maanantai 24. maaliskuuta 2014

Sokerimassakoristeita


Olen pitkään pohtinut sokerimassakoristeiden tekemistä ja nyt Tipusen synttäreiden lähestyessä päätin vihdoinkin testata, miten kakunkoristeet onnistuisivat. Tilasin verkkokaupasta näppärän työvälinesetin, kukkamuotteja, sokerimassaa ja elintarvikeliimaa. Ensimmäiset kukkakokeilut epäonnistuivat niin, ettei niistä tullut otettua edes kuvaa, mutta seuraavien tekeminen sujui jo hieman paremmin.

Ensimmäisiä kukkasia tehdessäni pohdiskelin, millaista sokerimassan kuuluisi olla. Käyttämäni massa tuntui kovalta ja halkeili helposti, joten kävin ostamassa läheisestä leivontakaupasta erimerkkistä massaa. Tadaa, uutta massaa olikin huomattavasti helpompi käsitellä!

Näistä kukista piti tulla ruusuja, mutta lopputulos muistuttaa ehkä enemmän unikkoa:


Päätin, että kakun päälle riittävät hyvin peruskukat, sillä ruusujahan on aina muutenkin kaikissa kakuissa. Lisäksi olin myös hieman nuuka enkä raaskinut ostaa pehmeää alustaa, joka olisi ilmeisesti helpottanut ruusun terälehtien ohentamista. Tein sarjatyönä valkoisia, lajikkeeltaan määrittelemättömiä kukkia:


Kukkien keskustaan on kiinnitetty elintarvikeliimalla muutama kakunkoriste (Dr.Oetkerin talvikoristerakeita) ja terälehtiin sipaistu kimalleväriä, vaikkei sitä kuvista erotakaan. Isoimmat kukat kuivuivat hienosti foliolla vuoratussa munakennossa:

 

Koska juhlimme nimenomaan Tipusemme ensimmäisiä synttäreitä, täytyyhän kakun päältä siis toki löytyä jotain pientä ja keltaista:

 

Siivet, nokat ja jalat on kiinnitetty vartaloon elintarvikeliimalla, ja pieni tipuarmeija löysi kuivahtamispaikan sattumalta sopivankokoisesta Ikean jääpalamuotista. :) Myös pienimmät kukat sopivat muottiin mainiosti.

Tein kukkakoristeet silikonisen leivonta-alustan päällä, jolle levitin hieman tomusokeria ennen sokerimassan kaulintaa. Lisäksi käytössä olivat nämä työvälineet:


Kukkasten tekemiseen löytyy paljon ohjeita ja kuvia tekovaiheista esimerkiksi Googlen kuvahaun kautta. Lisäksi upeita ideoita voi kurkata vaikkapa Koristeellisten kakkujen tai Kinuskikissan blogeista. :) Omien kokemusteni perusteella ohjeistaisin, että tärkeintä on varata aikaa koristeiden tekemiseen - sokerimassa kuivahtaa nopeasti, joten koristeet on syytä muotoilla suht reippaasti. Itse ainakin opin, etten edes yritä ehtiä tehdä koristeita päiväunien aikana - ne kun eivät kuitenkaan ole tarpeeksi pitkät ja keskeyttävät työskentelyn äkisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)