keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Kinkkuvoileipäkakku


Usein voileipäkakut ovat liian kosteita makuuni, joten tein tästä kakusta ehkä hivenen kuivakkaamman kuin pitäisi. Täytteet olivat voileipäkakussa mainiot, koristelua oli kiva väkertää ja leipävalintakin osui ihan hyvin kohdilleen. Ainoa selvästi itseäni häirinnyt kohta kakussa olivat reunat, joissa oli vain maustamatonta tuorejuustoa ja smetanaa - olisin kaivannut hieman lisää makua reunapaloihin.

Kakusta tuli isohko ja sitä syötiin muutamaan otteeseen. Yhteensä kakkua riitti noin 18 aikuisen annokseen, kun toisena suolaisena olivat vain coctail-tikut.


Kinkkutäyte:
  • n. 150 - 200 g palvikinkkua
  • 200 g yrttituorejuustoa
  • n. 1 dl silputtua persiljaa
  • puolikas paprika
  • mustapippuria

Suolakurkkutäyte:
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 isohko maustekurkku
  • 2 rkl tuoretta ruohosipulia
  • 2 rkl persiljaa
  • 1 tl vaaleaa balsamicokastiketta

 Kuorrutus:
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 2 prk smetanaa
  • persiljaa, viinirypäleitä, kurkkua, kirsikkatomaatteja, paprikaa, palvikinkkua

  • kostutukseen kasvislientä
  • leipänä Vaasan Täyshyvät monivilja, 32 viipaletta

Valmista täytteet pilkkomalla ainekset pieniksi paloiksi ja sekoittamalla ne keskenään. Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja valmista kasvisliemi.

Laita ensimmäisen kerroksen leivät tarjoilulautaselle 2*4 viipaleen suorakaiteeksi. Leipien alle kannattaa laittaa leivinpaperikaistaleet, jotta tarjoiluastia pysyy siistinä. Kostuta kasvisliemellä ja levitä ensimmäisestä täytteestä n. 2/3 leipien päälle. Lisää toinen kerros leipiä, kostuta ja levitä toisesta täytteestä n. 2/3. Käytä loput täytteet kolmanteen kerrokseen ja levitä päälle leipäkerros.


Kieputa kelmua leivän ja tarjoilulautasen ympärille tiiviisti ja laita voileipäkakku jääkaappiin ainakin yön yli. Kakun päälle voi asettaa painoksi esimerkiksi leikkuulaudan ja muutaman jääkaapista löytyvän purkin ja rasian.

Levitä tuorejuusto-smetanaseos kakun reunoille ja päälle. Koristele. (Itse en käyttänyt ihan kokonaan kuorrutustahnaa vaan hieman jäi yli.)

Kinuskikakku


Kakku onnistui yllättävän hyvin täytteiden puolesta, mutta kinuskikuorrutteen ulkonäköön en ole tyytyväinen ja pursotusta pitää vielä treenailla. Myös välissä olleet appelsiinimarmeladin kuoripalat maistuivat mielestäni vähän liian kitkeriltä, mutta muuten kakku oli herkullinen ja kosteutusta ja täytettä oli hyvässä suhteessa. Oli ihan mukavaa väkertää kakkua, mutta ehkä taas vähän aikaa teen helppoja ja nopeita juustokakkuja. :)

Kakun pohja on tehty munattoman kääretortun ohjeella. Tein taikinaa kaksinkertaisen annoksen kahdelle uunipellille ja leikkasin kakkulevystä pyöreät palat (halkaisija 22 cm). Alimmainen ja ylimmäinen kerros ovat kokonaisista ympyröistä, mutta keskimmäinen kerros on koottu paloista.


