tiistai 12. toukokuuta 2015

MAKROTEX: Bokeh! - uutta opettelemassa

Huh, tällä viikolla MakroTex-valokuvahaasteen teema on vaikein, mihin olen osallistunut. Teema on aiheen sijaan tekninen, ja kuvaammekin bokeh-kuvia. Ehdin vain kerran aurinkoisena päivänä ulos kameran kanssa, joten tässä ovat ihka ensimmäiset bokehini!


Valitsin taustavalopalleron muodoksi perinteisen ympyrän, mutta ensi kerraksi ostan vihdoinkin askarteluveitsen ja väkerrän sydänaukon. Katsoin apua täältä ja tein kartongista yksinkertaisen, linssin eteen teipattavan mustan ympyrän ja sen keskelle pyöreän reiän.


Kuvatessani olin aivan varma, että kokeilu epäonnistui täysin, mutta koneella kuvia katsellessani huomasinkin bokeh-efektiä taustassa. Jipii! Kuten kuvien taidokkaista rajauksista ja kuvakulmista huomaa, keskityin todellakin vain bokehin metsästämiseen ja unohdin kaiken muun sommittelun.


Olen joskus aikaisemminkin ihastellut bokeh-kuvia, mutta silloin en viitsinyt syventyä asiaan enempää. Tämän pienen kokeilun myötä totesin, että nyt voisi olla viimein hyvä hetki perehtyä kameran teknisiin ominaisuuksiin vähän enemmän ja harjoitella uusiakin asioita.

Bokeh-kokeilu oli myös äärimmäisen hyvä muistutus siitä, millaista on lähes täysin uuden asian opettelu: Näin aikuisena monet päivän aikana tekemistäni asioista sujuvat rutiinilla ja pienellä miettimisellä. Ongelmatilanteissakin mielessä on valmiina useita ongelmanratkaisukeinoja, joita lähteä kokeilemaan. Epämukavuusalueelle siirtyessä huomaa kuitenkin, kuinka vaikea on toteuttaa visiota, kun ei ymmärrä kaikkia teknisiä sanoja tai ohjeita, ei hahmota kuvakulmia eikä rajauksia, ei löydä kameraan oikeita asetuksia eikä oikein edes tiedä, mitä on tavoittelemassa.

Lapsilla on aikamoinen työ uuden opettelussa.


Lisää bokehia löydät täältä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge

Ehdit muuten vielä huomisen ajan osallistua arvontaan! :)

41 kommenttia:

 1. Vau sinähän innostuit oikein tutkimaan asiaa! Kauniit lopputulokset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä oli itselle ihan uusi juttu ja yhden kokeilun jälkeen tuli kyllä sellainen olo, että pitää tutkia asiaa vielä vähän lisää!

   Poista
 2. Hienoja kuvia sinä otit! Ja vesikuvat sa minut ajattelemaan kesää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Aurinkoa heijastava vesi on kyllä niin kesää kuin voi vain olla!

   Poista
 3. Hienoja bokeh-kuvia! Ihan oikeita.

  VastaaPoista
 4. Hienoja kuvia olet ottanut, taidan kokeilla, vaikka en tiedä onnistunko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Minäkin odotan lisää aurinkoisia päiviä, että pääsen kokeilemaan uudestaan!

   Poista
 5. Ohoh-hienosti kuvattu. Onnea kun onnistuit.

  VastaaPoista
 6. Wau mitä kuvia! Bokeh sana oli minulle tuntematon ja jouduin minäkin googlen ottamaan apuun. Ymmärsin, että kuva on sellainen jossa on jokun terävä kuva ja sumea tausta, mutta ilmeisesti pitää myös olla palloja taustalla, täytyy opetella tämä tekniikka kunnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tietämys perustuu myös lähinnä googleen ja päättelin pallojen tai muiden kuvioiden kuuluvan asiaan, sillä löysin myös kuvia ilman varsinaista kohdetta - eli pelkkiä valokuvioita. :) Tekniikka on kyllä mielenkiintoinen! Sitä ja erityisesti kameran teknisiä toimintoja pitää opetella lisää!

   Poista
 7. Sinähän sait oikein inspksen, hieno juttu!!

  Kauniita, kimmeltäviä kuvia.

  VastaaPoista
 8. Siis niin upeita!!! Itse olen joskus väkerrellyt noita pahvijuttuja, tähden, sydämen ja perhosen. Mutta niiden kanssa on jotenkin vaikea kuvata. Ehkä se mun pahvitötsä ei tuu tarpeeksi lähelle linssiä kun kuvaan tulee niin paljon mustaa vignetteä reunoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos! :) Mulla oli tosiaan kartonki tosi lähellä linssiä ja silti piti kuvata mahdollisimman lähelle zoomatusti. Muutaman kerran kokeilin, ettei zoomi olisi täysillä, mutta silloin alkoi helposti tulla tummaa reunoihin.

