maanantai 30. maaliskuuta 2015

BLOGIYHTEISTYÖ: Blogiosaajien mainiot vinkit bloggailuun!

Maaliskuun blogiyhteistyöhön sain mukaan kaksi huipputyyppiä, jotka omissa blogeissaan jakavat vinkkejä ja neuvoja meille muille bloggaajille. Yhteistyöhön kanssani lähtivät Kivemman blogin Minttu ja Pink Bubblen Susanna, joilta riemukseni löytyi hetki aikaa vastata kysymyksiini.


1. Mihin asioihin kiinnität ensimmäisenä huomiota löytäessäsi uuden blogin?

Minttu

Kiinnitän ensimmäisenä huomion ulkoasuun: banneriin, sivupalkkiin ja kuvien laatuun. Minua viehättää blogit joiden eteen on nähty vaivaa ja sen ulkoasusta paistaa persoonallisuus. Esimerkiksi sivupalkissa on itsetehtyjä painikkeita Bloggerin tarjoamien valmiiden toimintojen sijaan ja banneri on tyylikäs ja uniikki. Suuri plussa on myös persoonalliset fontit, mutta sopivassa määrin käytettynä. Niitähän saa ladattua netistä! Pitää kuitenkin muistaa tarkistaa tekijänoikeudet.

Susanna

Löydän uudet blogit useimmiten ihan surffailemalla ympäriinsä netissä, joten ihan ensimmäisenä huomioni kiinnittyy blogin ulkoasullisiin seikkoihin. Se on aika luonnollista, sillä ne silmien eteen ensimmäisenä tupsahtavat. Esimerkiksi banneri, sivupalkin yläosan, tausta, tekstin fontti ja otsikointi, sekä ensimmäisen jutun otsikko ovat heti syynissä. Näiden perusteella saa jonkinlaisen ensivaikutelman blogista. Niiden ei tarvitse olla älyttömän hienoja, jotta viihtyisin. Mutta jos ne ovat jotenkin häiritseviä, esim. blogissa vilkkuvia kuvia, vaikeasti luettavaa tekstiä, tumma fontti liian tummalla tai kirjavalla taustalla, tms. huomioni kiinnittyy niihin ei niin positiivisessa mielessä.

Tämän alun nopean skannauksen jälkeen huomioni siirtyy itse tekstiin ja siihen onko teksti sujuvaa ja lukeminen vaivatonta,  millainen tyyli kirjoittajalla muuten on ja vaikuttaako hän hyvältä tyypiltä, jne. Nämä päätelmät tulee myös tehtyä ihan ensimmäisten rivien tai kappaleiden perusteella. Jos olen saapunut blogiin esimerkiksi Facebookissa linkatun jutun perusteella, huomioni on enemmän itse jutun sisällössä ja vasta toissijaisesti näissä ulkoasuseikoissa.


2. Mitä asioita sinusta pitää ehdottomasti huomioida blogin ulkoasussa?

Minttu

Ei ole mitään väliä onko blogi visuaalisesti upea jos sitä on raskas lukea, se latautuu hitaasti tai käyttäjäystävällisyys on kaukana. Kannattaa pohtia auttaako ulkoasu lukijaasi navigoimaan blogissasi, onko se selkeä ja onko se sopusoinnussa blogisi sisällön kanssa. Kaikki muu onkin sitten aika paljon omasta mausta kiinni. Yleisesti toimivana pidetään yksinkertaista designia, jossa elementit ei ole ihan vinksin vonksi ja eri kokoisia.

Susanna

Ulkoasussa ykkösenä tulee mielestäni taustan ja tekstin yhteensopivuus ja sitä myöten lukemisen helppous. Niin tylsältä, kuin se kuulostaakin, ulkoasun pitäisi ensisijaisesti palvella kävijän lukukokemusta: vaalea tausta ja tumma teksti toimivat parhaiten ja ovat helpoimmat silmille. Kaikenlaisia kivoja taustoja ja fontteja olisi tarjolla, mutta ne kannattaa unohtaa. Ulkoasulla voi sitten kikkailla pikkuisen muutoin mutta itse tekstiosuus olisi hyvä jättää “tylsäksi” mustavalkoiseksi.

Yleinen siisteys on tärkeä: blogissa ei saa olla kauheasti kaikkea, jolloin lukijan keskittymiskyky herpaantuu ja suuntavaisto katoaa. Yleensä sivupalkki on se paikka, jonne tulee tupattua yhtä jos toista linkkiä, kuvaa, vilkkuvaloa ja muuta karusellia. Ne häiritsevät itse postausten lukua ja pahimmassa tapauksessa houkuttelevat lukijat jonnekin aivan muille sivuille. Myös esimerkiksi monien erilaisten fonttien tai värien käyttö tekevät yleiskuvasta sekavan oloisen. Ihan muutaman hyvin valitun fontin ja värin pitäisi riittää yhden blogin tarpeisiin.

