sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Hyvää hallow... eiku KEKRIÄ - näppärät ruokaohjeet ja lukuvinkkejä viikonlopulle!

Alunperin tarkoitus oli kirjoittaa enemmänkin lasten mielikuvituksesta, herkkyydestä ja peloista sekä nipottaa hieman riemujuhlasta, jota näköjään vietetään Suomessakin yhä enemmän ja enemmän. Ehkä paasaan ja nipotan ensi vuonna paremmalla ajalla, mutta toteanpa vain, ettei meillä todellakaan syödä viikonlopun aikana sormenpäitä, aivoja tai muitakaan ruumiinosia eikä täällä näy zombeja, avohaavoja tai pääkalloja.

hedelmäkynttilät, omenatuikkukippo, appelsiinilyhty

Tavallaan minulla ei ole halloweenia vastaan mitään ja onhan osa lepakoista, hämähäkeistä ja varsinkin kurpitsoista todella hellyyttäviä. Kuitenkin halloween tuntuu hyvin vieraalta ja jos kaiken lisäksi sattuu olemaan sellainen, ettei oikein innostu kauhusta eikä naamiaisista, on halloween aikalailla yhtä tyhjän kanssa.

Jos halloweenin vietto ei innosta, niin onneksi sen voi aina korvata kekrillä! Kekriä eli sadonkorjuun juhlaa vietetään Mikkelinpäivästä Pyhäinpäivään ja vakiintunein juhlapäivä sille on 1.11. Silloin syödään ja juodaan hyvin, nautitaan saadusta sadosta ja iloitaan leikkien ja laulujen parissa. Kekrin vietto on vähentynyt kaupungistumisen yhteydessä ja monet siihen liittyvät tavat ovat siirtyneet joulun- ja uuden vuoden viettoon. Lisää kekristä voit lukea esimerkiksi täältä, josta löytyy myös mainioita ideoita opettajille tai vaikkapa yhteisöille, jotka haluavat viettää kekrijuhlaa.

virkatut kasvikset

Laitan tähän alle linkityksen mielenkiintoisille pyhäinpäiväviikonloppuaiheisille kirjoituksille. Tervetuloa linkkaamaan mukaan oma postauksesi tai jokin muu teksti, josta tykkäät! Muutamia kirjoituksia laitoin jo valmiiksi, mutta lisää ihmeessä omasi mukaan! :) Voit jakaa koristeluideoita tai ruokavinkkejä halloweeniin, tunnelmia halloweenin tai pyhäinpäivän vietosta tai jonkin muun tähän viikonloppuun edes löyhästi sopivan jutun.






Me vietimme pienimuotoisesti kekriä erityisesti ruoan kautta (yllätys, yllätys). Söimme karjalanpaistia porkkanalisukkeen kera ja jälkiruoaksi banaanikakkua.

hyvä karjalanpaisti, ohje

Karjalanpaisti: 0,9 kg karjalanpaistilihoja, porkkanoita, sipulia, 2 tl merisuolaa, kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä.

Ota lihat jääkaapista huoneenlämpöön hetkeksi. Kuori ja pilko porkkanat lanteiksi ja sipulit rouheiksi paloiksi. Laita ainekset pataan tai isoon uunivuokaan ja kaada päälle kuumaa vettä sen verran, että ainekset jäävät juuri ja juuri pinnan alle.

Paista 200-asteisessa uunissa kolme tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Meillä uunin lämpötila on koko ajan sama eikä kantta ole päällä, mutta paistin voi myös tehdä laskemalla ensimmäisen tunnin jälkeen lämpötilaa ja laittamalla kannen päälle.

rakuunaporkkanat, ohje

Rakuunamarinoidut porkkanat: 500 g porkkanoita, 1 dl rypsiöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 2 tl sokeria, 2 tl kuivattua rakuunaa, 0,5 tl sormisuolaa, ripaus mustapippuria.

