keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Lastenvaatteet: Kuinka paljon vaatteita lapsi tarvitsee?


Pysähdyin Tipusen vaatekaapille ja laskin, mitä vaatteita hänellä on nyt käytössä. Totesin, että 12 paidasta käytössä (päällä, pesussa tai kuivumassa) on hieman käyttöasteesta riippuen 5-7 kpl. Viidelläkin pärjäisimme, mutta kaksi ylimääräistä tuovat kivaa vaihtelua.

Housuista (13 kpl, mukaan ei ole laskettu sopivankokoisia mutta kesäkäyttöön ostettuja pihahousuja) ahkerassa käytössä vastaavasti on 4-5 kpl. Mekoista (7 kpl) käytössä on nyt vain 2 kpl (käyttämättömistä suurin osa on kesäisiä hellemekkoja) ja sukista 12 parista käytössä on useimmiten noin 5 paria.

Paidoista, housuista, mekoista ja sukista käytössä on siis n. 43 %. Tuohon on laskettu mukaan muutamat paidat ja housut vaihtelunvirkistykseksi - jos nekin laskee ylimääräisiksi, on käytössäolevia vaatteita 36 % vaatekaapin sisällöstä. Toisin sanoen parhaimmillaan vaatteista 64 % ei ole ollenkaan käytössä. Tosin täytyy sanoa, että nyt käyttämättömistä vaatteista osaa on käytetty jossain vaiheessa ennen kuin kaappiin on tullut kivempia vaatteita - tavallaan ne ovat kuitenkin turhia, koska pärjäisimme ilmankin niitä, jos olisimme alusta lähtien hankkineet vain todella kivoja, sopivia ja toimivia vaatteita.

Turhia vaatteita on siis vaikka kuinka.


Turhauduin ylimääräisiin vaatteisiin ja päätin, että seuraavan vaatekerraston suunnittelen Tipuselle huolella enkä ostele vaatteita sieltä sun täältä "halvalla" ja hetken mielijohteesta. Tässä menee vielä tovi ennen kuin isommat vaatteet ovat ajankohtaisia, mutta aion etsiä täydellisiä ja hyviä vaatteita jo nyt, ennakkoon ilman kiirettä ja löytämisstressiä. Koska Tipunen todennäköisesti saa silloin tällöin lahjaksikin vaatteita, on kiva, ettei omasta takaa ole valtavaa vaatevuorta ja lahjavaatteetkin pääsevät käyttöön.

Tähän mennessä seuraavaan kokoon on ostettuna nämä vaatteet:

Ylhäältä alas: Tutta (kirppis), Lindex, Lingon & Blåbär (kirppis)
Vasemmalta oikealle Tutta (kirppis), Lindex ja Tutta
Lisäksi on nämä kaksi enemmän reilua paitaa, jotka on ostettu kirpputorilta ihan vain kuvan tai tekstin takia. :)


Tiedän jo nyt, että punaiset housut olivat hutiostos. Kaupassa oli kuitenkin "Ota 3, maksa 2" -tarjous, eikä sitä (muka) voinut jättää käyttämättä. Sen sijaan keltaisten housujen tiedän 100 % varmuudella tulevan käyttöön, koska samanlaiset pienemmässä koossa ovat nyt ahkerasti Tipusen yllä.

Jään pohtimaan ja suunnittelemaan, millaisia ja minkävärisiä vaatteita Tipuselle oikeasti kannattaa alkaa etsiä. Samalla pitäisi varmaan tehdä vastaava inventaario myös omaan vaatekaappiin, sillä siellä on edelleen paljon ylimääräisiä ja turhia vaatteita (joita aina kuvittelen muka vielä käyttäväni).

Kuulostaako tutulta? 
Löytyykö sinun tai lapsesi vaatekaapista turhakkeita?

14 kommenttia:

 1. Kuulostaa tutulta. On pitänyt tehdä tuo jo monta kertaa kahden pienimmän vaatteille. Kaksi isointa hoitavat tämän homman itse. Lisäksi mä olen niin kyllästynyt joihinkin kolmen päällä nähtyihin paitoihin, että en mä jaksa niitä enää katsella välttämättä tuon neljännen päällä. Olen sitten vienyt niitä kirppikselle. Parhaimmin kestäneet ja ajattomimmat suosikit kuten Marimekon raitapaidat ovat olleet käytössä kaikilla neljällä tytöllä ja ovat edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on vielä vaatteita, jotka kestävät monen lapsen käytössä! Mua vähän harmittaa jo näin etukäteen, kun jossain vaiheessa Untuvikkokin on liian iso muutamiin lempparivaatteisiin, jotka todennäköisesti ovat käytöstä poisjäädessään vielä ihan ok-kuntoisia. Ehkäpä ne sitten löytävät kirppikseltä uuden kivan kodin!