Oikean koon varmistaminen on myös tärkeää. Jos esimerkiksi itse tekee blogia todella isolla näytöllä, ei ehkä tiedäkään sitä, että pikkunäytöllä blogia joutuu skrollailemaan sivulle, ylös, alas ja ties minne, jotta siitä saa jotain tolkkua. Kannattaa siis testata eri kokoisilla näytöillä, miltä oma blogi missäkin näyttää. Sivusuuntaan skrollailua vaativa blogi on todella raskasta luettavaa! Oikea koko koskee myös kuvia, eli ne eivät saisi olla pieniä tuhruja tai vastaavasti niin isoja, että niiden lataaminen kestää ikuisuuden. Hyvä nyrkkisääntö on yrittää tehdä kuvista ja tekstistä yhtä leveitä.

Lisää ulkoasuvinkkejä löytyy mm. tästä postauksestani.


3. Entä mihin tulisi kiinnittää sisällössä huomiota?

Minttu

Ennen kuin julkaiset postauksen, mieti onko se julkaisun arvoinen; kiinnostaisiko sinua itse lukea sellainen postaus. Minun suurin ”blogisynti” on, että julkaisen postauksen ennen oikolukua. Olen liian innoissani postauksesta ja sitten saan korjailla niitä myöhemmin. Suosittelen siis heti varmistamaan, että postauksessa ei ole painovirhepaholaisia. Muista ehdottomasti varmistaa, jos käytät postauksessasi kuvia, että sinulla on lupa niiden käyttöön ja jakamiseen. Esimerkiksi Pinterest-kuvat eivät ole sinun vapaassa käytössäsi! En halua liikaa puuttua sisältöösi, koska jokainen saa blogissaan kirjoittaa mitä haluaa, mutta rohkaisen kuitenkin laatimaan itselleen hyvät pelisäännöt ettei blogin sisältöä tarvitse myöhemmin katua. Eikö olisikin kauheaa, jos vaikka työpaikka jäisi saamatta jonkun tyhmän blogimöläytyksen takia tai lastasi alettaisiin kiusata jonkun blogikuvan takia!

Susanna

Sisällössä huomionarvoinen seikka on se, mitä itse sisältö sisältää. Tämä kryptinen lausahdus tarkoittaa sitä, että kannattaa miettiä, millainen sisältö olisi lukijasta oikeasti lukemisen arvoista. Vaikka blogia itse (ja usein myös itsestään) kirjoitteleekin, niin kannattaa miettiä myös lukijan viihtyvyyttä, joten sisällössä tulisi olla jokin pointti. Kannattaa siis oikeasti miettiä aiheita, joista voisi kirjoittaa. Pelkkä "tänään tein sitä ja tätä" ei kovin pitkälle riitä. Jos ei mitään postauksen aihetta keksi, on ehkä parempi olla sillä kertaa postaamatta, kuin vääntää jotakin tyhjänpäiväistä väkisin.

Sisällössä tärkeää on myös tekstin sujuvuus: oikeinkirjoitus ja loogisuus. Tekstit kannattaa vaikka lukaista kerran ennen julkaisua ajatuksen kanssa tai antaa joskus vaikka kaverille luettavaksi, jos itse ei oikein bongaa kirjoitusvirheitä tms. Myös esim. Wordin tai vastaavan tekstinkäsittelyohjelman oikoluku on loistava apu. Yksittäiset pikkuvirheet eivät tietenkään maailmaa kaada, mutta jos niitä on paljon, lukukokemus on raskas.

Niin kuin jo sanoinkin, blogia usein tulee silmäiltyä tai skannattua nopeasti lävitse. Niinpä sisällöstä voi ja kannattaa tehdä myös silmäilylle suotavaa tavaraa. Se tapahtuu mm. jakamalla pitkää tekstiä alaotsikoilla, tekemällä listoja (numeroilla tai pylpyröillä), ja ylipäänsä jakamalla tekstiä kappaleisiin sekä tauottamalla sitä kuvilla.

Otsikointi on todella tärkeä osa sisältöä ja usein otsikko on vaikea keksiä. Siihen kannattaisi kuitenkin panostaa, sillä se vaikuttaa todella paljon siihen, lähteekö itse juttua lukemaan. Jos otsikko on “Hei!”, se ei kerro tuon taivaallista postauksen sisällöstä ja se ei houkuttele pahemmin lukemaan eteenpäin. Olen koonnut vinkkejä osuvaan otsikointiin tähän postaukseen.


