perjantai 10. huhtikuuta 2015

LASTENVAATTEET: Kun suloinen poika onkin tyttäremme

Kuten moni muukin, jaksan edelleen ihmetellä, missä vaiheessa on kirjoitettu sanomaton sopimus tyttöjen ja poikien väreistä. Miksi tyttövärejä ovat vain punaisen eri sävyt ja violetti? Miksi oranssi, vihreä ja ruskea löytyvät vaatekaupoissa useimmiten poikien puolelta? Entä miksi tyttöjen vaatteissa on kissoja ja joskus kukkia, mutta poikien osastolta löytyy autojen ja työkalujen lisäksi myös luontoaiheita, eläimiä ja otuksia?

Ei varmaan yllätä, että rakastan värejä ja olen halunnut pukea lapsetkin värikkäästi. Tytöillä on joitain selvästi tyttömäisiä vaatteita, mutta suurimmassa osassa vaatteita on keltaista, oranssia, vihreää tai ruskeaa. Hempeää vaaleanpunaista ei ole juurikaan, mutta violettia ja fuksiaa löytyy kyllä.

Värimieltymykseni ovat aiheuttaneet usein sen, että tyttöjä on luultu pojiksi. Ilmeisesti väreihin kiinnitetään paljon huomiota, sillä esimerkiksi Tipunen ruskasävyisessä kukkatunikassaan on saanut kuulla olevansa tarkkaavainen poika. Sama tarkkaavainen poika meillä on ollut mukana myös kauppareissulla, jolloin keltaruskea lippamyssy taisi viedä huomion keltaiselta pitsineuleelta. Minua poikakommentit lähinnä huvittavat ja hämmästyttävät, sillä omaan silmään molemmat tirppaset näyttävät aivan selvästi tytöiltä.

Tipusella on nykyisin usein mekko päällä ja hiukset saparoilla, joten sukupuolierehdyksiä ei ole enää tullut viime aikoina. Sen sijaan nyt on Untuvikon vuoro olla pikkuveli esimerkiksi näissä vaatteissa:


En kiinnitä kaupassa juurikaan huomiota siihen, katselenko vaatteita tyttöjen vai poikien osastolla. Sen sijaan etsin kivoja värejä ja kuvioita ja vain mekko-ostoksilla suuntaan vaaleanpunaiselle puolelle. Minun puolesta sukupuolijaottelun voisi lastenvaatteiden kohdalla hävittää kokonaan, sillä usein vaatteiden mitoitukset ovat samat sekä tyttöjen että poikien vaatteissa. Eikö olisikin helpompi ostaa vaatteita, kun ei tarvitse välittää siitä, onko ne tarkoitettu ensisijaisesti tytöille vai pojille? Jos ostaisi vaatteita ihan vain lapselle?

Ihan ymmärrettävää muuten, että Untuvikon sukupuolesta erehdyttiin pari viikkoa sitten. Eihän kukaan voi nähdä housujen rusetteja, kun ne ovat sukkien alla!


Vierailetko sinä "väärän" sukupuolen osastolla ostaessasi lastenvaatteita?
Mitkä värit sinusta ovat tyttöjen tai poikien värejä?

Samasta aiheesta kirjoitti lähiaikoina myös Nelli Mistä on pienet pojat tehty -blogissa, josta löytyy puolestaan tyttöjenvaatteita käyttäviä poikia. :)

10 kommenttia:

 1. Kahden pojan äitinä mua otti aikoinaan todella paljon pannuun, että poikien osastoilla vaatteista sai mustan, sinisen ja vihreän lisäksi toden teolla etsiä muita värejä. En ole oikein ollut printtien ystävä, sen sijaan raidat ja raikkaat värit (joita toki sinisen- ja vihreänsävyissä olisi mahdollista olla) ovat olleet mulle luonnollinen valinta. Joskus olen ostanut nuoremmalle selkeästi työlle tarkoitetun collariasun, sillä hän on sellainen rimppakinttu, että välillä tuntuu hukkuvan "jätkämäisiin" vaatteisiin.;D
  Mutta, meillähän on siis käynyt niin, että kun minä olen saanut ostella pojille ja miehellekin vaatteita, niin heillä esim. punaista ja vaaleanpunaista on enemmän kuin mulla.;D Pitäiskin itselle ostaa myös värikkäämpiä vaatteita, eikä aina käyttää sinistä, mustaa ja harmaata.:)

