maanantai 25. toukokuuta 2015

SINÄ LOUKKASIT MINUA: Negatiiviset kommentit blogeissa

Olen törmännyt negatiivisiin kommentteihin muissa blogeissa, lukenut bloggaajien ajatuksia anonyymeistä kommentoijista sekä huomannut monen toteavan, etteivät he voi kirjoittaa negatiivisten kommenttien pelossa jostain asiasta. Onnekseni Tipulan lukijat ovat fiksuja ja asiallisia, ja olenkin välttynyt henkilökohtaisesti negatiivisilta kommenteilta. Kuitenkin minua hämmentää suuresti se, kuinka vähän herjaaviin, täysin epäasiallisiin kommentteihin puututaan.

Lukemani kirjoitukset negatiivisista kommenteista ovat olleet hyviä, mutta kirjoitus siellä ja toinen täällä ei välttämättä jää mieleen eikä hätkähdytä heitä, jotka kommentteja kirjoittavat. Siksi päätin aloittaa SINÄ LOUKKASIT MINUA -kampanjan, jonka tarkoituksena on toisaalta havahduttaa ihmiset huomaamaan, millaisia kommentteja tavalliset bloggaajat saavat, ja toisaalta peräänkuuluttaa käytöstapoja ja asiallista kohtaamista myös netissä. Toivon, että bloggaajien yhteinen kannanotto asiaan saa edes muutaman ihmisen pohtimaan, mitä ja miksi kirjoittaa kommenttilaatikkoon.


Minusta on todella sääli, että blogin kirjoittamista harrastavat joutuvat pohtimaan, mistä voi kirjoittaa ilman, että saa osakseen haukkumista, solvaamista ja lyttäämistä. Kriittisen ja perustellun palautteen ymmärrän hyvin, mutta kun kommentissa nimitellään "vastenmieliseksi läskiksi lehmäksi, josta ei ole yhtään mihinkään", en näe kommentilla olevan muuta tarkoitusta kuin kirjoittajan loukkaaminen.

Monet bloggaajat ovatkin kertoneet joutuneensa kovettamaan itsensä, etteivät negatiiviset kommentit koskettaisi. Kuitenkin on myös kommentteja, jotka ovat mielessä vielä monen vuoden päästäkin.

"Alkuun noi tuntui tosi pahalta. Kaikki negatiivinen kommentointi meni ihon alle varsinkin jos ne oli keskustelupalstoilla, siellä ei pystynyt hallita niitä ollenkaan eikä oikein puolustautumaankaan. Äkkiä sitä kovettuu. Lapseen kohdistuvat loukkaukset varmaan vaikeampi kestää, toivottavasti niitä ei koskaan tule."

"Wanhempaan blogiini jossa kirjoitin avoimesti syömishäiriöhistoriastani sain kommentin jonka muistan edelleen lähes sanasta sanaan vaikka tästä on jo viisi vuotta aikaa "sun muodoillas et oo voinu sairastaa anoreksiaa, oot säälittävä huomiohuora jolla ei ole yhtään ystävää ja joka baarissa istuu yksin nurkassa turpa kiinni" sama ano kommentoi usein ja yritti esittää niinkuin tuntisi mut."
"Kerroin aiemmin blogissani elämästäni masennuksen kanssa ja siihen johtaneista tekijöistä. Sain paljon tsemppaavaakin kommenttia ja moni ihminen osasi samaistua. Mutta eräs kommentti jäi mieleeni, joka hieman pisti suututtamaankin: "Olet vain pelkkä huomiohuora"."

"Itse olen hyvällä itsetunnolla varustettu, joten mua ei tuollaiset kommentit niin hetkauttaneet. tiedän, että joku huonommalla itsetunnolla varustettu olisi menettänyt yöunensa."

"tämä ei tosin itseäni satuttanut millään tavalla, minua nauratti koko kommentoija - mutta jos olisin ollut pahemmin masentunut kun tuo kommentti tuli, niin se olisi voinutkin sattua."

Usein bloggaajat suhtautuvatkin anonyymeihin negatiivisesti kommentoiviin ajattelemalla, että heillä on varmasti hyvin kurja elämäntilanne tai erilaisia mielenterveysongelmia, jotka ajavat aiheuttamaan pahaa mieltä myös tuntemattomille ihmisille. Överihaukkumiskommentit ohitetaan olankohautuksella, koska avautuminen kirjoittajan ulkonäöstä kuulostaa jo koomisen ylivedetyltä.

