torstai 21. tammikuuta 2016

Jäätyneet saippuakuplat - case solved!

...tai ainakin melkein. Netissä on nimittäin niin paljon upeita kuvia jäätyneistä saippuakuplista, että itsekin haluan oppia enemmän ja enemmän. Viime viikonloppuna sain kuitenkin hetkellisen mielenrauhan, kun saippuakuplakuvani onnistuivat paremmin kuin ensimmäisellä kokeilukerralla.

Jos sinäkin kiinnostuit jäätyneiden saippuakuplien kuvaamisesta, niin tässä on tarjolla hyvin amatööritason ohjeet. :D Linkkaan tämän postauksen muuten myös Pienen teehetken teemakuukauteen, jonne voi tammikuussa linkata postauksia aiheella talvi & lumi!

jäätynyt saippuakupla, frozen soapbubble

Käytin kuplien tekemiseen tyttöjen kaupasta ostettua Bubbles-saippuakuplanestettä. Se on tarkoitettu sellaiseen paristokäyttöiseen saippuakuplakoneeseen ja on tahmeampaa / sakeampaa kuin perus fairy + vesi -yhdistelmä. Suurin haaste oli kuplien saaminen ehjänä kiinni lumeen ja tuntui, että särkymättömyys oli vain tuurista kiinni. Olen kuitenkin lukenut, että glyseriini + vesi + (kirkas) fairy + vaalea siirappi -yhdistelmällä saa aikaiseksi kestävämpiä kuplia!


Kuvia ottaessa oleellisin juttu oli vastavalo. Ensimmäiset pallokuvani menivät mönkään, koska en tajunnut, etteivät jääkiteet näy ilman kuplan läpi tulevaa valoa. Ei siis ihme, että kuplat olivat harmaita ja sameita! Toisella kertaa etsin auringon ja puhaltelin kuplia valoisassa paikassa. Tarvittaessa myös taskulampun kanssa saa valaistua kuplaa.

jäätynyt saippuakupla, vinkkejä

Nämä kuplat ovat ehtineet jäätyä kokonaan, mutta jos on oikein nopea, voi saada hienoja kuvia jäätymässä olevista kuplista, joissa jääkuvioita näkyy vain alhaalla tai siellä täällä kuplan pinnalla. Luin, että paras pakkasasteiden määrä jäätyneiden saippuakuplien kuvaamiseen olisi 15-20 astetta. Ensimmäiset kuplat kuvasin -18 asteessa ja silloin kuplat jäätyivät hetkessä tarttuessaan maahan. Nämä kuvat otettiin noin -11 asteessa ja tällä kertaa ehdin nähdä jäätymisen - harmi vain, ettei kamera ehtinyt siinä ajassa löytää kohdetta ja tarkentaa. :D Tuntuu, että kuplien pysyminen ehjänä oli yhtä haastavaa molemmilla kerroilla, mutta kovemmassa pakkasessa sain ehjän kuplan onnistumaan hieman nopeammin.

Videon saippuakuplan jäätymisestä voit käydä kurkkaamassa esimerkiksi Staran sivuilta ja täältä puolestaan löytyy parin vuoden takaa eräs blogikirjoitus, jossa kirjoittaja on kokeillut erilaisia vaihtoehtoja kestävien pallojen aikaansaamiseksi.

jäätynyt saippuakupla, vinkkejä

Olen surkea säätämään kameran asetuksia ja otan kuvia kokeilemalla eri vaihtoetoja hieman mututuntumalla. Jos tästä on jollekin hyötyä, niin näissä kuvissa asetukset ovat suunnilleen  ISO-800, valotusaika 1/2500 sekuntia ja aukkoarvo f/5.6. Toisin sanoen rullasin järkkärissä M-asetuksella valotusaikaa ja asetin ISOn sen verran pieneksi, että kuvissa näkyy muutakin kuin valopallo.