   Poista
 2. Kuulostaa hyvinkin tutulta! Varsinkin, kun meillä eletään vielä vauva-aikaa ja kasvetaan niin nopeasti ulos vaatteista, ettei ole tosikaan. Osa vaatteista jää väkisin käyttämättä, ja sitten harmittaa, kun on vaatekaapissa käyttämättömiä vaatteita, mutta toisaalta jälleenmyyntiarvo pysyy ainakin hyvänä. ;) Pakko kuitenkin varavaatteita olla, ihan siltä varalta, jos tyttö vaikka puklaa tai kakkaa vaipasta läpi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin on meillä vauvanvaatteiden kohdalla - paljon varalla ja joitain, joita ei ehditykään käyttää ennen pieneksi jäämistä. Tuon saman puklu- ja vaippafalskausmahdollisuuden takia ajattelinkin karsia vain taaperon vaatemäärää. :D

   Poista
 3. - Itselläni ei ole lapsia, enkä niitä välttämäti edes halua, mutta isosiskon muksua katsellessa ja hänen vaatevarastoaan, niin kyllähän niitä vaatteita on jos jonnin moisia. Meillä pienenä myös kierrätettiin sisaruksien vaatteita, mikä on musta aivan loistava asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättäminen sisarusten kesken on kyllä hyvä asia! Muutaman vaatteen olen tosin ostanut pienemmälle, jotta hänelläkin olisi edes pari ihan omaa vaatetta.

   Poista
 4. Lapsia ei ole, mutta omassa vaatekaapissa homma kuulostaa ihan yhtä tutulta ;D Turhakkeita on, ja aina välillä tulee vietyä jätesäkillinen kirpputorille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omassa vaatekaapissa on kyllä eniten ylimääräisiä vaatteita. Niitä vain kummasti on kerääntynyt vuosien aikana ja jäänyt lojumaan kasoihin ja myttyihin!

   Poista
 5. Voi kyllä! Neljän hengen perheessä ihan jokaisella on kaapeissa vaatteita, joita ei käytetä. Itsellekin edelleen, vaikka edellinen iventaario oli vasta pari kuukautta sitten. Omilla pojillani on ikäeroa neljä vuotta. Aluksi säästin lähes kaikki isoveljeltä pieneksi jääneet nuoremmalle, paitsi ne, joita ei tullut pidettyä edes esikoisella. Sittemmin olen säästellyt vain ne kaikkein mukavimmat vaatekappaleet, joiden uskon kelpaavan noin neljän vuoden päästä nuoremmalle pojalle. Nykyajan(länsimaisen) ihmisen suurimpia ongelmia on tavaroiden omistamiseen liittyvät...Liikaa tavaraa, liian vähän säilytystilaa jne. Minusta kuitenkin kuulostaa, että tirppasi vaatemäärä on ihan kohtuullinen, ja äidillä on jalat maassa tässä asiassa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljän vuoden vaatteet säilössä veisivät varmasti hurjasti tilaa! Kuulostaa siis hyvältä päätökseltä säästää vain kaikkein kivoimmat. :) On tosiaan jännä, miten säilytystilat ovat aina täynnä, vaikka jokaisen muuton yhteydessä kaappitilaa on tullut lisää. Ehkä jonkun ulkopuolisen pitäisi tulla sanomaan tälle tavara- ja muistohamsterille, että tästä ja tästäkin voi oikeasti luopua!

   Kiitos, kovasti yritän pitää jalat maassa. :)

   Poista
 6. Näillä neuvoilla kannattaisi tehdä omatkin vaate- ja oikeastaan muutkin hankinnat. Harkintaa käyttämällä ei kertyisi kaappeihin tavarakerrostumia, joita pitää yhä uudelleen perata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Harkinta vaan pettää kovin helposti, kun näkee kaupassa jotain tosi kivaa ja ehdottoman tarpeellista. :)

   Poista
 7. Mulla on kanssa paha tapa hamstrata pikkumiehelle älyttömät määrät vaatteita, jotka sitten jää kaappiin lojumaan. Paljon tosin ostan kirppareilta, mutta silti... Sitten ihmettelen, miksi kaapit on aina niin täynnä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparilla ostokynnys on ainakin itselläni paljon matalampi ja sieltä mukaan päätyy usein vaatteita, joita ei lopulta tule kertaakaan käytettyä. Mitenköhän sitä saisi malttia kirpputoriostoksiinkin mukaan eikä hullaantuisi "ihan kivoista" euron tai parin vaatteista?

   Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)