita tuntuu usein löytyvän vain tuoksuversioina. Nyt viimein tajusin kurkata Finnmarin nettisivuille ja sieltähän löytyykin kohtuuhintaisia tuoksuttomia tuikkuja. :)

   Poista
 6. Kiva kun vinkkasit tästä tuoksuttomasta viikosta! Minäkin osallistuin tähän omassa blogissani, linkkasin sinne tämän kirjoituksesikin :).

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)