jäätynyt saippuakupla, frozen soapbubble

Nämä kaikki kuvat ovat käyneet kuvankäsittelyn kautta, jossa lisäsin kirkkautta ja terävöitin kuvaa. Myös kontrastia ja valkotasapainoa olen säätänyt hieman. Huomasin, että kuplakuvilla on kiva myös leikkiä vetämällä asetukset ihan äärilaitaan. :)

jäätynyt saippuakupla, frozen soapbubble

Useinhan sanotaan nälän kasvavan syödessä ja niin kävi kyllä nytkin - jäin koukkuun! Riemuitsen siitä, että sain jääkiteet näkymään, mutta samalla ärsyttää, etten osaa ottaa sellaisia kuvia kuin haluaisin. Jatkan siis treenaamista. :)

Jos sinua ei kiinnostaa niinkään kuplien kuvaaminen, niin kannattaa kokeilla edes puhallella niitä! Kuplat ovat kauniita ihan paljaallakin silmällä katsottuna!

Oletko puhallellut saippuakuplia pakkasilla? Miten onnistuit?
Jos sait kuplat pysymään ehjinä, niin mielelläni kuulen vinkkejä kestävän liuoksen saamiseksi! :)

. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

20 kommenttia:

 1. Kerrassaan lumoavaa! En ole apteekkiin asti itseäni saanut, joten ollaan tytön kanssa puhallettu ihan vaan vesi- fairy- sokeri-seoksella. Suurin osa kuplista rikkoutuu, mutta ollaan ehjiäkin saatu aikaan. Parasta on kuitenkin ollut lasten ilo ja hämmästynyt kommentti: Vau, me voidaan puhaltaa saippuakuplia myös talvella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua kyllä, miten saippuakuplat niin yhdistyvät vain kesään! Mäkin ehdin syksyllä jo hetken harmitella sitä, ettei kuplia voi pian enää puhallella. Mistäköhän sekin ajatus tuli??

   Poista
 2. Herkän kauniita kuvia, kuten kuvattavakin! Pitäisikin kokeilla kuplien puhaltelua talvella, meillä on vaan niin kovat pakkaset ettei ulkona kauaa pysty olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallot ovat kyllä hauskoja - herkkiä ja kauniita! Multa on myös jäänyt uudemmat kokeilut tekemättä, kun mittari on näyttänyt niin hurjia lukemia. Ehkä nyt sitten viikonloppuna voisi kokeilla, vaikka silloin saattaakin olla jo liian lämmintä jäätyville kuplille. :)

   Poista
 3. Oi! Mä meinasin lähteä viikonloppuna peltomaisemiin kuvailemaan jääpalloja. Katsotaan onnistuuko :)

  VastaaPoista
 4. Onpas hauskoja kuvia. Tuota en olekaan kokeillut... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Vaikkei innostuisikaan kuvaamaan, niin kuplan jäätyminen on hauskaa seurattavaa. :)

   Poista
 5. Joskus ajattelin, että pitääpä kokeilla palloja puhallella itsekin pakkasella, mutta sitten jäi. Nyt on niin mahtavia kuvia, että into kyllä tarttuu tännekin!! :) Hienosti onnistuneet pallot ja hyvät kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Sirpa, kiva kuulla! :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla, tämä on hauskaa ja koukuttavaa puuhaa!

   Poista
 6. Nää on niin nättejä ja herkkiä ja hauraita. Ihanan talvisia!

  Itse en ole kokeillut, mutta kiinnostaisi kyllä. Tarvitsisi päästä yksikseen testailemaan tai sitten mukana pitäisi olla toinen aikuinen joka katsoisi taaperon perään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatan yksin menemistä! :D Sitten ainakin saa ährätä niin kauan kuin haluaa ilman hoputtajia. Me puhalleltiin muuten vain pihalla tyttöjen kanssa, mutta kuvaamaan piti ehdottomasti päästä yksin. Voin kuvitella, että täältä olisi löytynyt kyllä pari hyvin innokasta kuvausapulaista (ja kuvauskohteen tutkijaa)!

   Poista
 7. Tuttu valokuvaaja teki näistä juuri youtubeen videon ja tuo jäätyminen on kyllä jotenkin mystisen näköistä. Ihanat kuplakuvat. Jos tänä talvena vielä saadaan kovia pakkasia, niin taidan kokeilla.

  VastaaPoista
 8. Näitä mä NIIN haluaisin kokeilla. Ihania kuvia.

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)