4. Mikä on uusin oivalluksesi bloggailussa?

Minttu

Oivalsin vähän aikaa sitten miten idiootti olin ollut, kun en ollut nimennyt blogikuviani! Lisäksi olen taas pikkuhiljaa innostumassa bloggauksesta blogiburnoutin jälkeen myös omassa varsinaisessa blogissani. Alku kevät oli pakkopullaa, mutta nyt taas inspiraatio virtaa ja innostusta riittää. On ollut kiva huomata, että blogiin voi myös ottaa välimatkaa joutumatta luopumaan lukijoistaan. Ja välillä on ihanan vapauttavaa olla välittämättä tilastoista! Vaikkakin tilastot osaa olla tosi mielenkiintoisia. Luin nimittäin amerkkalaisen tutkimuksen jonka mukaan firmat, jotka käyttää rahaa tuotteittensa näkyvyyteen blogeissa saavat jokaista käyttämäänsä dollaria kohden kuusi voittoa! Eli ei kun vaan rohkeasti ottamaan yhteyttä potentiaalisiin sponsoreihin.

Susanna

Uusin bloggailuoivallukseni liittyy ajankäyttöön. Olen merkannut kalenteriin etukäteen tarkalleen ne päivät,  jolloin teen blogihommia ja vielä mitä teen milloinkin: milloin tsekkaan kommentit ja vastaan niihin, milloin käyn läpi sähköpostit, milloin luonnostelen postauksen, milloin kirjoitan sen puhtaaksi ja ajastan tai julkaisen, milloin kirjoitan mistäkin, jne. jne. Olen vinkannut aiheesta aikaisemminkin mutta vasta nyt alkanut itse noudattaa tätä taktiikkaa myös blogini kohdalla. Oivallukseni on ollut se, että vaikka blogikalenterin tekeminen kuulostaa jäykältä touhulta, saan oikeasti enemmän tehtyä ja bloggaaminen on nautinnollisempaa, kun sille on varattu oma aikansa eikä se ole jatkuvasti mielessä esimerkiksi huolena vastaamattomista kommenteista.


. . . . . . 


Olen todennut yhä useammin, että sisälläni asuu pieni perfektionisti. Tuo pieni täydellisyyden tavoittelija minussa yrittää viilata blogiakin koko ajan paremmaksi ja paremmaksi, ja olenkin käynyt usein etsimässä apua ongelmiini sekä Kivemmasta blogista että Pink Bubblesta. Vaikka olen käyttänyt tuntikausia Tipulan miettimiseen ja hienosäätöön, sain silti useita ahaa-elämyksiä lukiessani Susannan ja Mintun vastauksia.

Hoksasitko sinäkin jotain uutta?
Millainen bloggaaja olet - oletko tyytyväinen blogiisi vai yritätkö uudistaa sitä koko ajan? 

Vielä valtavan suuri KIITOS Mintulle ja Susannalle, kun vastasitte kysymyksiini ja kun jaksatte auttaa kanssabloggaajianne! Osaamisestanne on ollut ainakin minulle valtavasti iloa!
Ja hei psssst! Kivemmassa blogissa on juuri nyt meneillään arvonta! Käyhän osallistumassa täällä! :)

22 kommenttia:

 1. Asia, joka mielestäni puuttui naisten vastauksista on se, että lukijaksi liittyminen pitäisi olla yksinkertaista. Jos sattuu löytämään mukavan blogin, mutta ei millään meinaa löytää liity lukijaksi painikettta, niin silloin olo on melko turhautunut. Lisäksi monet tälläisessä vastaavanlaisessa tilanteessa saattavat jättää homman kesken ja siirtyvät etsimään aivan muuta luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, todella hyvä huomio! Itsekin olen joskus törmännyt muutamaan mielenkiintoiseen blogiin, joiden lukeminen on unohtunut, kun en löytänyt lukijapainiketta. Blogin tosin saa Bloggerissa lukulistalle manuaalisestikin, mutta lisävaiva on aina lisävaiva ja jää multakin usein tekemättä. :)

   Poista
 2. Hei tämä oli todella hyvä ja hyödyllinen. Komppaan ylempää lukijaksi liittymisen vuoksi. Myös minulle tuli aikanaan kyselyitä, kun lukijapainike puuttui. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä hyvä huomio! Samoin kannattaa musta pohtia, onko Googlen lukijapainike "peruspainike" vai Google+ -painike.

