lauantai 24. toukokuuta 2014

Pullasilla taaperon kanssa

Pullien leipomisesta on vierähtänyt tovi ja päässä onkin pyörinyt viime päivinä ajatus mustikkapiirakasta pullapohjalla. Päätin kokeilla leipomista Tipusen kanssa, ja sehän sujui ihan hyvin. Opin, että taapero tykkää tökätä sormensa pullataikinaan. Myös hajuaisti taitaa Tipusella toimia, kun vaniljasokeria olisi voinut nuuskutella vaikka kuinka, mutta kardemumma olikin heti ei ei. :)


Tavoitteena oli tehdä mustikkapiirakka, mutta kaupanpäälle tuli myös pellillinen vadelmahillotäytteisiä kierrepullia. Niistä oli tarkoitus ottaa kuva, mutta hups vain ne ehtivät pakkaseen ennen kuin muistin ottaa kameraa esiin. Mustikkapiirakkakin olisi voinut olla tietysti hieman edustavamman näköinen...


Tein pullataikinan tämänhetkisellä lemppariohjeellani, joka on sekä munaton että maidoton. Sama taikina löytyy mm. joulupullista ja vappumunkeista.

Kananmunaton ja maidoton pullataikina

  • 1 prk Sunnuntain vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • 1/2 palaa tuorehiivaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 50 g leivontamargariinia (maidotonta)

Lämmitä vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiivaan. Lisää mausteet ja puolet jauhoista. Sekoita hyvin. Lisää loput jauhot ja sulatettu margariini. Anna kohota 40 min.


Taikinasta riitti hyvin kahteen kaulittuun levyyn, joista toinen pääsi piirakkavuokaan pohjaksi ja toisesta tuli 15 isoa kierrepullaa (paistettu 225 asteessa n. 10 minuuttia).


Mustikkapiirakka on tehty K-ruoka.fi:n ohjeen avustuksella. Annoin kerrankin pullien kohota rauhassa tunnin ajan ja jestas, miten isoja kierrepullista tuli ja kuinka ilmava piirakan pohjakin oli! Pohja on kaulittu levyksi ja siirretty vuoan pohjalle ja reunoille. (Seuraavalla kerralla varmistan, että reunat ovat joka puolelta riittävän paksut ja korkeat!) Tunnin kelmun alla kohoamisen jälkeen pistelin pohjaa haarukalla, voitelin reunat hyytelösokerivedellä ja levitin mustikat pohjan päälle. Mustikkapiirakan täytteessä on 250 g mustikoita ja 0,5 dl hillosokeria - sattumalta juuri sopiva määrä piirakkavuoalliseen. Paistoin piirakkaa uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 20 minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Pelkkä otsikko "pullasilla" sai hymyn huulille, mutta oi mikä piirakka... nyt valuu jo kuola :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä piirakka oli aikas hyvää - etenkin vaniljakastikkeen kanssa! :>

      Poista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)