perjantai 1. tammikuuta 2016

Sokeriton tammi- ja helmikuu

Vuosi sitten näihin aikoihin aloittelin herkutonta tammikuuta ja nyt on aika uusia projekti! Kuukausi meni lopulta ihan hyvin, joten tällä kertaa ajattelin tuplata ajan ja olen helmikuunkin ilman sokeria. Tosin nyt sallin juhlapoikkeukset, joita ei kylläkään kovin montaa ole tiedossa. :)

Viime tammikuussa vaikutukset herkkulakon aikana olivat selvät: olo oli energisempi ja painokin tippui parin kilon verran. Kuulostaa hyvältä ja aloin nyt kovasti pohtia, miksi sorruinkaan taas herkutteluun. Omalla kohdalla ainakin sokeri + väsymys on tehokas kierteen aiheuttaja: kun väsyttää, tekee mieli herkutella ja kun herkuttelee, elimistö saa sokeripiikin, minkä jälkeen taas väsyttää ja tekee mieli makeaa.

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

Totesin viime herkkulakon jälkeen, että jatkuva herkuttomuus on kurjaa ja yritän panostaa siihen, että herkuttelu rajoittuu vain viikonloppuun. Se ei onnistunut, joten kokeilen nyt, auttaisiko kahden kuukauden lakko tekemään sokerittomuudesta arkea.

Piilosokeria on monissa ruoissa ja itse hämmästyin vuosi sitten esimerkiksi siitä, kuinka muutamissa leivissä on enemmän sokeria kuin maustetussa jogurtissa. Jonkin verran piilosokeria varmasti lakonkin aikana tulee syötyä, mutta pääpiirteittäin noudatan sokeritonta linjaa: ei maustettuja jogurtteja, ei mehuja tai limppareita, ei suklaata, karkkia, pullaa tai keksejä. Ei kuivattuja hedelmiä (paitsi rusinoita kohtuudella, jos oikein paha makeanhimo iskee), ei hedelmäsäilykkeitä sokeriliemessä eikä kaakaota. Olen hieman skeptinen makeutusaineita kohtaan, joten yritän olla korvaamatta sokerillisia tuotteita kevytversioilla - ei siis myöskään light limppareita eikä keinomakeutettuja jogurtteja. Ja koska sokerin korvaaminen rasvalla olisi myös vähän huijaamista, tulee ei myös esimerkiksi sipseille ja suolapähkinöille.

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

Ensisijainen tavoitteeni lakon suhteen on sokerikoukusta eroon pääseminen. Jos samalla pääsen lähemmäksi omaa painoani ennen raskauksia, niin se olisi todella kiva lisä! Liikasokeri aiheuttaa eri lähteiden mukaan painonnousun lisäksi muun muassa erilaisia tulehdustiloja kehossa, nostaa verenpainetta sekä aiheuttaa riippuvuus- ja vieroitusoireita vaikkapa tupakan tavoin. Ei kuulosta kovin kivalta, vai mitä?

Lakkoiluhan on ihan tylsää yksin, joten nyt olisi mainio tilaisuus tarttua haasteeseen ja lähteä haastamaan itseään! Jos kaipaat vinkkejä lakon onnistumiseksi, niin kannattaa lukea esimerkiksi tämä lista, kuinka sokerista pääsee eroon viidessä päivässä. Jos puolestaan sokerinkäyttö ja sen haittavaikutukset alkoivat kiinnostaa sinua, niin kannattaa lukea esimerkiksi tämä kirjoitus!

Miltä siis kuulostaa? Lähdetkö mukaan? :)

Aloittelen lakkoa vasta huomenna, sillä tämä kuun ensimmäinen päivä menee vielä herkkuja syödessä. Joulusta jäi nimittäin kaappiin hieman pipareita ja uudesta vuodesta limpparia avatussa pullossa. Niitähän ei mitenkään olisi voinut heittää roskiin, joten uhrauduin. :D Toivottavasti marmeladit eivät ole ihan kuivuneita maaliskuun alussa! (Tai oikeastaan, toivottavasti maaliskuun alussa niitä ei edes tee mieli syödä!)

marmeladi, marmelaadi, herkkulakko, sokerilakko, hedelmäkarkki

Fiiliksiä sokerittomuudesta kirjoittelen varmasti tännekin ja linkkailen samalla mukaan muiden postauksia, jos joku innostuu osallistumaan projektiin! :)

Huippua vuotta 2016 sinulle!

. . . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

29 kommenttia:

  1. Kiitos kannustuksesta sokerittomuuteen. Kyllä se olisi niin tarpeen. Väsymys ja sokeri ne yhteen sopii ja kierre on valmis :). Aion kyllä vakavasti harkita ehdotustasi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukaan vaan! ;) Väsymys kyllä saa sokerihampaan kolottamaan hyvin pahasti. Jännityksellä odotan arkiviikkojen iltapäiviä. :D

      Poista
  2. Mä niin tunnistan tuon väsymyksen aiheuttaman sokerikierteen! Lisäksi mulla toinen sokeria ahmimaan saava asia on migreeni, jota ennen ja jälkeen olen kuin pohjaton kaivo! Sokerittomuus ei siis olisi pahasta ja tiedän jo nyt takuulla etten huijaisi keinomakeutusaineidenkaan kanssa. Ne kun lisäävät rytmihäiriötuntemuksiani. Mä oon kuitenkin niin koukussa etten suoralta kädeltä uskalla lupautua mukaan, mutta lupaan harkita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkitse! Ja voihan mukaan lähteä myös kevennetyllä versiolla! Jos vaikka yksi herkku / päivä tai pienemmät annoskoot tms.? Mun on pakko vetäistä kaikki pois, sillä en kuitenkaan pysy vain yhdessä suklaapalassa. :D

      Poista
  3. Meillä on ihan sama edessä. Sokeriton tammikuu ja sen jälkeen toivottavasti maltilla. Tai no, minä syön muutenkin sokeria melko maltillisesti, mutta miestä pitää tässä tsempata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös on mieskin mukana projektissa - onneksi! Päätöksessä pysyminen on kuitenkin aina aavistuksen helpompaa, kun siinä on kaksi mukana. :) Tsempppiä sinne miehellesi!

      Poista
  4. Tsemppiä sokerittomuuteen - hieno päätös! Mä en ole kovin kummoisessakaan sokerikoukussa, pystyn kauppareissuilla kiertämään aina karkkihyllyt (oikeastaan en edes muista niiden olemassaoloa) enkä kovin usein kaipaa makeaa.. MUTTA jos sitä on kaapissa, takuulla syön :P Karkkiövereihin en kykene, mulle riittää yleensä pari konvehtia tms. tulee niin äkkiä paha olo. Silti sokeritonta alkuvuotta voisi harkita, ei takuulla tekis huonoa!
    Hyvää uutta vuotta Tipulaan! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miru! :) Olin ekaksi kommentoimassa, että mäkin pystyn useimmiten välttämään heräteostokset kaupassa, mutta asiaa hetken mietittyäni en taidakaan pystyä. :D Mä myös siedän valitettavasti aika hyvin sokeria ja makeaa, joten herkkuöverit tulee melko helposti.

      Poista
  5. Heippa :)

    mielenkiintoinen postaus ja minulle myös tämä sokerijuttu on kaiken väsymyksen alkulähde. Tuntuu, että erityisesti nyt joulun alla, homma on riistäytynyt käsistä.

    Olen nyt viikon verran pyöritellyt tätä ajatusta sokerittomuudesta ja otan haasteen vastaan. Ajattele, en ole koskaan kokeillut tätä juttua tai olen kai joskus yrittänyt mutta se on kaatunut heti alkumetreillä. Kirjoittelen varmasti tässä ihan lähipäivinä asiasta ja teen samalla siitä julkisen tavoitteen itselleni.

    Eli haasteessa mukana ollaan!

    Kivaa alkanutta Uutta Vuotta Tipulaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että lähdit mukaan! Julkinen päätös on ainakin omalla kohdalla ollut tehokas - joskus alkusyksystä yritin myös herkkulakkoa, mutta se ei kyllä päässyt alkua pidemmälle.

      Tsemppiä sokerittomuuteen ja oikein hyvää tätä vuotta! :)

      Poista
  6. Voi hitsi, pitäisköhän ottaa haaste vastaan :-D Saa nähdä miten käy mun päätöksen suhteen, mutta toivotan sulle joka tapauksessa onnea ja tsemppiä matkaan!

    minttusblog.blogspot.fi

    VastaaPoista
  7. Nostan hattua, musta ei olis tohon. :D Tsemppiä. innolla odotan kuinka kuukaudet sujuvat.
    Hyvää uutta vuotta myös sinne.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Mä myös odotan innolla (ja pienellä kauhulla) seuraavaa paria kuukautta. En ihan tainnut hoksata, että sokeriton tammi- ja helmikuu tarkoittavat sitä, että seuraavan kerran herkutellaan maaliskuussa. Maaliskuussa! Sittenhän on jo kevät ja kaikkea. Apua.