  Onneksi sulla on hyvä asenne! Ei noista kannata välittää. Kyllä teidän tytsyt varmasti jokainen tunnistaa tytöiksi sitten, kun se on tarpeen. Pari vuotta, niin luultavasti Tipusella on kovinkin selvät ajatukset, mitä haluaa päälleen laittaa. Näin olen aika monelta tytön äidiltä kuullut.:)

  VastaaPoista
 2. Minusta vanhanaikainen jako tyttöjen ja poikien väreihin on enimmäkseen vanhentunut. Aivan kokovaaleanpunaiseen poikaa en pukisi varsinkaan rusettien kera, mutta vaaleanpunainen paita vaikkapa tummansinisen sliparin kanssa olisi aivan ihana.

  Sattuneesta syystä olen viime aikoina katsellut vauvojen vaatteita ja tytöille on todella paljon vaaleanpunaisia mekkoja ja ns. poikien osasto on karumpi. Kirkkaat väriraidat sopivat molemmille ja niistä tykkäänkin kovasti ja ostan heti kun kivan löydän.

  Toisaalta en tiedä onko siitä mitään haittaakaan kenellekään jos on tyttöjen ja poikien värejä ihmisten mielestä kunhan molemmille olisi paljon valikoimaa. Eikä sekään niin kauheasti haittaa jos poikaa luullaan tytöksi ja päinvastoin. Korjaa vaan asian ystävällisesti. Eivät ihmiset mitään pahaa kuitenkaan tarkoita. Ovat ehkä vaan perinteisiä ajatusmalleiltaan.

  Vakkari

  VastaaPoista
 3. Minäkin haluan ostaa värikkäitä vaatteita lapsille - ei sillä ole väliä ovatko poikien vai tyttöjen perinteisiä värejä, jos ovat tuollaisia kuin Untuvikolla! Aivan ihanat vaatteet näissä kuvissa!
  Viikonloppuna oli meillä kylässä kaksi pientä poikaa (3 v ja 9 kk) ja tuo vanhempi halusi istua pöydässä sellaisessa paikassa, jossa on pinkki tabletti.... hän vaan totesi: "pojatkin tykkäävät pinkistä" :) Minä vaan totesin, että niin tykkäävät :)

  VastaaPoista
 4. Jep, minä en olisi uskonut, että on edelleen niin vahva jaottelu tyttöjen ja poikien vaatteisiin! Luulisi, että edes vauvojen kohdalla tilanne olisi toinen, mutta ei, pikemminkin siellä vaatteiden jaottelu on kärjistetympää kuin isommilla. Pojille on tarjolla vihreää ja sinistä yhdistettynä harmaaseen ja mustaan. Miksei mitään kirkkaampaa? Tytöille on kaikkia sateenkaaren värejä, mutta aina jossain rusetti- ja kukkakuoseissa, joita en kuitenkaan pojalle välttämättä laittaisi. Eli täysin vapaasti en pukisi lastani minäkään, mutta värien puolesta jaottelu saisi puolestani joutaa.

  VastaaPoista
 5. Kuten vamaan jo tiesitkin, niin minuakin harmittaa, ärsyttää ja vihastuttaa lastenvaatteiden sukupuolijaottelu: Meillä kun ne kaikkia (KAIKKI) vaatteet ovat vain lasten vaatteita. Joku niistä on esikoisen vaate, koska koko on häneööe sopiva, joku tosikoisen, joku kuopuksen. Kaikkien kaapista löytyy vihreää, t.sinistä, turkoosia, ruskeaa, keltaista, pinkkiä, valkoista, dinoa, prinsessaa, monsteria, autoa, työkaluja, eläimiä, tunikaa, mekkoa, rusettia.

