maanantai 10. helmikuuta 2014

Munattomat Runebergin tortut

... eli Runebergin littanat.


Ajattelin tänä vuonna panostaa ja tehdä ihan oikeita Runebergin torttuja - tosin ilman kananmunaa. Selasin monia ohjeita ja hämmästyin, kuinka monella tapaa tortut voikaan tehdä! Olin myös aivan siinä uskossa, että torttuihin tulee aina karvasmanteliöljyä tai rommia (tms.), mutta eipäs näin ollutkaan.

Käytin Arla Keittiön ohjetta, koska siinä kananmunia oli vain yksi ja ajattelin sen olevan korvattavissa helpoiten.

Tässä alkuperäinen ohje:
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl korppujauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl mantelijauhetta
  • pinnalle vadelmahilloa ja sokerikuorrutusta
Ainoa tekemäni muutos ohjeeseen oli kananmunan korvaaminen 1 dl:lla päärynäsosetta (joka muuten on sopivasti yksi Piltti-purkillinen).

Vaahdota voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna (päärynäsose). Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voiseokseen. Laita taikina 12 muffinsivuokaan ja paista uunissa 200-asteessa 10 minuuttia.

Leivonnaisten jäähdyttyä lisää päälle nokare vadelmahilloa ja ympärille sokerikuorruterinkula.

Olin hyvin optimistinen taikinaa kohtaa, sillä valmis taikina vaikutti kuohkealta ja kevyen ilmavalta. Ehkä olisi kuitenkin pitänyt lisätä leivinjauheen määrää hieman, jotta taikina olisi kohonnut enemmän. Lisäksi sokerin korvaaminen osittain fariinisokerilla olisi tuonut torttuihin hieman väriä. Littanasta ulkonäöstään huolimatta tortut olivat kuitenkin herkullisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)