tiistai 19. tammikuuta 2016

Vaatekaappi kuntoon: mielikuva vs. todellisuus

Elokuussa minimalismipelin yhteydessä karsin vaatekaappiani reilusti ja nyt puolisen vuotta myöhemmin olen taas jäljelle jääneiden vaatteiden kimpussa. Totesin nimittäin, että turhia vaatteita on edelleen vaikka kuinka!

Luopuessani turhista vaatteista olen samalla joutunut muuttamaan ajatteluani ja pohtimaan kuluttamistani. Ajattelin ensin koota kaikki oivallukset ja pohdinnat samaan postaukseen, mutta siitä olisikin tullut todellinen kilometripostaus. Palastelen siis prosessin pienempiin osiin. :)

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Lähdetään liikkeelle mielikuvista ja todellisuudesta - onko vaatekaapissasi jokin vaate siksi, että se voisi olla kiva vai siksi, että se on kiva? Ennen kuin alkaa raivata vaatekaappia kannattaa pysähtyä miettimään, millaisia vaatteita ajattelee käyttävänsä ja millaisia todellisuudessa käyttää. Onko mielikuva vaatteiden käyttätarkoituksesta sellainen, että se toteutuu?

Huomaan itse ihastuvani vaatteiden väreihin ja kuoseihin ja pitäväni todella tiukasti kiinni mielikuvista, joita vaatteista luon. On toppeja, jotka näen päällä aurinkoisena kesäpäivänä ja mekkoja, joita ajattelen käyttäväni talvella kyläillessä. Todellisuudessa vaatteet eivät silti näytä tai tunnu päällä siltä, mitä kuvittelen, ja ne jäävät käyttämättä. On myös paljon vaatteita, joista olen joskus tykännyt, mutta jotka eivät ole enää omantyylisiä. Mielikuvista luopuminen onkin vaikeaa ja olen pitkin hampain viimein pystynyt luopumaan muutamasta ihanasta vaatteesta, joita haluaisin kovasti käyttää, mutta jotka eivät vain sovi minulle.

harmaa neule, vaatekaapin uudistus

Huomasin, että säästin elokuussa kaappiin paljon vaatteita, joita en käytä nyt mutta joita voisin käyttää joskus tulevaisuudessa. Sieltä löytyy esimerkiksi kolme vakosamettihametta, joita varmasti käytän palatessani töihin.

Mielikuvissani hameet sopivat työpaikalle hyvin, mutta tarkemmin asiaa pohdittuani en olekaan asiasta niin varma. Oikeastihan pukeudun töihin kuten nyt kotona ollessa - useimmiten farkkuihin ja mukavaan paitaan tai tunikaan. Jos en käytä farkkuja, pukeudun mekkoon. En ole käyttänyt hameita kertaakaan kotona ollessani (3 v) ja sitä ennen töissä ollessani yksi hameista taisi olla kerran päällä parin vuoden aikana. Viiden vuoden aikana hameille ei siis ole tullut juurikaan käyttöä, joten millä todennäköisyydellä käytän niitä tulevaisuudessa?



Vaikka oranssi hame mielikuvissa näyttääkin kivalta työvaatteelta, todellisuudessa en jaksa yhtään miettiä työpäivän aikana helman pituutta tai sen nousemista. Enkä myöskään halua käyttää aikaa sen pohtimiseen, nouseeko paita ylös ja töröttääkö vyö tai näkyykö kenties sukkahousujen yläreuna selästä. 

Niin ihanat kuin hameet periaatteessa ovatkin, en tarvitse niitä ainakaan kolmea kappaletta. Luovuin siis kahdesta ja jätin yhden ehdottoman lempparin vielä odottamaan hetkeksi, jos mieli vaikka sittenkin muuttuu.


Kuvissa oleva harmaa neule olisi mielikuvissani paksujen sukkahousujen kanssa oikein mainio talvipäivän asu, johon on uloslähtiessä helppo vetäistä toppahousut päälle. Mutta. Helma on ihan liian lyhyt, jotta oikeasti käyttäisin sitä sukkisten kanssa!

