sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Onni Blogien joulukalenteri: Maisemakuvia Suomesta

Aloin itsenäisyyspäivän kynnyksellä pohtia, kuinka paljon Suomi on muuttunut itsenäisyyden aikana. Yhteiskunta on muuttunut paljon, tottakai. Suomen muuttuminen ja kehittyminen ei yllätä, mutta jäin pohtimaan, olemmeko me suomalaiset muuttuneet. Millaisia suomalaiset ovat ennen olleet ja millaisia olemme nyt? Entä mikä täällä on pysyvää - sellaista Suomea ja suomalaisuutta, joka ei muutu helposti.

Tervetuloa mukaan pohtimaan - klikkaa pohdintojen ja kuvien taustalle musiikkia täältä! :)Suomalaisuutta on vaikea määritellä, sillä jokainen kokee sen omalla tavallaan. Toiselle suomalaisuus on Suomen joukkueen kannattamista urheilutapahtumissa, toiselle suomalaisten tuotteiden suosimista. Joku liittää suomalaisuuteen saunan, viinan ja ruisleivän, mutta toiselle suomalaisuus voi olla hiljaisuutta, avantouinteja ja suklaata.

Suomalaisia voidaan kuvata juroiksi, sisäänpäinkääntyneiksi ja ennakkoluuloisiksi. Toisaalta kuitenkin meidät voi nähdä myös kansainvälisinä ja innovatiivisina. Joku ehkä yhdistää suomalaisen humalahakuiseen juomiseen, mutta toinen latotansseihin tai juhannusjuhliin kokon äärellä.Koska yhteiskunta on muuttunut paljon viimeisen lähes vuosisadan aikana ja koska suomalaisistakaan ei pysty muodostamaan mitään kattavaa identiteettikuvausta, mikä sitten on Suomea ja suomalaisuutta?

Luonto.

Vaikka ympäristö on muuttunut ja ilmastokin hieman lämmennyt, suomalainen luonto on pysynyt samana. Meillä on edelleen neljä selvästi erilaista vuodenaikaa ja lukuisia suomalaisia sielunmaisemia: saariston kalliot ja meri sekä monet järvet ja kaislikot, laakeat pellot ja korkeat vaarat sekä tuuheat metsät ja avoin tunturi. On pieniä kylänraitteja ja isompia kaupunkeja, korkeita kerrostaloja ja maatilan pihapiirejä.
Minulle suomalaisuutta ovat erityisesti merenrantakalliot ja kirkuvat lokit, mutta toisaalta myös Pohjois-Karjalan vaarat ja mutkittelevat tiet. Se on havupuumetsää, mutta myös lehtipuita ja suuria, mahtavia tammeja. Se on vanhoja rakennuksia ja mukulakivikatuja, suuria kivitaloja ja torimarkkinoita.Ympäristössä tapahtuu usein muutoksia niin hitaasti, ettemme välttämättä huomaa niitä. Vaikka Suomessa on rakennettu paljon, purettu paljon ja kunnostettu paljon, on täällä silti myös valtavasti näkymiä, jotka ovat samanlaisia nyt ja 98 vuotta sitten Suomen itsenäistyessä. Minusta ainakin on melko huimaa ajatella, että maisemat ja asiat, joita näemme nyt, ovat osittain samanlaisia kuin jopa satoja vuosia sitten. Tykkään ajatusleikeistä ja mietin toisinaan, kuka on kävellyt aikoinaan samassa kohtaa kuin minä - mitä hän on ajatellut, miten elänyt ja miltä ympäristö on silloin näyttänyt?

Mitkä asiat sinun mielestäsi ovat pysyneet vuosikymmenestä toiseen ennallaan?
Entä millainen on sinun Suomi-maisemasi?


Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! :)

. . . . . .

Tämä postaus on Onni Blogien joulukalenterin kuudes luukku. Eilen Villa Kianassa tehtiin suloisia joulusukkia yhdessä lasten kanssa ja huomenna puolestaan avautuu luukku Kauniskaikuu-blogissa. Kaikki Onni Blogien kalenteriluukut löydät täältä! Lisäksi osallistun tällä kuvakoosteella viikon MakroTex-valokuvahaasteeseen, jossa aiheena on miesihanne / komea / kaunis - komeita maisemiahan ja yksityiskohtia luonnostamme löytyy vaikka kuinka!

. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

13 kommenttia:

 1. Upeita kuvia ja mainioita havaintoja Suomesta. Hyvää itsenäisyyspäivää! ♥

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtavia kuvia! Hyvää itsenäisyyspäivää <3

  VastaaPoista
 3. Oih, niin kaunista!!!! Ihanaa miten meillä on neljä vuodenaikaa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä!! Vaikka vuodenaikojen siirtymävaiheet ovat vähän kurjia, vuodenajat "oikeimmillaan" ovat kyllä kaikki ihan parhaita!

   Poista
 4. Kauniita, komeita maisemia ja omaa isänmaata.

  VastaaPoista
 5. Olipas mahtavia kuvia, kiitoksia retkestä suomalaisuuteen! Kyllä itselle se luonto on edustanut pysyvintä, vaikka niitä lumettomia jouluja on meidän leveysasteille tullut viime vuosina. Järvet, joet, metsät, ne ovat läheisimpiä suomalaisia asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumettomat joulut ja talvet ovat kieltämättä hieman sääli! Täälläkään ei lunta aina ole, mutta on kuitenkin lapsuusseutuja enemmän.

   Poista
 6. Kauniit, tosi kattavat vuodenaikakuvat ja mukavaa mietiskelyä suomalaisuudesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi kamera on kulkenut mukana läpi vuoden. :)

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)