Kuori porkkanat ja leikkaa tikuiksi tai suikaleiksi. Keitä kypsiksi ja siirrä kulhoon. Mittaa muut ainekset kattilaan ja kuumenna - älä kuitenkaan keitä. Kaada kuuma marinadi porkkanoiden päälle ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tämä oli uusi kokeilu ja tykkäsin rakuunan ja porkkanan yhdistelmästä. Ensi kerralla laitan kuitenkin sekä öljyä että valkoviinietikkaa hieman vähemmän!

banaanikakku, vähäsokerinen leivonnainen, leivonta, kananmunaton, maidoton

Banaanikakku: 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 2 tl leivinjauhetta, 0,5 tl soodaa, 1 tl kanelia, 1 dl sokeria, 1 dl rusinoita, 2 banaania, 100 g margariinia sulatettuna, 2 rkl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon soseutettu banaani, vesi ja sulatettu margariini. Sekoita kevyesti sekaisin ja kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kakku oli positiivinen yllätys makunsa ja tekemishelppoutensa ansiosta. Haluan ainakin uskotella itselleni, ettei tämä edes ole kovin epäterveellinen herkku!


Nyt kun marraskuu on pyörähtänyt käyntiin, niin käyhän lisäämässä kivoja juttuja lokakuulta Kuukauden positiivisiin! Samalla voit kurkata, mitä kivaa muille bloggaajille on tapahtunut tässä syksyn aikana. :)

Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle, vietitpä sen miten tahansa! 

. . . . . .

Tipulaa voit seurata Facebookin, Bloggerin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

14 kommenttia:

  1. Ihanaa ettei kaikille tuo halloween ole korvannut omaa kekri-juhlaamme - tai pyhäinpäivää.
    Karjalanpaisti näyttää tosi herkulliselta. Noita rakuunaporkkanoita on meilläkin tehty ja ne ovat ihan huippuhyviä :) Kivaa alkanutta marraskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin tykkäsin rakuunan ja porkkanan yhdistelmästä, mutta etikka ei ollut niin makuuni. Pitää kokeilla miltä nuo maistuisivat vaikka kokonaan ilman etikkaa! :) Oikein kivaa marraskuuta myös sinne! :)

      Poista
  2. halloween ei kuulu meidänkään juhliimme. Hyvältä näyttää nuo ruoka ja kakku. Kuin myös virkatut vihannekset

    VastaaPoista
  3. Samanlaiset fiilikset!:) Kiitos paljon linkkaamisesta.<3 Täytyy käydä lukemassa nuo muutkin linkatut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tuntuu, että netissä halloween on todella pinnalla, joten ihan mukava tietää, ettei se kuitenkaan ihan kaikissa muissa kodeissa näy niin paljoa. :)

      Poista
  4. Voi kääk miten söpöjä nuo virkatut vihannekset ja juurekset! Myös aidot tarjoilut näyttävät herkullisilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne ovat! Kiitos niistä kuuluu ahkeralle anopille, joka on virkkaillut niitä tytöille. :)

      Poista
  5. Ihana postaus ! Kaunista, herkullista, tunnelmallista.
    Virkattu kurpitsa jää mieleeni päivää piristämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos Rita, kiva kuulla! :) Virkattu kurpitsa on kyllä ihan ylisöpö!

      Poista
  6. Apua!, mä justiinsa tajusin etten ole varmaan koskaan laittanut karjalanpaistia itse :o Lihapatoja kyllä vaikka minkälaisia, mutta perinteinen karjalanpaisti on jäänyt ihan pois. kiitos siis muistutuksesta, täytyypä seuraavaksi laittaa sitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, meillä taas tehdään aika harvoin muita lihapatoja, mutta karjalanpaistia sitäkin useammin. :D Niin sitä vain jumiutuu tuttuihin ja helppoihin ohjeisiin! Pitäisi ehkä etsiä taas pitkästä aikaa jokin muukin hyvä lihapataohje. :)

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)