Veikkaan, että aika monella muullakin on ongelmia helmanpituuksien kanssa. Löytyykö sieltä kenties joltain kaapista juhlamekkoa, joka mielikuvissa on kaunein mekko ikinä, mutta joka käytännössä ei ole ollut kertaakaan juhlissa yllä? Jos mekko on harvoin käytössä, miksi jokin muu asu on ollut parempi? Vaikka mekko olisi kuinka kaunis tahansa ja kuinka kallis tahansa, sitä tulee hyvin harvoin käytettyä, jos helmanpituus tuntuu itsestä väärältä.

Tällä kertaa neule sai jäädä vaatekaappiin, sillä sukkahousujen sijasta se on kiva farkkujen kanssa. Olen myös pikkuhiljaa alkanut tykätä sinisestä, joten sille alkaa löytyä mätsääviä asusteitakin!

siniset korvakorut, vaatekaapin uudistus

MakroTexissä kuvataan tällä viikolla teemalla harmaa, joten kuvauskohteeksi pääsi vaatekaappini ainoa harmaa vaate. :D Taidan säästää neuleen ihan vain jo senkin takia, että se on väritykseltään niin rauhallinen ja tasainen - lisäksi se on housuihin yhdistettynä juuri sellainen vaate, jota voin kuvitella käyttäväni töissä talvisin, kun sisällä on kuitenkin viileämpää kuin täällä kotona!

Oletko huomannut, että mielikuvat ja todellisuus eivät aina kohtaa?
Mistä mielikuvista sinun on vaikeinta päästää irti?

Viime viikolla esittelin MakroTexissä jäätyneitä saippuakuplia, joiden kuvaaminen ei ihan mennyt nappiin. Viikonloppuna yritin uudestaan ja paljon paremmalla menestyksellä! Kuplista tulee piakkoin ihan oma postauksensa, mutta riemuitsen tässä vielä nopeasti kuplia tämän yhden instagramissakin jo näkyneen kuvan verran. JES!

jäätynyt saippuakupla

. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!
Pieni Lintu - MakroTex challenge

64 kommenttia:

  1. Mielikuvat. Kiitos tästä, ihan valaistuin. Minun vaatekaappini on mielikuvien vallassa. Se tapahtuuko siellä jotain tämän jälkeen on toinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielikuvat ovat kyllä petollisen vahvoja! Ehkä pienen hauduttelun jälkeen vaatekaapissa tapahtuu muutoksia? :)

      Poista
  2. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta! saippakupla-postausta odotan innolla!! :)

    VastaaPoista
  3. Tämä oli tärkeä postaus.
    Vaatekaapin puhdistus ja saneeraus on ollut mielessäni ja pian todella tapahtuu, kun ukkokullan kanssa yhtäaikaa omat kaappimme siivoamme. Toivottavasti sieltä lähtee taas paljon turhaa pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kaappienraivausta siis teille! Yhdessä siivoaminen onkin varmasti hyvä idea - ehkä siinä toinen osaa antaa hieman objektiivisemman mielipiteen siitä, kannattaako jotain vaatetta säästää vai ei. :)

      Poista
  4. Olipa kiva ja ajatuksia antava postaus! Kiitos!<3 Musta tuntuu, että en ole noin syvällesesti koskaan miettinyt omia vaatteitani. Todellakin omat mielikuvat meitä ohjailevat. Mulla roikkuu vielä vaatehuoneessa mekkoja ja bleisereitä ensimmäisiltä työvuosilta, silloin käytin niitä paljon. No, nykyään ne eivät edes mahdu mun päälle, mutta jostain syystä en pysty niistä luopumaan. Hamekausi mulla taisi olla joskus kaksikymppisenä, ja epäilen, ettei musta enää tule hameenkäyttäjää. Töissä mulla on satulatuoli, tarvitsisin naissatulatuolin hamepäiviä varten!;D
    Ja muuten, paitsi tuo kuplakuva, niin kuvat sinusta ovat kovasti mieleeni! Noista tulee jotenkin sun persoona hyvin esiin.:) Ja wau, sulla on vain yksi harmaa vaate!;DD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mäkin totesin nyt toisella vaatteidenraivauskierroksella, että monet vaatteista ovat olleet joskus lemppareita, mutta nyt ne eivät enää tunnu omanlaisilta. Kuitenkin takaraivossa on koko ajan ajatus "Mitä jos sittenkin alan tykätä näistä joskus?".