   Poista
 3. Hyvä juttu! Itse olen ottanut joitakin vinkkejä Pink Bubble-blogista ja kiva oli löytää myös toinenkin blogi josta voi saada ideaa oman blogini kehittämiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että jutusta oli hyötyä ja löysit uuden blogin! Mä tykkään molemmista blogeista, sillä samasta aihealueesta huolimatta niissä on hieman erilaiset sisällöt ja molemmista on ollut paljon apua. :)

   Poista
 4. Olipa mielenkiintoinen teksti! Tästä sai uutta näkökulmaa taas hommaan :) Taidan olla perustyytyväinen bloggaaja, tosin ulkoasuun blogissa en ole tyytyväinen, mun hienot modaustaidot ei ehkä oo ihan kohdillaan ja ollaan sovittu miehen kanssa et uusitaan sivupalkin kuvakkeita yhdessä joku ilta :D
  Tuo mitä Sipe yllä kirjoittaa on totta, on todella raivostuttavaa jos lukijaksi liittyminen on semmoista leikkaa liitä url osoitetta -_-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin sain valtavasti ideoita ja aloin (taas!) miettiä blogin ulkoasua ja osittain sisältöäkin uusiksi. Voi oi. :D

   Poista
 5. Omalla kohdalla eniten kohahduttaa blogit, joista näkee, etteivät niiden ulkoasut ole tehty jollakin valmiilla bloggerpohjilla. Jos on valmis pohja, banneri, widgetit ja muut osiot kannattaa ihan oikeasti stailata omalla tyylillä jotta blogi erottuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itse kiinnitän huomiota erityisesti banneriin, joka kertoo usein paljon blogin sisällöstä ja tyylistä. :)

   Poista
 6. Näitä luen aina mielelläni. Mua on jo pitkään ärsyttänyt blogini ulkoasu, mutta hyvin monta kertaa olen todennut ettei tällä hetkellä olemattomalla aivotyöskentelyllä kannata yrittää mitään tehdäkään. Jos jo puhuukin mitä sattuu niin ei liene ihme ettei hommasta, jonka joskus nuorena ehkä osasi, tule yhtään mitään. Täytyy siis niellä ärsytys, odottaa parempia sekä aurinkoisempia aikoja ja siihen asti vain lukea näitä hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta. :D Arvaa vain, kuinka kauan olen pohtinut bannerin uudistamista ja istunut koneella pää tyhjänä ideoista!

   Poista
 7. Erittäin hyvä postaus!:) Suomeksi bloggausohjeita ja vinkkejä on kuitenkin todella vähän, verratuna englanninkielisiin. Jotenkin sujuvampaa omalla äidinkielellä...;D
  Omassa blogissani teen muutoin muutoksia hitaasti, mutta banneria vaihdan usein, koska kaipaan vaihtelua! Voi olla. että se on joistakin häiritsevää?
  Tuota ajankäyttöä voisi varmasti järkeistää itsekin. Olen aina kauhean onnellinen, jos mulla on pari valmista aihetta plakkarissa, eikä mitään tarvetta mennä koneelle. Vapaatakin pitää siis olla.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös yritin etsiä lisää suomenkielisiä, aktiivisia blogiohjeblogeja, mutta en löytänyt. Mä ihan suosiolla välttelen englanninkielisiä ohjeita asiassa, jossa suomeksikin on välillä pähkäiltävää. :D

   Mä olen myös välillä pohtinut, onko usein vaihtuva banneri / koko blogin ulkoasu häiritsevää lukijoista. Mä myös kaipaan vaihtelua eikä mua ainakaan haittaa yhtään, jos jonkun lukemani blogin ulkoasu vaihtuu usein. :)

   Poista
 8. Hyvä postaus! Kivemman blogin Mintun vinkkejä olenkin jo tutkaillut ja sieltä jotain poiminutkin... Pink Bubbleen pitääkin tutustua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että löysit uuden blogin, josta etsiä ohjeita! :)

   Poista
 9. Hei - tämä oli tosi kiinnostava postaus! Ja kiinnostavia uusia tuttavuuksia itselleni nämä sinun valitsemasi neuvonantajat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postaus oli hyödyllinen ja löysit uusia tuttavuuksia! Ehdottomasti kannattaa lukea molempia blogeja, niin paljon niistä löytyy hyödyllisiä ja mielenkiintoisia vinkkejä! :)

   Poista
 10. Tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Seuraan molempia blogeja, mutta silti tässä riitti lukemista ;) Mulla on kans tuo pahe, että julkaisen postuaksen innoissani ja vasta sitten alan oikolukea sitä... Hyi mua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, molempia blogeja seuraavana sain silti paljon ideoita ja mietittävää! Mä taas oikoluen ja oikoluen ja oikoluen, vaihdan yhden välimerkin ja oikoluen. Hieman kuluttavaa tämäkin. :D

   Poista
 11. Kiitos, kun otit minutkin mukaan :D

  On muuten söpö banneri!

  VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)