perjantai 9. toukokuuta 2014

Suklaa-appelsiinijuustokakku


... ja sen yllätyssisus!


Tykkään tehdä hyydytettyjä juustokakkuja, mutta aloin kaivata niihin pientä lisähaastetta. Ohjeita selaillessani törmäsin tähän ihanuuteen ja siitä se ajatus sitten lähti - lopputuloksena (laktoositon) suklaa-appelsiinikakku, joka muutaman kömmähdyksen jälkeen pysyi koossa ja maistui hyvältä. Joitain pieniä muutoksia tekisin ohjeeseen seuraavalla kerralla, mutta tässä tällä kertaa kokeiltu resepti. :)

Kakussa on halkaisijaltaan 18 cm:n vuokaan tehty munaton kakkupohja, appelsiiniraita ja suklaamousse sekä ympärillä 22 cm:n vuoan avulla tehty uloin kerros, jossa on kermaa ja appelsiinituorejuustoa.

Kakkupohja
  • 50 g margariinia sulatettuna
  • 1,5 dl persikkatölkin sokerilientä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kaakaojauhetta

Sekoita kuivat aineet keskenään sekä margariini ja sokeriliemi keskenään. Yhdistä seokset (sekoita taikinaa mahdollisimman vähän) ja levitä taikina voideltuun halkaisijaltaan 18 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Anna kakkupohjan jäähtyä vuoassa hetki, minkä jälkeen irrota kakku vuoasta ja tasoita pinta. Laita kelmun alle odottamaan.


Appelsiiniraita
  • 3 dl appelsiinitäysmehua
  • 2 liivatelehteä

Vuoraa 18 cm:n irtopohjavuoka foliolla kiiltävä pinta ylöspäin. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Mittaa mehu kattilaan ja keitä kasaan kunnes 1 dl mehusta on haihtunut. Lisää liivatelehdet ja kaada seos kakkuvuokaan.

(Mehun tihkumisen reunojen alta pystyy ilmeisesti välttämään, jos antaa nesteen jäähtyä kattilassa kunnes se on kiisselimäistä - tosin muutamat mehutilkat jäivät nyt folion päälle eikä nestemäinen olomuoto aiheuttanut isompaa ongelmaa.)

Anna appelsiiniraidan hyytyä vuoassa. Hyytymisen nopeuttamiseksi nostin vuoan mehun jäähdyttyä tunniksi pakastimeen.


Suklaamousse
  • 2 dl laktoositonta kuohukermaa
  • 100 g tummaa suklaata (laktoositonta löytyy esim. Brunbergilta)
  • 1 liivatelehti
  • 1 rkl appelsiinimehua

Laita liivatelehti kylmään veteen. Kuumenna 3/4 dl kermaa kiehuvaksi, lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita kunnes suklaa on sulanut. Anna jäähtyä.

Vatkaa loput (1 1/4 dl) kermasta vaahdoksi. Sekoita joukkoon jäähtynyt suklaa. Kuumenna 1 rkl mehua, sekoita liivatelehti siihen ja lisää hyvin sekoittaen suklaaseoksen joukkoon.


Nosta appelsiiniraita pois vuoasta. Vuoraa vuoka leivinpaperilla, lisää kakkupohja ja kumoa päälle appelsiiniraita. Kiinnitä irtopohjavuoan reunat ja lisää suklaamousse. Anna hyytyä. (Tällä kertaa kakku hyytyi pakkasessa vähän yli tunnin ja sen jälkeen jääkaapissa n. tunnin ajan.)


Appelsiinitäyte
  • 3,3 dl laktoositonta kuohukermaa
  • 200 g appelsiinituorejuustoa (laktoositon)
  • 4 liivatelehteä
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl appelsiinimehua

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi ja lisää mukaan liivatelehdet. Yhdistä liivatemehu kermatuorejuustoseokseen hyvin sekoittaen.

Laita halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperisuikaleita ja siirrä varovasti kakku keskelle vuokaa. Levitä täyte ensin reunoille pohjaa myöten ja loput päälle. Anna hyytyä. Jos haluat siistit reunat, laita kakkuvuoan sisäpuolelle kalvoreunus.



 Koristeeksi kakku sai suklaaraastetta sekä aikaisemmin ylijääneitä sokerimassakukkia (jotka kannattaa laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua, ne sulavat nopeasti).


Mitä muutoksia tekisin?