      Ja oi kiitos Taina, kiva että tykkäsit kuvista! :) Mun vaatekaappi on vähän hassusti notkahtanut, kun harmaita ja mustia on vain ihan minimaalinen osa. :D

      Poista
  5. Kivoja kuvia sulla ja muutenkin kiva blogi. Liityin heti lukijaksi, olen ekaa kertaa täällä. Ois kiva jos tulisit kylään Aurinkokujallekkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos! Kiva kuulla, että tykkäät kuvista ja blogista! Tulen vastavierailulle! :)

      Poista
  6. Tuo kuplakuva on upea! Mä karsin syksyllä vaatekaapista kylmästi kaikki vaatteet joita en ollut sinä vuonna käyttänyt. Tai no jotain perusjuhlaa jätin, mutta käyttövaatteista säilyi vain ne lempparit, jotka aina päälle kuitenkin eksyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo vuoden raja on varmasti toimiva. Mä olen tähän asti antanut vaatteille armonaikaa yhden väliin jääneen kesän / talven verran, mutta nyt totesin, että ei niitä kuitenkaan tule käytettyä seuraavanakaan vuonna. Ja samoin karsin pois paljon niitä ei-lemppareita, koska tosiaan ne eivät eksy päälle koskaan, kun kaapissa on paljon kivempiakin vaatteita. :)

      Poista
  7. Kupla on tosiaankin wau! Pari vuotta sitten karsin vaatteitani kovalla kädellä, ehkä taas olisi funtsaamisen paikka...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä toivon, ettei mulle ihan pian tule enää karsimisintoa. Alkaa muuten käydä vaatteet kovin vähiin... :D

      Poista
  8. Kauniita vaatekuvia ja järjen ääntä, ehkä pitäisi itsekin tutkia vaatekaappia. Ja kupla on uskomattoman upea.

    T. Täysin arkista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaatekaappin tutkiminen tekee ihan hyvää aina välillä. :) Kiitos kuplakehuista Kristiina!

      Poista
  9. Kauniita kuvia,ajatuksia ja lopun kruunaa kupla :)

    VastaaPoista
  10. Tuttua tuo vaatekaapin siivous ja mielikuvat.. Itse vein tänään UFFin laatikkoon pussillisen käyttämättä jääneitä vaatteita joita yritin jo kirppikselläkin myydä, huonolla menestyksellä. En vaan raaskisi heittää mitään pois joten yritän aina ensin antaa tai myydä ne jollekkin.
    Edelleen kaapissa on paljon vaatteita jotka näyttää mielestäni kivoilta ja joita 'ehkä sitten jokupäivä' käytän.. En vaan halua luopua kun on niin kivan värinen, tai on kiva malli tms vaikka ei itselle sopisikaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä totesin, etten oikein taida malttaa edes yrittää myydä vaatteita kirpparilla. Olen vienyt ne siis suoraan UFF:lle tai rikkinäiset H&M:lle kierrätykseen. Samoin myös multa löytyi toisella karsimiskierroksella paljon vaatteita, jotka olen säästänyt jonkin kivan ominaisuuden takia, vaikka ne eivät pääsekään koskaan käyttöön. Todellisuudessa sitä kuitenkin tosi harvoin tulee ihailtua vaatteita kaapissakaan. :D

      Poista
  11. Määrät on nyt ihan tuulesta temmattuja, mutta jos mun vaatekaapissa on 100 vaatetta, niin voisin vannoa, että 85 niistä on juurikin tällaisia mielikuvavaatteita. Kunhan muilta kiireiltä joudan, niin varmasti käyn kaappini läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielikuvavaatteita on kyllä yllättävän paljon! Totesin aivan saman käydessäni vaatteita tässä uudelleen läpi. Tsemppiä kaapin läpikäymiseen! :)

      Poista
  12. Ensiksikin, hienon hieno kuplakuva. Kävin siitä tykkäilemässä (minut löytää sieltä Kirsikkatee33 nimellä). Ja tästä postauksesta tuli välitön tarve päästä kaappien kimppuun, sitä mielikuvavaatetta siellä riittää ja myös niitä sitku-vaatteita. Täytyy kyllä entistä enemmän pyrkiä siihen, että ostaa muutaman laadukkaamman ja harkitumman vaatteen kuin kasan alennusmyyntivaatteita, joihin liittyy enemmän sitä mielikuvaa kuin käytäntöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Mä myös olen yrittänyt oppia panostamaan laadukkaisiin vaatteisiin. Yleensä kuitenkin iskee pihiys ja alan epäröidä, onko kalliimpi vaate sittenkään rahansa arvoinen ja kestääkö se varmasti paremmin.

