perjantai 9. toukokuuta 2014

Kantapään kautta

Tähän asti Tipulassa on ollut kohtuullisen hyvin onnistuneita hyydytettyjä juustokakkuja, mutta aina kakkukokeilut eivät ole menneet ihan suunnitellusti. Tässä arkistojen kätköistä muutama kakkumoka, jotka ovat opettaneet hyvin tehokkaasti.

Vinkki 1
Sille, miksi juustokakut ohjeistetaan tekemään irtopohjavuokaan, on syynsä.


Vinkki 2 
Kakun kannattaa antaa oikeasti hyytyä hyvin ennen päällikerroksen lisäämistä.


Vinkki 3 

Jos epäilet liivatteen hyytyneen liikaa ennen täytteeseen lisäämistä, älä sekoita sitä sekaan.



Vinkki 4 
Tarkasta ennen vuoan täyttämistä, että reunat ovat varmasti tiukasti kiinni pohjassa.

Tämä opetus oli ilmeisesti sen verran musertava, ettei siitä tullut edes otettua kuvaa. Juustokakku keittiönpöydälle levahtaneena ei ole kauhean kannustava näky. :)

Ja vaikka kyseessä ei kakku olekaan, niin tässä vielä yksi oiva kuva valmistuvasta (oikeasti herkullisesta) kanapestopastasalaatista!

lauantai 3. toukokuuta 2014

Vapputunnelmia


Vappu hujahti nopeasti ja jälleen juhlapyhä näkyi lähinnä ruuissamme. Herkullisia sitruunamunkkeja tuli tottakai syötyä ja myös sima maistui. Tosin toiseen simasatsiin tuli vähän liian niukasti hiivaa, joten sima jäi hapokkuudeltaan hieman laimeaksi. Muuten maku oli kuitenkin kohdillaan ja ehkäpä näistä kahdesta simakokeilusta rohkaistuneena voisin kokeilla kesähelteillä (kun ne joskus tulevat) tehdä jotain maustettua simaa.


Herkuttelimme tortilloilla, joihin oli tällä kertaa ruhtinaallisesti täytteitä. Uutena kokeiluna oli pilkottua persikkaa, joka sopikin hyvin erityisesti salsakastikkeen sekä paistetun kanan ja sipulin kanssa.


Vähäkoristeista pöytää piristivät nämä Indiskasta löydetyt lautasliinat, joiden kiekurakuviot hurmasivat heti. Edes vaaleanpuna-pinkki-painotteisuus ei estänyt servettien livahtamista ostoskasaan! Muistaakseni samantapaisella kuvioinnilla oli saatavilla myös sinisävyinen lautasliinapaketti.


keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Sitruunamunkit


Vapun kunniaksi päätimme tehdä ihan itse munkkeja. Kokeilin sitruunan lisäämistä pullataikinaan ja munkeista tuli huippuhyviä! Tässäpä siis munattomien, maidottomien sitruunamunkkien ohje. Taikinamäärä on suht pieni, mutta siitä tuli 12 reilunkokoista munkkirinkilää.

  • 1 prk Sunnuntai vaniljakastiketta
  • 1 dl vettä
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 1/2 palaa tuorehiivaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 50 g leivontamargariinia

Lämmitä vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita hiivan kanssa. Lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, suola ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita mukaan vehnäjauhot ja sulatettu leivontamargariini. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.


Pyöritä taikinasta palloja ja anna kohota puolisen tuntia liinan alla. Munkkirinkilöiden tekemisen suhteen on näköjään kolmea koulukuntaa - rinkilät voidaan tehdä pitkästä pötköstä tai rei'ittämällä pyöreä munkki ennen tai jälkeen kohotuksen. Koska Marttojen simaohje toimi niin hyvin, päätin luottaa tälläkin kertaa Marttoihin ja tehdä reiät munkkeihin vasta juuri ennen paistamista.


Hyvät ohjeet munkkien paistamiseen löytyy mm. Kinuskikissan sivuilta. :)


Munkeista puolet sai ylleen perinteisesti sokeria...


... mutta puolet pääsi sokerikuorrutekoekaniineiksi:


Sokerikuorrutteessa on 3 dl tomusokeria ja 2 rkl sitruunamehua sekä elintarvikeväriä. Tein ensin puolikkaan annoksen sokerikuorrutusta, mutta se loppui kesken ja toiseen puolikkaaseen lorahtikin vähän reippaammin keltaista väriä. :) Kuorrutusta jäi hieman yli, joten sikäli ohje oli vähän reilu kuudelle isolle munkille.

Sitruunasokerikuorrute oli mielenkiintoinen kokeilu munkin päällä. En ehkä itse pidä niin kauheasti happamista mauista, joten en erityisesti innostunut makuyhdistelmästä. Kuitenkin Miehelle sitruunakuorrutteiset munkit maistuivat loistavasti, joten kuorrutusta kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos on sitruunan ystävä! :)