maanantai 2. helmikuuta 2015

HERKKULAKKO: Summa summarum

Herkuton tammikuu oli ja meni, ja selvisin siitä kunnialla läpi. En ole ollut varmaan koskaan pikkulapsi-iän jälkeen kuukautta ilman juuri yhtään extrasokeria, joten kokemuksena herkuton tammikuu oli mielenkiintoinen.

Jätin siis tammikuussa pois ruokavaliosta lähes kaikki sokeria sisältävät syömiset: jogurtin, murot, makeiset, suklaan, limpparit, hillot, keksit, pullat ja mehut näin muutamia mainitakseni. Tuoreita hedelmiä söin normaalia enemmän, mutta kuivattuja vain hieman parina iltana. En koe, että sokerinkäyttöni olisi ennenkään mennyt ihan överiksi, mutta kieltämättä koko ajan on tullut syötyä enemmän makeaa: jogurttia aamulla ja illalla, ehkä pari pullaa iltapäiväteen kanssa ja suklaata illalla telkkarin ääressä. Pepsi on korvannut kahvia ja salaatissakin on ollut yleensä persikkaa sokeriliemessä.


Muutokset minussa

Olen kuullut, että sokeria vähentämällä olisi energisempi, tyytyväisempi ja paremmalla mielellä. En oikein osaa arvioida omalta kohdalta henkisiä muutoksia, sillä olen ennenkin herkkulakkoa ollut hyväntuulinen ja innostunut asioista. Ehkä pienoista lisäenergisyyttä on ollut havaittavissa, sillä ainakin ideoita Tipulaan pursuaa joka puolelta, Tipusen kanssa on useamman kerran taiteiltu maalien kanssa ja päivisin on muutenkin jaksamista touhuta katkonaisista yöunista huolimatta.

Herkkulakon tavoitteena ei ollut lainkaan painon pudottaminen, mutta mielenkiinnosta kävin vaa'alla tammikuun ensimmäisenä ja viimeisenä päivänä. Hämmästyin suuresti muutosta painossa. Makeiden herkkujen poisjättämisen lisäksi en ole nimittäin muuta elämäntapamuutosta tehnyt ja tammikuun aikana onkin tullut syötyä pariin otteeseen mm. pizzaa ja sipsejä. Silti tammikuun aikana hävisi ihan huomaamatta painosta pari kiloa eli sinne menivät viimeisetkin raskauskilot - ne, jotka jäivät jo ensimmäisestä raskaudesta.

Vaikutus Untuvikkoon

Imetän Untuvikkoa, joten mielenkiinnolla seurasin, näkyykö vauvassa jotain muutosta. En kuitenkaan huomannut herkkulakon vaikuttavan mitenkään mihinkään.

Taloudelliset vaikutukset

Säästäväisestä tammikuustamme tulee mahdollisesti oma postauksensa jossain vaiheessa, mutta totean jo tässä yhteydessä, että herkkujen poisjättäminen on osaltaan pienentänyt päivittäiskauppatavaroihin käytettyä rahamääräämme. Vaikka herkuttelu ei tosiaan ole ollut samaa kertaluokkaa kuin joissain television laihdutusohjelmissa, muutamista suklaalevyistä, limppareista ja oheisherkuista tulee kuukauden aikana jo useampi euro.

Mitä seuraavaksi?

Ajattelin jatkaa ihmiskokeitani. Herkkulakko oli mielenkiintoinen kokemus, mutta jatkuva herkuttomuus on kurjaa. Yritän siis pitäytyä herkullisessa viikonlopussa ja jättää makeat ruoat pois arkipäiviltä synttäri- ja kyläilypoikkeuksin. Herkuttomuuden sijaan helmikuussa seuraan, mitä tapahtuu, jos juon joka päivä vaaditut 2 litraa vettä (mitä en nyt lähellekään juo). 


Jos olet ollut herkkulakossa, huomasitko sen vaikuttaneen mitenkään oloosi?
Entä juotko sinä tarpeeksi vettä?