      Poista
  13. Kiitos tästä postauksesta!
    Jäin oikein miettimään tätä asiaa. Huomaan vaatekaappini olevan täynnä mielikuvia :O Jotain tarttis tehdä...

    Ihanan upea tuo saippuakuplajäädyke. Tosi, tosi hieno kuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että postaus sai ajattelemaan asiaa tarkemmin! :)

      Poista
  14. Olipas oivaltavaa, myös oma vaatekaappini on selkeästi hyvin mielikuvavoittoinen! Juuri niitä "ehkä vielä joku päivä" -vaatteita on kyllä aivan liikaa, ja vaikka olen viime kesän minimalismipeli- ja konmari-urakan jäljiltä saanutkin kassitolkulla vaatteita kiertoon, olisi niissä edelleen karsittavaa. Eniten ongelmia luo tämä vuodenaikojen vaihtelu, kun nytkin olen löytänyt niiiin ihania kesävaatteita ja kaiken maailman mekkoja, joita kuvittelen pitäväni päällä kesäauringossa samalla kun kuljeskelen kaupungilla korkkareissa, mut todellisuudessa sitten kesällä vedän kuitenkin vain päälleni ne lempisortsit ja tennarit. Minäkin olen joskus uskotellut ja toivonut olevani hameihminen, mutta voin kyllä nyt jo aika vahvalla varmuudella todeta, että en minä ole. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin mua vuodenajat pääsevät huijaamaan! Talvella olen aina varma, että käytän seuraavana kesänä joitain vaatteita ja kesällä ajattelen samoin talvivaatteista. Eikä niitä sitten tulekaan koskaan käytettyä. :) Tai sitten on lauha talvi tai kylmä kesä eikä juuri sen vuodenajan vaatteita varsinaisesti tarvi. :D

      Poista
  15. Ihana neule!! Mä olen huomannut, että helman mitasta tuli ongelma samalla kun tulin äidiksi... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, musta taas tuntuu, että olen aina syynännyt tarkasti helmanpituutta. :D Nyt ehkä entistäkin enemmän, koska tulee könyttyä niin paljon lattialla tai muuten erikoisissa asennoissa. :D

      Poista
  16. Ihana kupla! <3 Mielikuvavaatteita löytyy täältäkin pilvinpimein, niin äidin kuin lastenkin kaapeista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija! Meillä mielikuvavaatteet eivät ole vielä niin vahvasti päätyneet lasten kaappeihin... Saa nähdä, miten käy sitten, kun tytöt enemmän haluavat päättää omista vaatteistaan. :)

      Poista
  17. Olipa hyvä ja herättelevä postaus! Tein vaatekaapin siivousta syksyllä ja jätin juurikin näitä mielikuvavaatteita kaappiin - onneksi sain juuri suuren pahvilaatikon, johon voin sulloa nuokin vaatekappaleet kierrätykseen :)
    Ihanat kuvat sinusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin kävi mulle syksyllä ja nyt luovuin taas aika monesta mielikuvavaatteesta. Tosin pari oli sellaista, että niiden kangas on niin ihana, että jemmasin ne tuunauskäyttöä varten toisaalle. :D

      Poista
  18. Mä en yleensä kerää turhaa tavaraa kaappeihin ja oon suht maltillinen kuluttaja mutta silti varsinkin vaatekaapissa on aina jotain ylimääräistä. Säästän esim. vanhoja lempi housuja jotka ovat aivan liian isot, jos joskus lihon niin sitten ei tarvitse ostaa kaikkea uutena :D (taidan olla vähän pihi..) Aivan mahtava saippuakupla kuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! :D Mulla on myös paljon entisiä lempivaatteita ollut jemmassa, mutta ne taas näyttävät juurikin lempivaatteilta ja ovat nuhjaantuneita ja kuluneita. :D Nyt niistäkin osasta pääsin lopulta eroon, vaikka kyllä se hieman kirpaisi!

