perjantai 31. tammikuuta 2014

Juustoinen kanapiirakka

Taisin tehdä elämäni ensimmäisen suolaisen piirakan! Olen vähän vältellyt niitä, sillä usein kananmunattomat piirakat ovat helposti kuivia. Erityisesti pohjan suhteen olen hieman kranttu, koska en pidä kuivista, murenevista ja paksuista pohjista. Piirakasta tuli makunsa puolesta ihan hyvä (vaikkakaan lisäpippuri ei olisi ollut pahitteeksi), mutta koostumus vaikutti aluksi kehnolta. Lämpimänä piirakka hajosi pieniksi palasiksi niin täytteen kuin pohjankin puolesta. Jäähdyttyään huoneenlämpöiseksi piirakka pysyi kuitenkin koossa ihan hyvin, joten teen sitä varmasti uudelleen. Piirakan täyte on mehevä ja pohja positiivinen yllätys, mutta ensi kerralla en edes yritä tarjota sitä vieraille lämpimänä. Onneksi maku oli mainio myös viileämpänä!


Pohjan ohje on napattu Riitan puutarhasta ja täyte on sieltä sun täältä.

Pohja:
  • 100 g pehmeää voita / margariinia
  • 1 dl juustoraastetta
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl kylmää vettä
Sekoita perunajauho, vehnäjauho ja leivinjauhe keskenään. Nypi joukkoon rasva. Lisää sitten sekaan juustoraaste ja lopuksi vesi. Sekoita hyvin ja painele voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Laita pohja jääkaappiin viilenemään ja uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kun uuni on tarpeeksi lämmin, paista pohjaa uunin alatasolla 10 minuuttia.

Täyte:
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • 300 g maustamattomia kanafilesuikaleita
  • 200 g yrttituorejuustoa
  • 1 prk kermaviiliä
Mausta ja paista kanasuikaleet ruskeiksi. Itse suosin perinteistä maustamistapaani: pannulle valkosipulista oliiviöljyä, siihen kunnon rouhaisut mustapippuria ja SantaMarian Chicken & Steak -maustetta ja öljyn lämmennyttyä ja mausteiden tuoksuessa sekaan kanapalat. 

Pilko sipuli ja paprika pieniksi kuutioiksi ja sekoita täytteen aineet keskenään. Levitä uunissa käyneelle pohjalle (ripsautin päälle hieman juustoraastettakin) ja paista vielä 30 minuuttia edelleen 200 asteessa uunin alatasolla.




Selailin paljon ruoanlaittosivustoja aloitellessani piirakkaprojektiani ja esimerkiksi Kotilieden sivuilta löytyi mukavasti tietoa piirakkapohjista. Ilman tätä esivalmistelua olisin mennyt harhaan ainakin kahdessa kohdassa: en olisi tajunnut viilentää pohjaa jääkaapissa ennen uunia (tämä siksi, että reunat pysyvät ylhäällä vielä uunissakin eivätkä lässähdä) enkä olisi paistanut piirakkaa uunin alatasolla (jotta pohja kypsyisi paremmin).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)