Aina anonyymi kommentoija ei kuitenkaan ole tuntematon. Miltä siis tuntuu, kun loukkaavien kommenttien kirjoittajaksi paljastuukin tuttu ihminen?
"Henkilökohtasesti ketään nimeämättä sain blogiini todella paljon ilkeitä kommentteja (myöhemmin kävi ilmi että koulukaverini laittoi niitä, aina kun häntä ärsytti elämä) joissa perinteisesti haukuttiin kaikki hiuksista painoon. Itseäni ei vaivannut kyseisen juttu juurikaan, koska tiesin netissä on tosi anonyymejä trollaajia, mutta kun kävi ilmi että pahin kirjoittelija oli tuttu/muka kaveri niin totta kai se satutti ja suututti, eniten se ettei teolla ei tuntunut olevan mitään muuta tarkoitusta kuin satuttaa ja loukata minua.

Pahinta ehkä siinä kun oli ihminen jonka tunsin, niin se että jäädessään kiinni hän oli vain vähän kuin sanoi ettei nettikiusaaminen ole oikeaa kiusaamista, ja hän ei tarkoittanut mitä sanoi. Mutta minulla jäi kaikki kiertämään päähän tosi pitkäksi aikaa, ja menetin vähän kuin palan itsevarmuuttani, pahinta oli kommentoijan kohtaaminen joka päivä koulussa seuraavan kahden vuotena ja mietin usein mitä hän mietti sen päivän vaatteistani jne."

Kampanjani myötä keräsin blogikirjoituksiin tulleita negatiivisia kommentteja parissa Facebook-ryhmässä ja sainkin useita viestejä eri bloggaajilta. Haluaisitko sinä, että sinun kirjoituksiasi kommentoitaisiin näin?

"Ensinnäkin, miehesi sopisi isäksesi, hän näyttää sinua tuplasti vanhemmalta. Muutenkin koko postaus on teinityttömäistä kikattelua jota koetetaan peittää mukaviisailla pohdinnoilla. -- Ehkä sinulla ei ole ollut vastakaikua Suomessa koska olet yksinkertaisesti lapsellinen ja tyhmä eikä kukaan jaksa kuunnella juttujasi tai sitten siinä sosiaalisessa lokerossa johon kuulut ei ole kunnollisia miehiä."

"Miks haluisit "parantua" kun tottakai sun pitää laihduttaa kun oot lihava" (kirjoittaja kertonut syömishäiriöstään)

"sunlaisen ihmisen ei pitäisi hankkia lapsia" (postaukseen, jossa kirjoittaja kertoi luopuvansa erittäin suuritarpeisesta koirasta, joka pissaili lattioille)

"miten sun mies on voinu hankkia noin tyhmän vaimon" (postaukseen, jossa kirjoittaja kertoi kokeilleensa kestovessapaperia)

"Hyvä kun tarkistat kaikki kommentit ennen julkiseen menoa, poistat kaikki missä haukutaan rumaksi : D nyt tietää miksi sulla on aina paljon meikkiä naamassa, muute nii ruma ilman :'D kaks huoraa löytäny toisensa, mieshuora sun poikaystävä ja naishuora sinä<3 koskaan tienny muita jotka jakaa niin paljon persettä toisten tietämättä kuin te :DD"

"kiva ku koko aja hamstraat noit elukoitas, edellisetki elää p*skan keskellä eikä niit hoideta... eläinrääkkääjä..."

”Älä raiskaa nettiä tämmösel paskal vaa tee jotain järkevää :))”

”Ooot ärsyttävin ihminen koko maailmassa!!" (kirjoittaja laittoi hyvän kakkuohjeen)

"WÄHÄHÄHÄÄÄHÄ sinä mihinkään pysty laihtumaan :''''D"

"juuh elikkäs.. hyi vittu. selkeesti olet oman tasoisen kumppanin löytänyt kun ruma suin paskainen saapas, mutta niin on akkansakkin. puhumattakaan roimasta lipainosta."

