keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Hasselpähkinäkeksit

Vaikka televisiosta tulee monia ruoanlaittoon liittyviä ohjelmia, hyvin harvoja niistä tulee seurattua aktiivisesti. Yksi poikkeus on tänä syksynä Maikkarilla pyörinyt Koko Suomi leipoo, jonka kaikki jaksot olen katsonut suurella innolla. Kilpailijat ovat luoneet toinen toistaan upeampia herkkuja, ja ohjelma tuo hyvän mielen ilman juonittelua tai töykeitä kommentteja.

Kun viime yö meni miten meni (eli valvoessa Tipusen kanssa), oli koko päivän mielessä, mitä hyvää syömme illalla tytön nukahdettua. Tämän viikon Koko Suomi leipoo -jaksossa tuomarit kehuivat erityisesti erään kakun päällä olleita keksejä, joihin - jippijee! - löytyi resepti ohjelman kotisivuilta eli täältä. Mars siis kauppaan ja tässä lopputulos:


Hasselpähkinäkeksit ovat huippuhyviä! En ole ennen leiponut juurikaan mitään pähkinäistä, mutta tulen varmasti käyttämään erityisesti hasselpähkinää enemmänkin leipomuksissani. Toisin kuin odotin, keksit eivät ole supermakeita, vaan juuri sopivia. 

Tässä alkuperäisen ohjeen ainekset:
  • 1,2 dl jauhettua hasselpähkinää
  • 4 rkl suolatonta voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 rkl glukoosisiirappia
  • 1 tl pikakahvia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
Koska ohjeiden täsmällinen noudattaminen on näköjään aika haastavaa, varioin tässäkin hieman lähikaupan tarjonnan sanelemana: voi oli normaalisuolaista, pikakahvia en käyttänyt ollenkaan ja jauhetun hasselpähkinän sijaan käytin rouhittua hasselpähkinää. (Yritin saada pähkinärouheen pienemmäksi sauvasekoittimen avulla - ei hyvä idea. Pähkinöistä tuli tahna, joka tosin toimi kekseissä yllättäen ihan ok.)

Ainekset sekoitetaan keskenään ja taikinasta pyöritetään pieniä palloja. Kun pallot ovat uunipellillä, painele niitä hieman. Koska keksi leviää, pallojen väliin kannattaa jättää tilaa reilusti. Keksejä paistetaan 175-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.


Olen hieman hämmästynyt, miten pitkä onnistuneiden kokkailujen putki minulla on takana. Jännittääkin jo hieman, millainen ruokakatastrofi on mahdollisesti edessä. Nyt kuitenkin herkkujen kautta yöunille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)