tiistai 10. marraskuuta 2015

Marraskuinen pakkasaamu

Pitkästä aikaa luontokuvia MakroTex-haastevastaukseeni!

Tässä muutama kuva eräältä marraskuiselta aamulta, kun mittari näytti -1 ja maa oli kauniin huurteen peitossa - siispä runsaasti kylmiä lehtiä, parvi tilhiä ja pari kierivää lapsukaista.









Pieni Lintu - MakroTex challenge

Kaunista marraskuun tiistaita sinulle! :)

. . . . . .

Tipulaa voit seurata Facebookin, Bloggerin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

torstai 5. marraskuuta 2015

Näin teet vaippakakun (ilman liimaa ja hampaiden kiristelyä)

Olen monesti ihastellut hienojen vaippakakkujen kuvia netissä ja pohtinut, koska voisin sellaisen itsekin tehdä. Tässä eräänä päivänä ystäväni kasvavaa vatsaa katsellessani hoksasin tilaisuuteni tulleen ja laitoin kakun heti toteutukseen. Tällainen siitä lopulta tuli!


Kakkupohjaan tarvitset

1 pkt 2-koon vaippoja (tässä kakussa on 32 Liberon vaippaa eli paketista jäi 4 käyttämättä)
vessa- tai talouspaperirullan (vessapaperirulla = yksikerroksinen kakku, talouspaperirulla = kaksikerroksinen kakku, vessapaperirulla + talouspaperirulla yhteenteipattuna = kolmikerroksinen kakku)
silkkinauhaa tai muuta vastaavaa
kumilenkkejä
irtopohjavuoan reunat (tässä kakussa käytössä oli halkaisijaltaan 22 cm:n vuoka)
pahvia tai kartonkia sekä halutessasi jotain koristusta sen päälle, tässä kakussa on kakkupaperi


Tee näin

1. Rullaa vaipat rullalle ja kiinnitä kumilenkeillä. Täytä kiinnilukittu irtopohjavuoka vaipparullilla ja laita keskelle vessa- tai talouspaperirulla. Saat kakkuun siistin reunan, kun käännät vaipparullien reunakohdat keskustaan päin!
2. Vedä kumilenkit pois vaipoista ja solmi nauha kakun ympärille.
3. Avaa irtopohjavuoka ja nosta pois. Jos päätät tässä vaiheessa tehdä alkuperäistä korkeamman tai matalamman kakun, keskustarullan vaihto onnistuu vielä helposti!
4. Asettele vaipat talouspaperirullan ympärille ja kiinnitä nipuksi nauhan avulla. Vedä kumilenksut pois.
5. Koristele kakku.

Jos teet kolmikerroksisen kakun, kannattaa irtopohjavuoan reunoja käyttää apuna myös keskimmäisessä kerroksessa!


Kakun alle saa tehtyä alustan esimerkiksi pahvilaatikon reunasta tai kartongista. Ympyrän piirtämisessä irtopohjavuoka on jälleen näppärä apu ja alustan saa koristeltua nopeasti kiinnittämällä sen päälle kaksipuoleisella teipillä kakkupaperin. Tässä kakussa kakkupaperin pitsireuna on käännetty pohjan puolelle ja kiinnitetty teipillä.


Täytteet

Kuten monessa muussakin asiassa, myös vaippakakussa vähemmän on enemmän - jos kakkuun laittaa paljon isoja esineitä kuten tuttipulloja ja pehmoleluja, se alkaa helposti muistuttaa enemmän tavarakasaa kuin kakkua. Keskityin kakussa pieniin lahjoihin, joista on vauvan lisäksi iloa toivottavasti myös äidille.




Tästä kakusta löytyy pari tuttia ja heijastin talvivauvalle sekä äidille huulirasva ja korvakorut. Geishat sopivat hyvin väriteemaan ja kakunkoristeena on suloinen KappAhlin uniriepu. Sen saa juuri ja juuri tungettua talouspaperirullan sisälle, mutta sen sijasta keskiputken voi täyttää esimerkiksi makeisilla. Yksi tekokukka kakun päällä voisi myös olla aikas kiva!


Makeiset on kiinnitetty kakkuun kaksipuoleisella teipillä. Kiinnitys ei ole kovin vahva, mutta riittävä siihen, etteivät suklaat lähteneet irti kuljetuksen aikana. Monessa kakkuohjeessa ohjeistetaan liimaamaan keskirulla kiinni alustaan, mutta ainakaan nyt se ei ollut ollenkaan tarpeen - kakku on tiivis paketti ja pysyy hyvin kasassa ja paikoillaan. Geishat reunoilla ovat pieniä stoppareita kakun liukumiselle ja tämän liimattoman kakun sai kuljetettua linja-autossakin rattaiden aisassa ehjänä perille.