"ai että vähän? tossa neidissä on ihan reilusti sitä ylipainoa ihan syytäkin huomautella."
 
"Huh mikä kaksoistuplaleuka :-D:-D:-D"
"Lol. On sullakin surkee elämä :D"

”Kuule horo oot iha vitun läski lehmä sust ei ikinä tuu mallia. Oot vitun läski ja ruma! Mee hoitoon!”
 
"Ei vittu miten säälittävää ja naurettavaa… Myötähäpeä.."

"Toivon todella, että tuo sun kirja ei myy niin ymmärrät todella, miten kertakaikkisen ala-arvoinen ’kirjailija’ olet. Sytykkeeksikin se on vähän turhan kallis."

"Paskaa kuten aina. Järkyttävää yleistystä, kuten aina. Poista vaan tää blogi niin maailma ois paljon parempi paikka."

Uskokaa pois, omasta mielestäni törkeimmät kommentit eivät edes ole ylläolevassa listassa, vaan näette ne saatuani kampanjan kunnolla käyntiin!

Monien muiden bloggaajien tavoin ihmettelen ihmisten tarvetta kirjoittaa negatiivinen kommentti ja julkaista se. Miksi he eivät vain klikkaa itseään pois postauksesta? Miksi ärsyttäviä blogeja täytyy palata lukemaan yhä uudestaan ja uudestaan? Onko heidän mielestä loukkaaminen kasvotustenkin ok? Miksi loukkaaminen netissä olisi hyväksyttävää?

Odotan suurella mielenkiinnolla, miten pienimuotoinen kampanjani toteutuu. Loppuviimein kampanja saattaa olla kuitenkin aivan turha, sillä onhan toki bloggaajan oma vika, että saa negatiivisia kommentteja.

"Voivoi sua. Etkö oo oppinut vielä, että jos blogista tekee julkisen, tulee saamaan paskaa niskaan, piti siitä tai ei. Kannattaa ehkä jatkossa kirjotella privana, jos et kestä saamaasi kritiikkiä."

Pitäisikös meidän fiksujen aikuisten mennä joukolla kertomaan kouluihinkin, kuinka koulukiusatuksi joutuminen on ihan vaan oppilaan omaa syytä? Mitäs on tommonen.

Loukkaavaa kommentointia, joka on kaukana asiallisesta kritiikistä, ei varmasti pysty ikinä kitkemään pois. Mikäli siis saat blogiisi negatiivisia kommentteja, löydät ehkä Blogikonsultin kirjoituksesta vinkkejä, miten niihin kannattaa suhtautua.

Jos et ole vielä mukana kampanjassa ja sinua kiinnostaa osallistuminen, laitathan minulle sähköpostia tämän maanantaipäivän aikana! :)

Jos puolestaan haluat lukea lisää blogikirjoituksia negatiivisista kommenteista, löydät mielenkiintoisia ajatuksia täältä:

Kaaosta ja kukkamekkoja: Mikä blogeissa ärsyttää?
Korinna: Täydellinen luomuksemme
Ennin kengissä: Bloggaajan negatiivinen arvostelu muka oikeutettua?
Pink Bubble: Negatiivista(ko) kommentointia?
On my way: Negatiivinen kommentointi
Platinum Girl: Kommentti jättää jälkensä
Hedelmistään puu tunnetaan: Ilkeät kommentit
Annib: Kesällä kerran
Under My Skin: Kommentin jättäjälle
Kun äiti kelaa: Kun äiti tutkii: Blogit ja keskustelupalstat
Essi Maaninka: Pallo on sinulla
Uusi Kuu: Ajatuksia nettikiusaamisesta
Love yourself first: Anonyymi
You either want it or you don't: negatiivinen kommentointi
Trakehnerin matkassa: Negatiiviset kommentit ja blogin jatkosta mietteitä
Inspiration: Kuinka sanasi sattuu pieneen ihmiseen
Inspiration: Nettimaailman kirous ja ihanuus
Inspiration: Kaksinaamaisuutta

23 kommenttia:

 1. Ihan järkyttävää millaisia kommentteja :( tässähän tulee ihan vihaiseksi! Kukaan ei ole ansainnut moista sontaa niskaansa enkä välttämättä edes halua lukea niitä pahimpia...