      Poista
  8. Yksi herkkuhetki kuulostaa hyvin kohtuulliselta! :) On kyllä jännä, miten nopeasti sitä repsahtaa herkuttomuuden jälkeen - ei tainnut mullakaan viime vuonna mennä kovin kauaa, kun herkuttelu oli taas lähtenyt käsistä herkuttoman tammikuun jälkeen.

    VastaaPoista
  9. Joulun jälkeen sokeriton kausi tekisi poikaa täälläkin. Hiljalleen tässä siirrytään terveellisiin ruokiin ja kuntoilukin pitäisi aloittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulu kyllä täälläkin huipensi herkutteluvuoden. :D Terveelliset ruoat ja kuntoilu kuulostaa hyvältä - etenkin kuntoilua pitäisi aloitella myös minun!

      Poista
  10. Tuo sokeriton kuukausi tai kaksi tekisi hyvää! Olen ihan hirveässä sokerikoukussa... Joka päivä tulee jotain sokeripitoista pistettyä suuhun. Nyt olen tehnyt uutena vuotena lupauksen, että vähennän herkkujen syöntiä. Mutta enpä ole vielä ollut yhtään päivää ilman herkkuja...
    Tsemppiä sokerittomuuteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kanssa monesti viime vuoden aikana lupasin vähentää, mutta aina ne vähentämiset pääsivät parin päivän jälkeen unohtumaan. Ja huomasin myös saman, että jokainen päivä alkoi olla hyvin sokerinen!

      Poista
  11. Kuulostaa hyvältä! Mä aloitan ihan kunnon ruokaremontin loppiaisen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon ruokaremontti kuulostaa myös hyvältä! :) Mä myös päätin, että vihdoinkin otan ruokiin mukaan raaka-aineita, joita ei tähän asti ole tullut syystä tai toisesta käytettyä: enemmän juureksia, kaaleja, papuja...

      Poista
  12. Aivan ihanan värikäs blogi sinulla!

    itse en voi luvata että jätän sokerit pois koska ainahan niitä tulee jostakin syystä syöyä vaikka kuinka yrittäisin olla syömättä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Ida! :) Ja totta, ihan kokonaan sokereiden välttäminen on aikalailla mahdotonta. Jos kuitenkin tätä ylimääräisen sokerin määrää saisi vähennettyä, niin sekin olisi tosi jees. :)

      Poista
  13. Moikka Emonen. Otan haasteen vastaan! Työpaikalla on helppoa, kun jääkaapissa ei ole koskaan herkkuja, mutta mitä tehdä sitten kun menen kylään tai palaveriin? Niitäkin kertoja on kuukaudessa useita. Täytyy varmaan kehitellä jokin suunnitelma : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikkamoi! Kiva, että otat haasteen vastaan! :) Nuo kodin ulkopuoliset tilanteet on kyllä välillä vähän kinkkisiä... Mä luotan kohteliaaseen kieltäytymiseen. :)

      Poista
  14. Sokeritonta tammikuuta ei minulla ole luvassa, terveellinen tammikuu kylläkin. Siis ei mehuja, limppareita, sipsiä, karkkia jne. Kerran pidin myös sokerittoman kuukauden, mutta minusta oli jotenkin raivostuttavaa lukea aina tuoteselosteita onko sokeria vai ei.. Terveellinen sopii minulle paremmin :D Tsemppiä kahteen sokerittomaan kuukauteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terveellinen tammikuu kuulostaa myös hyvältä! Mä olen sokerittomuuden suhteen sikäli vähän löysällä linjalla, ettei haittaa, jos vaikka leivässä on hieman sokeria. Kunhan en nyt valitse niitä kaikkein sokerisimpia leipiä. :)

      Poista
  15. Onpa ihana idea tuo!! Pakko itsekkin tehdä tuommoinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Noora! Veikkaan, että tarkoitit tällä muistopurkkia? :)

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)