      Poista
  19. Mulla on sama vaatekaapin kanssa kuin Noralla. Tosin sillä poikkeuksella, että siellä on niitä pieniä kokoja odottamassa sitä, kun laihdun :D. Jokunen mielikuva vaatekin taitaa löytyä, tosin olen suurimman osan laittanut kiertoon niistä. Mielenkiintoinen postaus ja kuplakuva on kaunis :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla myös löytyy pieniä vaatteita. Raskauksien aikana (ja osittain niiden jälkeen) tapahtui jotain mystistä ja monet paidat ovat lyhentyneet kummasti tai muuten kinnaavat tuosta mahan kohdalta! :D

      Poista
  20. Mielikuva on aika monen vaatteen kohdalla ja tuolla ne kaapissa majailee, koska todellisuus on sitten aivan toinen juttu ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, miten mielikuvat osaavatkin olla niin vahvoja?! :D

      Poista
  21. Upea kuplakuva! Ja onpa sun hiukset kasvaneet viime näkemästä, onnistuttaiskohan sopiin treffit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hiukset ovat tosiaan ottaneet tässä viime aikoina kasvupyrähdyksen. ;) Nyt tosin jo lyhyet taas houkuttelevat, mutta niin kauan kasvatan, että saan edes yhden nutturan väkerrettyä!

      Treffit kuulostavat hyvältä! Laitan viestiä fb:ssa!

      Poista
  22. Hienosti onnistunut kuplakuva.

    VastaaPoista
  23. No onpa hienosti onnistunut kupla. Millaista liuosta käytit, vai onko se salaisuus? Ei minulla vain tuollaisia kuvioita tullut, olivat ihan erilaisia. Ilmeisesti liuoksen koostumuksella on merkitystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole salaisuus, käytin valmista lasten Bubbles-saippualiuosta. :) Jos et vielä huomannut, niin kurkkaa uusin postaukseni - laitoin siihen juttuja saippuakuplista! :)

      Poista
  24. Kauniita kuvia ja äärimmäisen mielenkiintoinen postaus.

    VastaaPoista
  25. Kauniita asioita. Villapaidoista tykkään ihan mahdottomasti! Jäätynyt saippuakupla on upea!

    VastaaPoista
  26. Upeat kuvat ja hyviä ajatuksia :)

    tuo viimeinen kuplakuva on todella huippu!

    VastaaPoista
  27. Voi kyllä, olen kanssasi niin samaa mieltä ja vaatehuoneessa makaa minullakin turhan monta mielikuvavaatetta. Aloitan kivuliaan eroprosessin välittömästi ja yritän samaan aikaan keksiä rakkaille vaatteille uutta kotia. Eihän hyviä, ehjiä vaatteita vaatteita henno roskiin heittää.
    Kivat kuvat muutenkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä myös olen huono heittämään vaatteita roskiin - edes niitä rikkinäisiä ja kulahtaneita en raaskisi heittää pois! Eroprosessi otti täälläkin välillä sydämestä, mutta ainakaan vielä en ole alkanut katumaan mitään luovutettua vaatetta. :)

      Poista
  28. Voi vitsit, tuohon vaatekaappiurakkaan pitäisi tarttua itsekin ja vaan raaskia luopua... Miten se onkin niin vaikeaa? Vaikka tuskin sitä jälkeenpäin enää haikailee pois heitettyjen perään.

    VastaaPoista
  29. Hieno postaus, ja wau se kupla!!

    VastaaPoista
  30. Kivaa pohdintaa haasteen ohella. Mukavat kuvat harmaasta, älä ihmeessä hylkää tätä paitaa, sehän on hieno! Mielikuvani eivät liity kuitenkaan vaatteisiin. vaan johonkin ihan muuhun, mut samaa mieltä mielikuvien vahvuudesta ja petollisuudesta. Olen joutunut karsimaan vaatevarastoni minimiin tilanpuutteen vuoksi ja vieläkin on karsittavaa, paljon olen antanut pois, koska kirpparillakaan ei aina edes pilkkahintaa kaupaksi mene vaikka vaate olisi ihan uuden veroinen.

    VastaaPoista
  31. Mullakin on ollut taipumusta tuohon mielikuva vaateshoppailuun, josta nyt pyrin eroon. Ehkä siitä pääsenkin, joku päivä.:D ihania noi jäätyneet saippuakuplat!:)

    VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)