  En tiedä onko tässä perää, mutta näista jotenkin suurimmasta osasta tuli sellanen olo että kommentit jättäjät on tosi nuoria, tai sit vaan surullisen lapsellisia aikuisia kun kielenkäyttö on tollasta.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä hämmästyin itsekin, millaisia kommentteja ihmiset ovat saaneet blogeihinsa. Olen kyllä lukenut paljon kirjoituksia negatiivisista haukkumiskommenteista, mutten silti ihan osannut odottaa, että tosiaan kommentista voi löytyä melkein mitä vain.

   Olisi mielenkiintoista tietää ikäjakaumaa ikävien kommenttien kirjoittajista. Koska ylläolevat kommentit eivät ole läheskään kaikki tulleet nuorten kirjoittamiin blogeihin, veikkaisin kommenttien taustalla olevan myös paljon aikuisia.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niinpä! Ihailen kaikkia, jotka jaksavat kirjoittaa blogiaan, vaikka saavat noin kurjia kommentteja osakseen!

   Poista
 3. Joo-o, valitettavasti se kouluvertaus toi mieleeni erään kollegani vanhempainillan, jossa eräs isä oli todennut kiusaamisesta puhuttaessa, että on se vaan ihan hyvä, että lapset tottuu jo varhaisessa vaiheessa kiusaamiseen, jotta kestää sitä paremmin aikuisena. Jos aikuiset ihmiset käyttäytyvät ilman mitään kunnioitusta toisia kohtaan, ja piittaamatta toisten tunteista, on kai turha odottaa lapsilta muunlaista käytöstä oikeassa tai virtuaalimaailmassa.
  Ihan järkyttäviä kommentteja, ja toisinaan tulee paha mieli, kun törmää vaikkapa lempibloggaajan mollaamiseen keskustelupalstalla. Vaikuttaa siltä, että puheet suomalaisten kateellisuudesta pitävät paikkansa. Mitä suositumpi blogi, sitä vaikeampi sitä on joidenkin kestää.

  Oma blogini on niin pieni, ettei sinne ole tainnut eksyä massoja, joiden taakse on helppo piiloutua, ja anonyyminä heittää loukkauksia. Sehän on just se juttu, että omaa nimeä ja älykkyyttään ei tarvitse paljastaa.;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiusaaminen on kyllä jännä ilmiö. Koulukiusaamisesta onneksi puhutaan ja puututaan aika paljon nykyisin ja nettikiusaamisestakin on puhetta ainakin lasten ja nuorten keskuudessa. Työpaikkakiusaaminen sen sijaan taitaa olla tällä hetkellä vähän vähemmän esillä ollut aihe. Olen myös kuullut, kuinka päiväkodissakin saatetaan kiusata lapsia sekä miten vanhusten palvelutaloissa on myös sisäpiiriläisiä ja ulkopiiriläisiä ja pahaa mieltä aiheuttavaa juoruilua tai eristämistä. Kiusaamista taitaa siis löytyä ihan kaikista ikäluokista.

   Sinun blogisi on niin ihana, että hölmöähän olisi tulla sinne kirjoittamaan loukkauksia ja ikäviä kommentteja! Sääli kuitenkin, että moni muu ihana ja kenties vain vähän näkyvämpi blogi saa osakseen kurjia kommentteja.

   Poista
 4. Onneksi minä olen säästynyt negatiivisilta kommenteilta, enkä kyllä ole muidenkaan blogeissa niitä paljon nähnyt mutta ilmeisesti niitä sitten on, ja paljon.
  Netissä se on paljon helpompaa kun voi olla anonyymi ja tuntematon. Mutta mitäs sitten kun anonyymin loukkaajan henkilöllisyys paljastuu? Jotenkin pitäisi pystyä paljastamaan henkilöllisyys, mutta netin ihmeellisessä maailmassa se ei menekkään niin..
  Joko ihmiset ovat oikeasti tosi kateellisia tai omassa elämässä pitää olla jotain pahasti vialla että tuollaisia kommentteja alkaa kirjoittaa toisen blogiin, kukaan kun ei pakota sitä 'paskaa/turhaa/huonoa' blogia lukemaan...
  En voi ymmärtää ihmisten ajatusmaailmaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt, että hyvin moni bloggaaja poistaa negatiiviset kommentit tai ei alunperinkään hyväksy tai julkaise niitä. Toisaalta on kyllä myös paljon blogeja, jotka jostain syystä eivät ole samalla tavalla saaneet osakseen negatiivisuutta. Itse olen huomannut, että erityisesti muoti- ja lifestyleblogit ovat sellaisia, joissa riittää kurjia kommentteja - erityisesti, jos kirjoittaja on kaunis ja hänellä on tyylikkäitä vaatteita. Hassuja kommentoijia, kun on pakko löytää ilkeää sanottavaa!

