maanantai 8. joulukuuta 2014

Koko perhe talkoissa: appelsiinipiparit

piparkakut, appelsiinipiparit, kananmunaton, maidoton, ohje

Ihastuin viime vuonna tähän munattomien ja maidottomien piparkakkujen ohjeeseen. Koska vappuna sitruunamunkit olivat loistava ratkaisu, päätin tänä vuonna kokeilla, miten appelsiinipiparit onnistuvat. Ja kyllähän ne onnistuivat! Jos et ole vielä tehnyt tämän vuoden pipareita tai jos kaipaat maito- ja muna-allergisille sopivaa joulutarjottavaa, niin näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Taikina on iso ja pipareita tuli monta pellillistä.

piparkakut, appelsiinipiparit, kananmunaton, maidoton, ohje

  • 2 appelsiinia
  • vettä
  • 4 dl sokeria
  • 2 dl siirappia
  • 250 g margariinia
  • 2 rkl kanelia
  • 1 rkl jauhettua kardemummaa
  • 1 rkl jauhettua neilikkaa
  • 1 rkl soodaa
  • 15 dl vehnäjauhoja

piparkakut, appelsiinipiparit, kananmunaton, maidoton, ohje

Raasta toisen appelsiinin kuori pieneksi raasteeksi ja kuori toinen appelsiini kuorimaveitsellä isommiksi suikaleiksi. Purista yhden appelsiinin mehu ja lisää vettä sen verran, että nestettä on yhteensä 2 dl. Sekoita kattilassa appelsiinimehu & vesi, sokeri, siirappi ja appelsiininkuoret. Anna seoksen kiehahtaa ja ota kattila pois liedeltä.

Paloittele margariini kulhoon ja lisää joukkoon mausteet. Nouki sokeriliemestä isot appelsiininkuoret pois ja kaada neste margariiniseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhot taikinaan puuhaarukalla sekoittaen. Peitä kattila kelmulla ja anna levätä jääkaapissa noin vuorokauden ajan.

Paista pipareita 200 asteessa n. 5 minuuttia.

piparkakut, appelsiinipiparit, kananmunaton, maidoton, ohje

Koko perhe osallistui pipareiden tekoon. Tipunen ei innostunut suuresti kuvioiden painelemisesta, mutta muottien kasaaminen päällekkäin ja tutkiminen oli mielenkiintoista.



Perheemme viideskin jäsen tuotiin osallistumaan talkoisiin.


Ja toki tapahtumia oli seuraamassa myös Untuvikko!

12 kommenttia:

  1. Kuulostaa herrrkulliselta! On ehkä pakko kokeilla. Meillä on poika muna- ja vehnäallergikko, mutta vehnää sietää nykyään ihan ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! :) Hyvä, että vehnä sopii pojalle jo paremmin - se varmasti helpottaa leipomisia paljon!

      Poista
  2. Meillä on äitin kanssa piparitalkoot vielä edessäpäin, mutta taidetaan kuitenkin pysyttäytyä omassa perinteisessä reseptissä. :)
    Tätä voisi kyllä kokeilla joskus tulevaisuudessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokaisella perheellä taitaa olla oma piparireseptinsä, jota käytetään uskollisesti vuodesta toiseen. Tästä ohjeesta saattoi tulla meidän perheen perinne! :)

      Poista
  3. Täytyy ehdottomasti koittaa. En ole yleensä tehnyt piparitaikinaa itse, ja tänä vuonna haluaisin tehdä. Piparit on leipomatta ja piparitalo tekemättä kun oon ollu siinä herkkulakossa niin eipä oo kauheesti napannut leipoa mitään makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin vakuuttaa, että tämä taikina onnistuu, vaikkei olisi erityisesti kokemusta pipareiden leipomisesta! Tämä oli nimittäin itsellenikin ensimmäinen itsetehty taikina, kun viime vuonna olin lähinnä ohjetta lukeva assistentti. :)

      Poista
  4. Hyvä idea, varmaan tosi hyviä!! :) Täytyykin kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini toi mukavan vivahteen pipareihin, kannattaa kokeilla! :)

      Poista
  5. Sitruuna kuulostaa juuri hyvältä piparitaikinaan.:) Jos en olisi niin laiska, niin voisin hyvinkin tätä ohjetta kokeilla.;D Katsotaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiini. ;) Kokeile, kokeile - sen sai tehtyä lopulta aika pienellä vaivalla! (Tosin mä ulkoistin appelsiininkuorten noukkimisen pois sokeriliemestä, mikä taisi olla leipomisen tylsin vaihe.) Niin, ja varsinaiseen pipareiden tekemiseenhän meni kyllä tovi - kahdelta aikuiselta (ja kahdelta pikkuapulaiselta) noin 1,5 tuntia + tiskivuori. Puuh!

      Poista
  6. Kiitos reseptistä! Näitä meidän perheen vegaanit syövät tänä jouluna! Hyviä ovat, on jo paistettu ja maisteltu. Taikina oli todella helppo leipoakin.

    VastaaPoista
  7. Maistuuko tuo appelsiini hyvin tässä? Yritän etsiä reseptiä, jossa se maistuisi aidosti!

    VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)