Jos et ole vielä osallistunut arvontaan, niin vielä ehdit hienosti! Osallistumisaikaa on keskiviikkoon asti. :)

Käy myös kurkkaamassa, millaisia hyvänmielen postauksia on kirjoitettu tammikuussa ja osallistu toki itsekin, jos haluat! Sunnuntaihin asti voit käydä linkkaamassa postauksesi mukaan. Nyt Kuukauden positiiviset -sivulla on jo oman kirjoitukseni lisäksi 11 postausta - HYVÄ TE!

18 kommenttia:

 1. Hyvä sinä! En varmasti pystyisi totaaliseen herkkulakkoon tammikuussa, kun jotenkin sitä tulee hemmoteltua itseä juuri niillä herkuilla erityisesti näin talviaikaan. Kesällä luulisi sen olevan helpompaa, sillä silloin niitä herkkuja ei niin kaipaakaan. En ole mikään jäätelön suurkuluttaja!:) Veden juontiakin pitäisi lisätä, olen sitä tässä jo yrittänytkin, mutten esim. laita kannua itselleni valmiiksi tai ota juomapulloa töihin. Niin voisi tietenkin tehdä, ja lopputulos olisi varmasti parempi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätelön takia tämä ei olisi multa varmaan kesällä onnistunut. :D

   Mä olen täytellyt vesikannua, jotta saan jollain tapaa mitattua vedenjuontia. Ainakin vielä on myös auttanut ihan vain se, että olen miettinyt juomista ja tätä projektia niin paljon, että vähän väliä tuntuu olevan jano. :)

   Poista
 2. Herkkulakkoa en harrasta, kun yrtän lihottaa itseäni, mutta vettä olen jo teinistä lähtein juonut 2-3 litraa päivässä. :) Juon sitä janoon ja aina vessassa käydessäni. Maitoa juon ruokaillessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, hienoa että sulla vedenjuonti on noin hyvin rutiinia! Mullakin vesi on jano- ja ruokajuoma, mutta silti sitä ei tule juotua tarpeeksi montaa lasillista päivässä. Toivottavasti helmikuun jälkeen ylimääräisistä lasillisista tulee enemmän rutiinia mullakin. :)

   Poista
 3. Hyvä, että herkkulakko on toiminut ja sillä on ollut vaikutuksiakin! :) Minä otan tavoitteeksi synnytyksen jälkeisen ajan, että herkuttelu saisi sitten vähentyä reippaasti. Yleensä en paljon herkuttele, mutta raskaana ollessa on niin vaikeaa vastustaa kiusauksia. Tässä kuussa on miehen ja minun synttärit ja seuraavassa kuussa myös muutamat juhlat, joten hyvä laittaa tavoitteeksi synnytyksen jälkeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mä taas olen niin tunnesyöjä, ettei multa onnistuisi herkkulakko heti synnytyksen jälkeen. Erityisesti väsyneenä tulee syötyä herkkuja ja se hetki, kun on vähän aikaa ihan hiljaista, on mitä mainioin teekupilliselle ja jollekin makealle. :)

   Poista
 4. Heti osui silmiin tuo suklaakuva, että ei varmasti onnistuisi multa mitenkään olla kuukautta ilman sokeria.. puhumattakaan siitä suklaasta! Tuota vedenjuonnin lisäämistä mun on täytynyt myös kokeilla. Sen voisinkin aloittaa jo heti huomenna! Joo tää oli nyt lupaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva että lähdit mukaan juomaan! :D

   Mulla oli suklaan suhteen astetta kovemmat panokset tässä lakossa, sillä tuo suklaalevy loikoili koko tammikuun työpöydän kulmalla. Aika monena iltana siitä haaveilin, mutta maltoin olla avaamatta!

   Poista
 5. Mä olin vaan muutaman viikon ilman ja mulle ei enää maistu mikään kovin makea. Mieskin sanoi mun olevan rikki kun lauantaina tuodut kaksi pähkinäsuklaalevyä on vielä täysin koskemattomina! Veden juontia olen nyt kanssa yrittänyt lisätä, mutta mä oon aina ollut niin kovin huono juomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon näkökulman mä ihan kokonaan unohdinkin kirjoituksesta! Huomasin nimittäin saman, että makeat maistuvat makeammilta ja toisaalta oikeasti ei edes niin tee mieli makeaa. Samoin esimerkiksi tuota suklaata syödessä ei tullut "pakko saada vielä yksi ja toinen ja kolmas pala" -oloa eikä olisi harmittanut, jos joku olisi yllättäen tullut viemään paketin pois.

