tiistai 21. tammikuuta 2014

Jäälyhtyjä ja vohveleita

Pitkästä aikaa täällä! Tunnen lievää huonoa omatuntoa siitä, että hienoon flowhun yltänyt blogi-innostus koki pienen notkahduksen vuodenvaihteessa kaiken kiireen ja väsymyksen keskellä. Nyt on kuitenkin sellainen vipinä ja tutina, että tästä lähtee liikkeelle kuluvan vuoden päivitysaktiivisuus!


Kun vihdoinkin tuli pakkasta, pääsin käyttämään vartavasten ostettua ämpäriä ja kokeilin jäälyhtyjen tekoa. Ensimmäisestä koekappaleesta tuli mainio ja seuraava on parhaillaan ulkona jäätymässä. Kokeilin myös silikonista kakkuvuokaa jäälyhtymuottina, mutta en oikein innostunut siitä. Vuoassa on pieni keskusreikä, joten kynttilä jää melko ylös. Onneksi eilisiltana ei tuullut, ja kynttilä sai palaa rauhassa.

Ämpäriin tehty jäälyhty sen sijaan... täydellinen! Näin vaatimattomasti todettuna. :) Varauduin siihen, että vesi joko umpijäätyy tai reunat jäävät liian ohuiksi ja menevät rikki heti, mutta tällä kertaa kävi hyvä tuuri ja seinistä tuli sopivan paksut.

Täytin ämpäristä 3/4 kylmällä vedellä ja asetin ulos pannunalusen päälle jäätymään. Pakkasasteita oli 17-20 ja annoin veden jäätyä noin 10 tuntia. Pannunalunen eristi sopivasti ämpärin pohjaa, jolloin reunat ja pääliosa jäätyivät paksusti, mutta ämpärin pohjaosa eli lyhdyn yläpuoli ehti vain ohueen jäähän. Kun kumotun ämpärin päälle kaatoi hieman kuumaa vettä, lyhty plopsahti nopeasti irti ja päälijään sai rikottua helposti ja kaadettua sisältä vedet pois.

Kynttilöinä ovat perustuikut pilttipurkin kansien päällä.


Lisäksi olemme viime aikoina herkutelleet pitkästä aikaa vohveleilla. Valitettavasti vohvelihammasta kolotti niin paljon, etteivät vohvelit säilyneet kuviin asti. Ohjeesta tulee noin 5-6 vohvelia.
  • 150 g voita tai margariinia
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • n. 3,5 dl maitoa
Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon sulatettu margariini ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi maito koko ajan sekoittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)