  Ja jos joku olettaa jotain sukupuolesta - noh, se ärsyttää aina, riippumatta siitä osuiko "oikeaan" tai siihen oletettuun sukupuoleen. Mitä väliä? Miksi edes pitää olettaa yhtään mitään? Miksi ei voida puhua vain lapsesta? Esim. "Onpa tuolla lapsella värikkäät vaatteet tai kaunis pinkki paita tai tyylikäst dinohaalari." Miksi pitää aina liittää se sukupuoli mukaan?

  Noniin. Olen hiljaa, kun ei ole aikaa nyt vääntää aiheesta. Siispä komppaan vain: Annetaan lasten vaatteiden olla vain lastenvaatteita. Ei enempää, ei vähempää. :)

  VastaaPoista
 6. Miksi ihmeessä pitäisi olla olemassa tyttöjen ja poikien värejä? Tai miksi vastasyntyneelle pitää kiikuttaa sitä vaaleanpunaista tai sinistä riippuen sukupuolesta? Meillä tytöllä oli pienenä jopa Autot-elokuvapaita kun halusi ja vastaavasti pojat ovat käyttäneet tytön vanhoja vaatteita kunhan ei ole ollut tyttömäisiä yksityiskohtia.

  VastaaPoista
 7. Äitini, (50-luvulla syntynyt) toi kerran vauvalle lahjaksi kelluvat kynttillät, keltaiset sandaalin näköiset pinkeillä kukilla. Ei tullut käytettyä poikavauvan juhlissa. ;-) Hänkin on sitä mieltä että kaikki värit sopivat lapsille oli sitten tyttö tai poika.
  Vaikka lapsena kuljin sinisissä vaatteissa, hyvinkin "poikamaisella" vaatetuksella ja lipsuin välillä perinteisestä "tyttömäisestä" elämästä, niin kyllä minusta nykyään jokin tietty väri sopii tytölle paremmin kuin pojalle. Paria pinkkiä t-paitaa olen pojilla käyttänyt kun olivat pieniä, mutta koululaiset kulkevat ihan perinteisen poikamaisesti. Vaikka kuinka ajattelisin että kaikki värit käy lapselle, niin en silti osaa kuvitella että pukisin tulevan pienokaisen pinkkiin, jos hän on poika.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille ylläoleville mielenkiintoisista kommenteista! Kokosin kommenttinne tänne! :)

  VastaaPoista
 9. Mä tykkään kanssa värikkäistä vaatteista :) Silti ostan sisävaatteet yleensä (aina) J:lle poikien puolelta ja Pimulle tyttöjen. Toki on jotain lindexin ja kappahlin perus kollareita mitkä roikkuu samassa tangossa, sen paremmin tyttöjen tai poikien puolella.
  Vaikka ois kivat värit, niin 5 vuotiaalle J:lle en enää ostais leggareita (vauva aikana ehkä ois mennykkin) enkä ostais muuten vaan mitään mekkoja/tunikoita/vaaleenpunasta rusetti paitaa.
  Samoin kun Pimulle en ostais poikien puolelta autohuppareita tai poikien "lökö"housuja. Sitten eri asia jos lapset sellaset ite vaatis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä odotan mielenkiinnolla, millaisia vaatevaatimuksia alkaa tulla sitten, kun tytöt ovat hieman vanhempia! Ja toisaalta mielenkiintoista on myös nähdä, koska vaatimuksia tulee - itse ainakin muistelisin, että meni hyvin kauan ennen kuin hoksasin, että vaatteisiin voisi myös vaikuttaa itse eikä vain käyttää niitä, mitä annetaan käyttöön. :)

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)