   Poista
 6. En ole ollut ikinä herkkulakossa. Mieluummin syön palan suklaata joka päivä. :P Jotenkin jos totaalikiellän itseltäni jotain, alan himota sitä entistä enemmän. Mutta hyvä sinä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen jokusen kerran kokeillut tuota rajoittamista ja vähentämistä, mutta mä taas en pysty olemaan miettimättä sitä avattua herkkua kaapissa ja yhteen palaan tyytyminen on ollut ihan mahdotonta. :)

   Arvaa vaan, miten paljon herkut pyörivät tammikuun alussa mielessä! Musta tuntuu, etten mä oikein mitään muuta osannut ajatellakaan kahtena ekana viikkona!

   Poista
 7. Minä en ole myöskään koskaan ollut herkkulakossa, mutta diabeteksen vuoksi herkkuja tulee rajoitettua luonnostaan. Nyt ajattelin kuitenkin kokeilla raskauden vuoksi paaston aikana (laskiaisesta pääsiäiseen) herkkulakkoa, joka koskee siis muita päivä paitsi juhlia ja sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen tiettynä hetkenä päättyvä herkkulakko oli ainakin mulle sopiva. Mun herkkulakot ilman tavoitteita ovat olleet hyvin lyhyitä ja toisaalta totaalinen herkkulakko hamaan tulevaisuuteen ei kyllä sopisi mulle.

   Tuollainen paastonajan lakko voisi toimia muutenkin, sillä voisi olla ihan fiksua rajata herkuttelu vain sunnuntaihin ja juhliin. Ehkä mä hetken mässäilen myös lauantaisin ja pohdin tätä vielä tovin. :)

   Poista
 8. Heh herkkulakko on vaikuttanut niin negatiivisesti, että ukko on pyytänyt lopettamaan ja todennut "mieluiten hieman pullero kuin kiukkuinen rouva". Tämä siis on aivan tosi asia. Koskaan en ole ollut herkkulakossa, mutta suklaalakossa kylläkin ja kerran jopa 2kk, sen jälkeen ensi puraisulla jäin koukkuun vaikka maistui suorastaan ällöttävän makealta. Jos en syö suklaata rahat menevät ruokaan, joten lompakossa en ole huomannut eroa.

  Mutta uskon siihen, että jos oikeasti pääsisin kaikkien houkutusten yli paremmalle puolelle, olisin energisempi. <3

  Upea juttu, jään mielenkiinnolla odottamaan ihmiskokeiden tuloksia. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Herkkulakko voi siis päättyä noinkin. :D

   Ihmiskokeet tosiaan jatkuvat. Vedenjuonti oli aika looginen jatkumo herkkulakolle, mutta katsotaan, keksinkö jotain myös maaliskuulle. :)

   Poista
 9. Hauska lukea herkkulakostasi, huippusuoritus karsia ruokavaliosta lähes kaikki sokerit! Itse kokeilin pidempää lakkoa, mutta karsin vaan karkit :) Omat pohdinnat 100 päivän lakosta löytyvät täältä http://www.sydamellista.blogspot.fi/2015/04/100-paivaa-ilman-karkkia-tilinpaatos.html . Itsellä myös vedenjuontiprojekti meneillään ja haaveissa -365-projekti, saa nähdä jaksaisikohan siihen ryhtyä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tulla kurkkaamaan sinun kokemuksiasi! Varmaan itsekin pitäisi ottaa uusi lakko vaikka juuri samalla teemalla kuin sinä eli pidempi aika mutta ei ihan niin tiukka rajoitus. Nyt nimittäin olen palautunut vanhoihin uriin ja herkuttelua ei todellakaan ole vain viikonloppuisin... :D

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)