Kostutukseen on käytetty säilykepersikan ja -päärynän lientä, minkä jälkeen pohjan päälle on levitetty ohuelti appelsiinimarmeladia. Täytettä oli kahta erilaista:

Mango-päärynätäyte
  • 100 g mangotuorejuustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 3 säilykepäärynän puolikasta

Persikka-appelsiinitäyte
  • 100 g appelsiinituorejuustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 4 säilykepersikan puolikasta

Jaa vaahdotettu kerma puoliksi ja lisää toiseen puolikkaaseen mango- ja toiseen appelsiinituorejuusto sekä paloitellut säilykehedelmät.

Kaikkien aikojen edustavin kakkukuva. :)

Kinuskikuorrute
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl fariinisokeria
Sekoita ainekset teflon-kattilassa ja keitä pienellä kuplinnalla n. 20 minuuttia. Hyvät ja tarkat ohjeet kinuskikastikkeen tekemiseen löytyvät esimerkiksi Kinuskikissan sivuilta.


Tein kinuskikuorrutteen ohjeiden mukaan, mutta silti jossain kohdassa taisi mennä vikaan, sillä kuorrutteen pinnalle tuli kuin tulikin muutama rasvalaikku eikä se muutenkaan levittynyt ihan niin tasaisesti kuin toivoin. Sokerimassakoristeiden kannalta kuorrute oli kuitenkin hyvä valinta, sillä kukat eivät sulaneet kakun päälle. Hieman ne olivat kosteahkoja seuraavana päivänä oltuaan yön yli kuvun alla jääkaapissa, mutta muoto oli kutakuinkin vielä hyvä.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Elämäni ensimmäinen

...voileipäkakku, vaivalla tehty täytekakku ja järjestämäni 1-vuotissynttärikahvittelut on nyt koettu. :)


Tipunen täytti vuoden, mitä juhlistimme lähisuvun kanssa keväisen värikkäissä merkeissä. Hullunrohkeasti päätin kokeilla ensimmäistä kertaa perinteisiä kakkukahvitarjottavia kinuskikakkua ja voileipäkakkua - onnekseni tuuri ja onni olivat puolellani ja tarjottavat onnistuivat ihan kivasti.



Kaikki tarjottavat olivat laktoosittomista maitotuotteista tehtyjä ja munattomia. Tein myös kaksi pikkukakkua ilman viljaa (juustokakkutäyte eli appelsiinituorejuustoa, kuohukermaa, säilykepersikan ja -päärynän paloja ja liivatetta) riisimuropohjan päälle.


Kahvipöydän koristeena oli koristekiviä, muutama tuikkukynttilä sekä gerberoita ja oranssia harsokukkaa. Gerbera oli lopulta ihan kiva valinta, mutta muuten kukka-asetelma ei vastannut yhtään visiotani. Olin päättänyt panostaa kukkiin ja marketin sijaan ostin ne kerrankin oikeasta kukkakaupasta. Harmi, että palvelu siellä oli yhtä huonoa kuin olin kuullut - seuraavissa juhlissa palaan markettikukkiin tai etsin uuden kukkakaupan.



Tipusen synttärit osuvat sikäli hyvään vuodenaikaan, että kaupoista löytyy hyllykaupalla ihania, värikkäitä tipu- ja pupurakeita. Nam! :)


Otimme taaperostamme 1-vuotiskuvia, mikä oli paljon haastavampaa kuin puolivuotis- tai joulukuvien ottaminen. Miten ihmeessä saa elohopean lailla ympäri pyörivän, eteenpäin konttaavan tai ylös nousevan tyttösen pysymään paikallaan ja vielä katsomaan kameraankin?!


Synttärikahvittelu oli opettavainen kokemus monessa mielessä, mutta erityisesti viisastuin juhlapäivän valinnassa - tästä lähtien kaikki juhlamme ovat sunnuntaisin, mikäli vain mahdollista. Onneksi tällä kertaa Mummu pääsi avuksi ja katsomaan Tipusen perään, sillä muuten eivät olisi kakut ikinä valmistuneet!


Elämäni ensimmäinen Tipunen on 1-vuotias, jihuu!