   Poista
 9. Upeita kuvia, voisi vaikka kehystää ja laittaa seinälle! Minullekin tämä bokeh oli uusi termi, mutta tykkäsin kovasti aiheesta. Vähän haastetta :). Omat kuvani eivät ehkä ole tyylipuhtaita bokeh-kuvia, mutta noh, harjoittelen vähän lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haastetta tässä tosiaan oli! Hyvä niin, sillä itsellekin kaikki tekniset jutut ovat ihan vieraita. Ihan hyvä, että välillä tällai pienellä pakolla tulee viimein tutustuttua uusiin asioihin!

   Poista
 10. You have made beautiful photos!

  VastaaPoista
 11. Upeita kuvia! tää bokeh oli mullekkin ihan uus juttu, tosi kiva oli harjotella. Mäkin luin tosta " taustavalokartongista" täytyykin alkaa harjotella sitäkin, sun kuvista tuli niin upeirta!! ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taustavalokartonki oli hauska kokeilu. :) Löysin myös pari monimutkaisempaa kartonkiohjetta, joita ehkä kokeilen jossain vaiheessa!

   Poista
 12. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kyynärsauvat varmasti vaikeuttavatkin kuvaamista! Onneksi pääset niistä eroon ja kuvaamaan tätä ihanaa kevätluontoa! :)

   Poista
 13. Mua harmittaa kun en kyynärsauvojen kanssa ole voinut heittäytyä täysillä haasteisiin pitkään aikaan. Onneksi kohta saatan päästä kepeistä eroon. Sitten karkaan metsään joka päivä!

  VastaaPoista
 14. Kauniit kuvattavat ja kauniit kuvat.

  VastaaPoista
 15. No mutta, nämähän ovat todella hienoja!
  Loistava aihe tällä kertaa. Oli mukava opetella uutta ja näköjään mä oon silti ihan pihalla, kun en mistään pahveista tiedä tuon taivaallista.;D Kertausta, kertausta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, tää on ollut toteutuksenkin kannalta mielenkiintoinen aihe. Hauska nähdä, millaisia erilaisia bokeheja on kuvattu ja miten niihin kukin on päätynyt!

   Poista
 16. Hienoja kuvia!
  Itse en taustavalokartonkia en käyttänyt - kuvani ovat aina "sumeita" ;) Täytyy kyllä opetella tuon taustavalokartonginkin käyttöä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin jatkan taustavalokartongin käyttöharjoitteluja! Seuraavalla kerralla ainakin tiedän, että vaikka kameran ruudulla ei bokehia näkyisi, niin isommassa kuvassa valokuviot näkyvät. Hyvä etten poistanut kaikkia kuviani kamerasta. :D

   Poista
 17. Kauniita, mielenkiintoisia, viimeinen mielestäni paaras.

  VastaaPoista
 18. Upeita kuvia // tykkään todella paljon!

  VastaaPoista
 19. Hienoja kuvia - olet todella nähnyt vaivaa! Mitä tuo pahvin kanssa askartelu oikein tarkoittaa, voitko selittää tarkemmin? Minä vain vein kameran lähelle kohdetta... ;) Kiitos vielä, kävin täältä sun blogista vähän opiskelemassa, mistä aiheessa on kysymys, ennen kuin uskalsin julkaista omani =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oikein ymmärsin googlen avustuksella, niin linssin edessä olevaan mustaan kartonkiin leikattu aukko tekee kuvauskohteen taustalla näkyvistä valopilkuista tietynmallisia. Eli nyt kun minulla oli pyöreä reikä kartongissa, tuolla taustallakin näkyy ympyröitä. Jos olisin tehnyt sydämenmuotoisen reiän, olisi taustalla paljon pieniä sydämiä. :) Kynsisaksilla minisydämen leikkaaminen oli vähän haastavaa, joten tarvitsen seuraavaa kokeilua varten askarteluveitsen. :D

   Poista
 20. Vau, sinä olet todellakin paneutunut teemaan ympyröiden askarteluineen kaikkineen.

  VastaaPoista
 21. Sait aikaan aivan upeita kuvia, itse pidän erityisesti tuosta veden hienoisesta välkkeetä taustalla.

  T. Täysin arkista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veden välke on kaunista niin kuvasta katsottuna kuin erityisesti livenäkin! :)

   Poista
 22. Vau olet taikuri:) Yritit toden teolla ja onnistuit!

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)