   Poista
 5. Juurikin näin! Omakohtaisestikin saanut kuulla asioita, jotka saaneet pohtimaan, jaksanko tätä bloggaamista vai en. Mutta jaksan. Enhän minä ole väärin tehnyt, vaan kommentoija. Ehdottomasti pahimmat itse kokemani satuttivat mm. hautajaisista palattuani. Kiusaajilla EI ole rajoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että jaksat kirjoittaa blogia kurjista kommenteista huolimatta! Monen olen kuullut lopettaneen kirjoittamisen tai pitäneen ainakin pitkän tauon, kun jokaiseen postaukseen on tullut niin paljon ikäviä kommentteja.

   Poista
 6. Hyvä kirjoitus, täyttä asiaa - käytöstavat kunniaan verkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hensku. :) Käytöstapoja tosiaan olisi hyvä muistutella vähän siellä sun täällä, sillä nykyisin tuntuu olevan ihan ok loukata toista, koska "se nyt vaan on mun mielipide ja kai mä nyt mielipiteeni saan sanoa". Olipa kanssakäyminen siis nettivälitteistä tai livenä tapahtuvaa, niin joskus voisi olla hyvä pohtia, miten asiansa ilmaisee - tai ilmaiseeko ollenkaan.

   Poista
 7. Meikäläisenkin blogiin satelee negatiivisia kommentteja anonyymeiltä käyttäjiltä, mutten pahoita niistä mieltäni, sillä tiedän ettei ne asiat ole totta. Kateellisten panettelua, omatunto-ongelmia ja mahdollisesti tuttuja frenemiesejä. Lähinnä kommentit koskevat ulkoista habitustani. Joskus kerrottiin kuinka olen lihava, joskus sanottiin että näytän bulldogilta ja kuinka tarvitsen paljon enemmän meikkiä peittääkseni ruman naamani jne. En kuitenkaan jätä kommentteja julkaisematta, vaan annan aidosti ihmisten nähdä millaisia paskanaamoja sitä täälä pyörii kusemassa toisten muroihin.

  Mahtava kampanja! Tällaiseen kommentointiin suhtautuminen oikein on ensimmäinen askel parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Hienoa, ettet anna negatiivisten kommenttien vaikuttaa! Itse varmasti pyörittelisin niitä ikuisuuden päässäni ja miettisin pääni puhki, onko niissä sittenkin jotain perää. Pitäisikin osata suhtautua niihin noin, että kommentit ovat kommentteja ja itse tietää paremmin, miten asiat ovat. :)

   Poista
 8. Kamalia kommentteja.. itse olen saanut pari todella henkilökohtaista kommenttia, jotka ovat tietenkin koskeneet lastani koska jokainen ymmärtää rttä sellainen jos joku satuttaa äitiä. Onneksi osaan nykyään olla noteeraamatta. Pääasiassa blogini on kuitenkin positiivinen paikka. :)

  Yksi pieni elämä -blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten kommentointi varmasti satuttaa ja jää mieleen pyörimään! Vaikka lapset eivät kommenteista koskaan saisikaan tietää, niin itselle ainakin tulisi todennäköisesti paha mieli ihan vain tyttöjen puolesta. Hyvä, että ikävät kommentit ovat blogissasi jääneet vain pariin yksittäistapaukseen! :)

