perjantai 3. lokakuuta 2014

Lelutehtailua

Arvostukseni lelusuunnittelijoita kohtaan on kasvanut huimasti.

Tipunen tykkää lajitella, siirrellä ja ihmetellä kaikkea pientä alkaen pihakivistä ja jatkuen porkkanankuoriin. Erityisesti helmet ovat kiinnostavia.


Koska Tipunen tutkaili käpykranssia tehdessäni jonkin aikaa innolla paperinarussa olevia helmiä, päätin tehdä taaperolle ihan oman helmienihastelupaikan. Olohuoneesta löytyi tuoli ja tuolista juuri sopiva väli parille helminarulle:



Tipusesta oli mukavaa ojentaa äidille helmiä, mutta tuolihelmiviritelmän kiinnostavuus sen sijaan oli lähellä nollaa. Pienikin innostus hävisi, kun Tipunen hoksasi, etteivät helmet lähde narusta irti. En tästä kuitenkaan lannistunut, sillä onhan helmien siirteleminen edestakaisin hieman tylsää - selvästi niillä pitää olla enemmän liikkumatilaa!

Seuraavaksi siis rakensimme Helmilelun 2.0. Tällä kertaa helmet ovat edelleen narussa, mutta niiden lisäksi myös narut liikkuvat!


Kiinnostavuus oli (yllättäen) vielä tuoliakin vähäisempi. Helmien ojentelu oli kuitenkin edelleen mukavaa ja tulipa siinä ohimennen ruokittua Pupukaverikin.


Yritin pähkäillä, mitä muuta kivaa helmistä voisi tehdä. Pähkäillessäni asiaa Tipunen kävi viemässä Pingulle kaulakorun.


Päätin hylätä ajatuksen itsetehdystä helmilelusta tai ainakin palata asiaan vasta, kun pää on selvinnyt katkonaisista yöunista ja maitotehtailusta.

Muutama päivä myöhemmin kokeilin, miten pitkästä aikaa onnistuu muutaman korvakorun tekeminen Tipusen ollessa kaverina. Taapero sai eteensä koko helmilaatikon ja viihtyi hienosti. Hölmö äiti, kun ei heti tajunnut.

 

Kieltämättä hieman jännitti, koska helmet lävähtävät lattialle. Seuraavaa kertaa varten voisin ehkä vähentää jänskitysstressiä ja antaa taaperolle ihmeteltäväksi vain osan helmistä.

Taaperon itse valitsemat lempparit
Helmien ihmettelyn lomassa lahjakorvisten lisäksi itselle valmistuivat tällaiset pallokorut:


torstai 2. lokakuuta 2014

Syyspuu sormiväreillä

Napero-kerhossa oli ohje hauskan syyspuun tekemiseen sormiväreillä. Ohje oli ehkä hieman vähän vanhemmille lapsille - sellaisille, jotka paremmin ymmärtävät puun mallin, lehtien tekemisen ja sommittelun paperille. Tässä helpotettu pikkutaaperoversiomme.

Hahmottelin puunrungon paperille, jotta suurinpiirtein tiedän, mihin väriä laitetaan. Väriä Tipusen käteen ja pläts paperille. Puun latvusto on tehty ohjatusti, alla olevassa kuvassa valmistuu syysmyrskyn aiheuttama lehtisade.


Kuivuneeseen työhön liimasin ruskeasta kartongista leikatun puunrungon.


Värikäs syyspuu valmis! Pitääkin selvittää, mitä muuta kivaa kädenjäljestä saisi aikaiseksi. :)

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Valkosipulinen persiljafocaccia

Maikkarilla pyörii tällä hetkellä Koko Suomi leipoo -ohjelman toinen tuotantokausi. Ruokaohjelmia on aina kiva katsoa sivusilmällä, mutta tämä ohjelma on pakko saada nauhalle, jotta jaksot voi katsoa kokonaan ja rauhassa. Monen muun inspiraation lisäksi innostuin kokeilemaan focaccian leipomista nähtyäni, miten kilpailijat leipoivat sitä. Koko Suomi leipoo tulee torstaisin iltakahdeksalta - kannattaa katsoa, jos et ole vielä ohjelmaan tutustunut! :)


  • 2 dl vettä
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl valkosipulioliiviöljyä

Lisää kädenlämpöisen veden joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Sekoita joukkoon puolet vehnäjauhoista sekä oliiviöljy. Alusta sekaan loput jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Anna kohota n. 20 min.

  • 2 rkl valkosipulioliiviöljyä
  • suolaa
  • persiljaa

Laita halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan pohja ja laidat puolella oliiviöljystä. Levitä taikina vuokaan, sivele päälle loput oliiviöljystä ja "pompi sormilla" taikinassa. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Ripottele päälle persiljasilppu sekä hieman suolaa. Paista 225-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia kunnes leivän pinta on kullanruskea. Sivele uunista tullut, kuuma leipä oliiviöljyllä.


Perinteisestihän focaccian päällä on kirsikkatomaatteja, oliiveja tai rosmariinia, mutta hyvin persiljakin sopi siihen. :)