Tavallaan oli kiva, että kakkupohjassa on vähän kaakaojauhetta, mutta se ei siinä juurikaan maistunut eikä antanut väriä. Seuraavalla kerralla jätän sen kokonaan pois tai kokeilen 2 tl.
Appelsiiniraita ja suklaamousse olivat todella hyviä, mutta kakku kaipaisi ehkä pientä lisämakeutta. Seuraavalla kerralla lisään kermatuorejuusto-osuuteen vähän sokeria.

Näinkö helppoa kakun tekeminen oikeasti oli?

Ehei!


Viimeistä kerrosta tehdessäni laitoin mehuliivateseoksen hetkeksi jäähtymään ja taiteilin pikkukakun ison vuoan keskelle. Liivateseos ehti kuitenkin jäähtyä liikaa (oli vielä valuvaa mutta selvästi paksumpaa kuin yleensä), ja hölmönä sekoitin sen silti täytteeseen. Aamulla totesin käyneen juuri niin kuin epäilinkin - uloin kerros ei ollut jähmettynyt vaan sen sai kaapia pois kakun päältä. Kiitos Miehen sain kuitenkin uudet ainekset kaupasta ja kerros ehti hyytyä hyvin jääkaapissa neljässä tunnissa. :)

Ja tosiaan, onhan sitä tullut aikaisemminkin mokailtua juustokakkujen kanssa.

Alunperin oli tarkoitus kokeilla ulointa kerrosta aineksilla 200 g appelsiinituorejuustoa, 3,3 dl laktoositonta vaniljakastiketta (vaahdotettuna), 4 liivatelehteä ja 1 rkl appelsiinimehua. Korvasin vaniljakastikkeen kermalla, jotta täyte olisi valmiiksi kiinteämpää ja hyytyisi nopeammin.

Kakku oli tavallaan työläs monien vaiheiden takia, mutta toisaalta se ei vienyt kauheasti aikaa, kun suurin osa ajasta meni hyytymisen odotteluun. Oli myös mielenkiintoista kokeilla uudenlaista juustokakkua. Mutta olisittepa nähneet, millaisen tiskivuoren sain aikaiseksi!

Täältä löytyy hieman nopeatekoisempi versio samasta kakusta! :)

Kantapään kautta

Tähän asti Tipulassa on ollut kohtuullisen hyvin onnistuneita hyydytettyjä juustokakkuja, mutta aina kakkukokeilut eivät ole menneet ihan suunnitellusti. Tässä arkistojen kätköistä muutama kakkumoka, jotka ovat opettaneet hyvin tehokkaasti.

Vinkki 1
Sille, miksi juustokakut ohjeistetaan tekemään irtopohjavuokaan, on syynsä.


Vinkki 2 
Kakun kannattaa antaa oikeasti hyytyä hyvin ennen päällikerroksen lisäämistä.


Vinkki 3 

Jos epäilet liivatteen hyytyneen liikaa ennen täytteeseen lisäämistä, älä sekoita sitä sekaan.



Vinkki 4 
Tarkasta ennen vuoan täyttämistä, että reunat ovat varmasti tiukasti kiinni pohjassa.

Tämä opetus oli ilmeisesti sen verran musertava, ettei siitä tullut edes otettua kuvaa. Juustokakku keittiönpöydälle levahtaneena ei ole kauhean kannustava näky. :)

Ja vaikka kyseessä ei kakku olekaan, niin tässä vielä yksi oiva kuva valmistuvasta (oikeasti herkullisesta) kanapestopastasalaatista!

lauantai 3. toukokuuta 2014

Vapputunnelmia


Vappu hujahti nopeasti ja jälleen juhlapyhä näkyi lähinnä ruuissamme. Herkullisia sitruunamunkkeja tuli tottakai syötyä ja myös sima maistui. Tosin toiseen simasatsiin tuli vähän liian niukasti hiivaa, joten sima jäi hapokkuudeltaan hieman laimeaksi. Muuten maku oli kuitenkin kohdillaan ja ehkäpä näistä kahdesta simakokeilusta rohkaistuneena voisin kokeilla kesähelteillä (kun ne joskus tulevat) tehdä jotain maustettua simaa.


Herkuttelimme tortilloilla, joihin oli tällä kertaa ruhtinaallisesti täytteitä. Uutena kokeiluna oli pilkottua persikkaa, joka sopikin hyvin erityisesti salsakastikkeen sekä paistetun kanan ja sipulin kanssa.


Vähäkoristeista pöytää piristivät nämä Indiskasta löydetyt lautasliinat, joiden kiekurakuviot hurmasivat heti. Edes vaaleanpuna-pinkki-painotteisuus ei estänyt servettien livahtamista ostoskasaan! Muistaakseni samantapaisella kuvioinnilla oli saatavilla myös sinisävyinen lautasliinapaketti.