   Poista
 9. Todella tärkeä kampanja! En itse ole onneksi saanut ilkeää kommentointia osakseni, mutta olen valitettavan monta kertaa nähnyt sitä muissa blogeissa ja yleisesti keskustelupalstoilla. Anonymiteetin takaa on niin helppo huudella töykeyksiä, mutta onko niitä ylipäätään pakko huudella? Eikö elämässä oikeasti ole muuta sisältöä, kuin pahoittaa toisten mieli! Myöhästyin hieman kampanjan aloituksesta ollessani matkoilla, mutta aion itsekin ottaa tähän kantaa blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskustelupalstat, fb-ryhmät ja esimerkiksi iltapäivälehtien artikkelien lopussa olevat kommentointiruudut ovat tosiaan myös ihan oma lukunsa! Vaikka blogeissa ja keskustelupalstoilla monet kommentoivat anonyymeinä, niin muista kanavista löytyy hurja määrä samantyyppisiä kommentteja kirjoittavia mutta omalla nimellä ja kuvalla.

   Hienoa, että lähdit mukaan kampanjaan! :)

   Poista
 10. Pakko tulla nyt kommentoimaan, todella hyvä ja tärkeä kampanja! Itselläni blogi on ollut yli kaksi vuotta ja siellä minua on haukuttu vaikka kuinka paljon, ja kyllä minä ne haukut itseeni otan. Kirjoitin blogiini siitä, että en tarvitse negatiivisia kommentteja, koska otan helposti itseeni kovaa kritiikkiä ja siitäkin sitten aloitettiin hirveä show kuinka minun kuuluisi kestää kaikki kommentit. Mutta en minä kestä, aloitin bloggaamisen 12 vuotiaana eikä minusta sen ikäisen eikä kenenkään muunkaan pitäisi kestää kaikkea paskaa mitä ne anonyymit netissä kirjoittelee. Yleensähän anonyymit ovat vain kateellisia. Tässä yksi esimerkkikommentti mitä blogiini on laitettu, tälläisia negatiivisia löytyy varmaan montasataa...

  "Mene kuule bloginräökkääjä ipanat siskos haiseviin helmohin täältä netistä piiloon nytkyllöä jos ei eres osata kerran kommentteja kestää... ei ore kyllä nyt niin vaekeaa tämä.
  Käytre kylöä nyt niin perkeleesti meojän viattomien veronmaksajien jermoille että sviidu nyt kytlöä.
  Painukaa pinnasämkyihinme pillittämään urpåt."
  Olisi niin hyvä että jonain päivänä nämä anonyymikommenttien kirjoittajat paljastettaisiin, en usko että silloin päin naamaa voisi samaa sanoa kuin netissä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssasi hyvin samaa mieltä - kenenkään ei tarvitse kestää kurjia kommentteja blogissaan! Samalla tavalla ei kenenkään tarvitse livenä kuunnella solvaamista tai haukkumista, mutta osa tuntuu unohtaneen, että kirjoitettu lause on aivan yhtä painava (ellei jopa painavampi) kuin kasvokkain ääneen sanottu. Olen kuullut monen lopettaneen kirjoittamisen, kun negatiivisia kommentteja on tullut niin paljon ja kun ne ovat jääneet mieleen pyörimään.

   Kurjaa, että olet saanut negatiivisia kommentteja blogiisi! :( Kävin kurkkaamassa blogiasi ja löysin sieltä paljon hienoja, upeita kuvia ja huolella tehtyjä postauksia. Vaikka en ole koskaan ollut edes pienissä määrin heppatyttö, niin lueskelin silti innoissani useita postauksiasi. :) Ikävien kommenttien takana on varmasti usein kateutta, mutta silti kommentit vaikuttavat ja jäävät mieleen, vaikka kuinka yrittäisi olla välittämättä niistä. Ehkä jotkut kommentoijat huomaavat iän myötä, kuinka loukkaavia asioita he ovat kirjoittaneet ja ehkä jotkut kyllästyvät anonyymikommentointiin.

   Toivon aivan valtavasti, ettet joutuisi saamaan negatiivisia kommentteja blogiisi! Jos muuten haluat liittyä kampanjaan, niin siihen saa tottakai edelleen osallistua!

   Hyvää ja aurinkoista (tästä sadepäivästä huolimatta) kesää sinulle! :)

   Poista
  2. Mukana olen :) http://lindajahippi.blogspot.fi/2015/06/sina-loukkasit-minua.html

   Poista
  3. Kiva, että lähdit mukaan! Lisäsin blogisi listalle. :)

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)