torstai 4. kesäkuuta 2015

LEIVO: Nopeat lehtitaikinatarjottavat kahvipöytään


Minusta on kiva tarjota vieraille jotain itsetehtyä, mutta aina ei ole aikaa leipoa tai kaapista ei välttämättä löydy tarvittavia aineita. Keksipaketit ja pakastetut pullat tuppaavat katoamaan ilta-aikaan, joten hetivalmiit herkut eivät yleensä säily meillä vierasvarana kovin kauaa. Yksi ratkaisu nopeaksi tarjottavaksi ovat erilaiset lehtitaikinaleivonnaiset, joiden tekeminen ei kestä kovin kauaa ja jotka sopivat myös kananmunatonta ja maidotonta ruokavaliota noudattaville.

Lehtitaikinalevyt säilyvät pakkasessa hyvin ja jos kaapista löytyy sokeria ja paistonkestävää marmeladia, pystyy tekemään jo monia herkullisia, pieniä kahvipöytätarjottavia lyhyelläkin varoitusajalla. Marmeladikierteissä lehtitaikinalevylle on levitetty marmeladia, levy on kääritty rullalle lyhyemmästä reunasta ja leikattu noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Sokerikierteet puolestaan on ensin rullattu ja leikattu ja sitten kieritetty sokerissa.



Minijoulutortut vaativat vähän näpertämistä, mutta ovat hauskoja pieniä suupaloja ja sopivat kesäänkin, kun luumuhillon sijasta laittaa esimerkiksi vadelmamarmeladia. Yhdestä lehtitaikinalevystä saa kahdeksan pikkutähteä.


Kaneliässissä lehtitaikinalevy on rullattu molemmista lyhyistä päistä eri suuntiin, leikattu jälleen noin puolen sentin paloiksi ja kieritetty molemmin puolin kanelisokerissa.


Jos jääkaapista löytyy hyvin säilyvää laktoositonta vispikermaa, pystyy lehtitaikinaleivoksia varioimaan vielä lisää. Pieniä neliöitä tai suorakaiteenmallisia leivonnaisia voi täyttää tuulihattutyyppisesti, mukaan voi lisätä hieman marjoja pakkasesta tai vaikkapa kanelilla maustettua omenahilloa.



Tölkkipersikat ovat myös näppäriä lehtitaikinaleivonnaisissa. Leikkaa lehtitaikinalevy puoliksi ja tee veitsellä raamit neliöiden sisäpuolelle. Älä leikkaa taikinaa kokonaan poikki, sillä kevyet kehykset riittävät. Levitä pohjalle esimerkiksi omenahilloa ja asettele päälle persikkaviipaleet.

Paista kaikkia lehtitaikinaleivonnaisia 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Leivonnaisten päälle voi tottakai sipaista myös kananmunaa ja ripotella esimerkiksi raesokeria, jos kananmuna sopii kaikille!


Jos puolestaan tarvitset työskentelyrauhaa tarjottavien tekemiseen, näiden kanssa voit helposti työllistää myös pikkuapulaisia. :)


Kuukauden positiivisiin on muuten tullut monta mielenkiintoista postausta! Sunnuntai-iltaan asti voit käydä linkkaamassa omia toukokuun huippuhetkiäsi mukaan ja lukemaan muiden kirjoituksia kivoista asioista pääset koska vain. :) Tähän mennessä toukokuun positiivisissa on jaettu muun muassa elämänviisauksia suoraan Savon sydämestä, fiilistelty kevätjuhlia ja esitelty hienoja kirppislöytöjä. Käyhän kurkkaamassa, löydätkö itsellesi kenties uutta luettavaa blogeista!

Mukavaa torstaita sinulle! :)

23 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, oli nimittäin unohtanut, miten hyvin lehtitaikinaa voikin hyödyntää. :) Todella herkullisen näköisiä kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtitaikina on hämmentävän monipuolinen! Tuli itselle sellainen olo, että sen käyttömahdollisuuksia pitää selvittää vielä vähän lisää. :)

      Poista
  2. Onpa suloisia herkkuja! Kiitos vinkeistä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näppäriä pieniä suupaloja vaikka kesäjuhliin. Kiva, jos vinkeistä oli hyötyä! :)

      Poista
  3. Kiitos vinkistä!
    Koskakohan olen viimeksi tehnyt lehtitaikinasta jotain...varmaan jouluna. :D

    Herkullisen näköisiä! Voisikin ostaa pakkaseen paketin lehtitaikinaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin menee lehtitaikinan käyttö vähän kausittain. Joskus tekisi mieli taiteilla siitä jotain lähes päivittäin ja sitten taas menee hetki, ennen kuin käytän sitä mihinkään. :) Pitäisi perehtyä myös suolaisiin tarjottaviin, niin saisin uusia mahdollisuuksia lehtitaikinalle!

      Poista
  4. Helppouden ja nopeuden lisäksi lehtitaikina on vielä ihan superhyvää! Meillä on melkein aina synttäreillä jotain lehtitaikinasta tehtyä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin, superhyvää! Tykkään sen rapeudesta ja varsinkin kokonaan jäähtyneenä leipomukset ovat minusta parhaimmillaan. Uunituoreita en tykkää syödä vaan tarvittaessa jäähdytän omani vaikka talvella ulkona. :D

      Poista
  5. Mulla on yleensä lehtitaikinaa pakastimessa niin eo pääse vieraat yllättämään. Tai sitten tulee itse tehtyä pikaviinereitä tai muita pikaherkkuja kahvin kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikaviinerit ovat hyviä! Lehtitaikinassa on tosiaan tuo "huono" puoli, että siitä on tarvittaessa nopea tehdä herkuteltavaa päivittäin. Minäkin nimittäin mielelläni iltapäivällä teen kanssa syön jotain hyvää. :D

      Poista
  6. Hyvä että muistutit näistä lehtitaikinaleivonnaisista! Olin jo ihan unohtanut niiden käyttömahdollisuudet. Nyt ei huolta äkkivieraista - pakkasessa on taikinaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että taikinan monikäyttöisyys muistui taas mieleen! :) Mulle tuli tätä juttua tehdessäni muutama uusi lehtitaikinaidea mieleen, joten katsotaan, saanko niistä tehtyä jossain vaiheessa juttua tännekin. :)

      Poista
  7. Voi miten ihania ja varmasti maistuvia herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Selina! Minä myös tykkään näistä pienistä, söpöistä tarjottavista. :)

      Poista
  8. Ihania ideoita - nämä tulee käyttöön!

    VastaaPoista
  9. Oi, nam!:) Tunnen ihan maun suussani! Täytyy tästä aamupalalle...Terkkuja!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, hetken jo mietin, voiko kommenttejakin ajastaa. :D Terkkuja myös sinne kauas! :)

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Näppäriä ja helppoja! Nyt kun olen näitä kuvia tässä viime päivinä useaan otteeseen katsellut, niin luulenpa, että kaivan lehtitaikinapaketin pakkasesta lähiaikoina. :D

      Poista
  11. Oi että mitä ihania herkkuja! Nams!

    VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)