perjantai 29. marraskuuta 2013

Jouluinen hyytelökakku


Jouluinen hyytelökakku on yhdistelmä ideoita ja ohjeita sieltä sun täältä sekä omia kokeiluja ja sovelluksia. Jokainen kerros maistuu joululta, mutta kokonaisuudessaan kakku on silti raikas. Kuorrutteessa on soseutettuja aprikooseja ja vaaleaa glögiä, joista anoppi on monena jouluna tehnyt herkullisen kiisselin aattona - ehkäpä tästä hieman tuunatusta versiosta tulee nyt meidän joulumme erityisherkku.


Kokeilin ensimmäisen kerran kalvon käyttöä kakun teossa ja se kannatti! Reunoista tuli todella siistit. Lisää kalvosta ja kakuista voit lukea esimerkiksi Kinuskikissan, Hellapoliisin tai Ullanunelman sivuilta.

Pohja:
  • 10 kpl Digestive-keksejä
  • 100 g margariinia
  • 1 rkl kanelia
Täyte:
  • 3 dl kuohukermaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 liivatelehti
  • 1 rkl sitruunamehua
Pinta:
  • 100 g kuivattuja aprikooseja
  • 5 dl vaaleaa glögiä
  • 4 liivatelehteä
Laita leivinpaperi kakkuvuoan pohjan ja reunan väliin ja halutessasi vuoraa reunat kalvolla. Murskaa keksit pieniksi muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu margariini ja kaneli. Levitä keksimurska kakkuvuokaan. Laita pohja jääkaappiin kovettumaan siksi aikaa kun teet täytteen.

Laita liivatelehti kylmään veteen. Lisää vaniljasokeri kerman joukkoon ja vaahdota kerma. Sekoita keskenään tuorejuusto, tomusokeri ja kardemumma. Yhdistä kermavaahto ja tuorejuustoseos keskenään. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita joukkoon liivatelehti. Lisää liivateseos muun täytteen joukkoon ja sekoita hyvin. (Itse sekoitin sähkövatkaimen pienimmällä nopeudella.)

Lisää täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Minulla kakku ehti hyytyä jääkaapissa n. 1-1,5 tuntia ennen päälikerroksen lisäämistä.

Keitä aprikooseja glögissä kunnes ne ovat kypsiä. Käyttämäni Rainbown aprikoosit kypsyivät n. 15-20 minuutissa. Aprikoosit olivat "syöntipehmeitä" jo pussissa eivätkä kivikovia liotusta ja pitkää keittoaikaa vaativia.

Soseuta aprikoosit glögin joukkoon ja anna seoksen jäähtyä. Kun sose on jäähtynyt, kuumenna tilkka glögiä ja sekoita joukkoon kylmässä vedessä olleet liivatelehdet. Lisää liivateseos aprikoosisoseeseen ja sekoita hyvin. Lisää seos kakun päälle ja anna hyytyä hyvin. Minulla kakku oli jääkaapissa yön yli.


Tein minikakkukokeilun kakkuaineksista ja sain aikaiseksi hauskan pienen leipomuksen. Pohjana on kokonainen Digestive-keksi ja ympärillä kalvo. En kostuttanut keksiä mitenkään, mutta sen sai silti lohkaistua lusikalla. Pieni kostutus ei kuitenkaan olisi ollut pahitteeksi.



tiistai 26. marraskuuta 2013

Kynttiläkoristeet

Helmitähtien innoittamana tein joulua varten muitakin helmikoristeita. Ensimmäisenä helmensä sai pöytäkynttilä...


... sitten adventtikynttilä...


... ja lopulta kynttelikkökin.


Helmet on pujotettu metallilankaan kolmeen kerrokseen. Kahden ensimmäisen kerroksen aikana lisäsin pyöreitä lasi- ja muovihelmiä ja kolmannella kierroksella pujotin edellisten helmien väliin pienempiä siemenhelmiä.

Joulukorttiprojekti edistyy hitaasti mutta varmasti. Pieni apulainen on oppinut konttaamaan, joten askarteluaika on ollut melko vähäistä. On kuitenkin melkoisen suloista, kun Tipunen tulee viereen ihmettelemään rapisevaa korttipohjapakettia.


Ja suloisuudesta puheen ollen - siirryimme tänään pakkasilmojen myötä käyttämään Tipusella kypäräpipoa. Voi, mikä ihana kananpoika meillä onkaan! :)

Eilisen Kaisan päivän perusteella on muuten ennustettu aikoinaan jouluaaton säätä - Kaisan päivänä on kuulemma samanlainen sää kuin jouluna. Jos tämä pitää tosiaan paikkansa, on tulossa kaunis joulu! Pieni pakkanen ja kirkas taivas aattona kuulostaa enemmän kuin hyvältä.




sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Hedelmäkeksit



Taas on kokeiltu yksi resepti joulua varten! Hedelmäkekseistä tuli mukavan rapeita, eivätkä ne ole ylimakeita. Kuivahedelmäsekoitusta olisin voinut ripotella päälle rohkeammin, mutta toivat nuo muutamatkin hiput mukavasti makua ja etenkin väriä kekseihin.

Täytyy myöntää, etten ole koskaan aikaisemmin ostanut kuivahedelmäsekoitusta. Seikkailu kaupan leivontaosastolla olikin mielenkiintoinen, kun tutkiskelin pakettien sisällysluetteloita. Päädyin lopulta kalleimpaan hedelmäsekoitukseen, jossa on 27 % papaijaa. Toiseksi kallein sekoitus oli myös ihan varteenotettava, mutta siitä puuttui papaija, mikä houkutti minua erityisen paljon. Mutta tiedättekö, mitä halvimmassa hedelmäsekoituksessa oli eniten? Naurista! Onhan sekin varmasti ihan ok värjättynä ja läpisokeroituna, mutta mieluummin syön keksien päällä oikeita hedelmiä.

Keksien ohje on peräisin Kotivinkin Jouluherkut 2009 -numerosta.


  • 125 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 80 g kuivahedelmäsekoitusta
Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää jauhoseos voi-sokeri-vaahtoon. Muotoile taikinasta keksejä ja ripottele päälle kuivahedelmiä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Sain tehtyä taikinasta 22 keksiä.