Minähän tosiaan valitsen yleensä aina vauvoille vihreää, keltaista ja violettia. Nyt höpsähdin ihan täysin vaaleanpunaiseen. :D

Oletko sinä tehnyt tai saanut vaippakakun?
Mikä oli sen hittijuttu? :) 

Ja ihan mielenkiinnosta tuli mieleen - loukkaantuisitko, jos tietäisit (ja muut tietäisivät) hyvin varmasti odottavasi poikaa, mutta saisit vaaleanpunaisen kakun? Tai toisinpäin odotat tyttöä ja saat vaaleansinisen kakun? Näin ei siis tässä tapauksessa käynyt, mutta tulipa vain mieleen, millaisen vastaanoton tuollainen värijekku saisi aikaan.

. . . . . .

Tipulaa voit seurata Facebookin, Bloggerin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Hyvää hallow... eiku KEKRIÄ - näppärät ruokaohjeet ja lukuvinkkejä viikonlopulle!

Alunperin tarkoitus oli kirjoittaa enemmänkin lasten mielikuvituksesta, herkkyydestä ja peloista sekä nipottaa hieman riemujuhlasta, jota näköjään vietetään Suomessakin yhä enemmän ja enemmän. Ehkä paasaan ja nipotan ensi vuonna paremmalla ajalla, mutta toteanpa vain, ettei meillä todellakaan syödä viikonlopun aikana sormenpäitä, aivoja tai muitakaan ruumiinosia eikä täällä näy zombeja, avohaavoja tai pääkalloja.

hedelmäkynttilät, omenatuikkukippo, appelsiinilyhty

Tavallaan minulla ei ole halloweenia vastaan mitään ja onhan osa lepakoista, hämähäkeistä ja varsinkin kurpitsoista todella hellyyttäviä. Kuitenkin halloween tuntuu hyvin vieraalta ja jos kaiken lisäksi sattuu olemaan sellainen, ettei oikein innostu kauhusta eikä naamiaisista, on halloween aikalailla yhtä tyhjän kanssa.

Jos halloweenin vietto ei innosta, niin onneksi sen voi aina korvata kekrillä! Kekriä eli sadonkorjuun juhlaa vietetään Mikkelinpäivästä Pyhäinpäivään ja vakiintunein juhlapäivä sille on 1.11. Silloin syödään ja juodaan hyvin, nautitaan saadusta sadosta ja iloitaan leikkien ja laulujen parissa. Kekrin vietto on vähentynyt kaupungistumisen yhteydessä ja monet siihen liittyvät tavat ovat siirtyneet joulun- ja uuden vuoden viettoon. Lisää kekristä voit lukea esimerkiksi täältä, josta löytyy myös mainioita ideoita opettajille tai vaikkapa yhteisöille, jotka haluavat viettää kekrijuhlaa.

virkatut kasvikset

Laitan tähän alle linkityksen mielenkiintoisille pyhäinpäiväviikonloppuaiheisille kirjoituksille. Tervetuloa linkkaamaan mukaan oma postauksesi tai jokin muu teksti, josta tykkäät! Muutamia kirjoituksia laitoin jo valmiiksi, mutta lisää ihmeessä omasi mukaan! :) Voit jakaa koristeluideoita tai ruokavinkkejä halloweeniin, tunnelmia halloweenin tai pyhäinpäivän vietosta tai jonkin muun tähän viikonloppuun edes löyhästi sopivan jutun.






Me vietimme pienimuotoisesti kekriä erityisesti ruoan kautta (yllätys, yllätys). Söimme karjalanpaistia porkkanalisukkeen kera ja jälkiruoaksi banaanikakkua.

hyvä karjalanpaisti, ohje

Karjalanpaisti: 0,9 kg karjalanpaistilihoja, porkkanoita, sipulia, 2 tl merisuolaa, kokonaisia mustapippureita, laakerinlehtiä.

Ota lihat jääkaapista huoneenlämpöön hetkeksi. Kuori ja pilko porkkanat lanteiksi ja sipulit rouheiksi paloiksi. Laita ainekset pataan tai isoon uunivuokaan ja kaada päälle kuumaa vettä sen verran, että ainekset jäävät juuri ja juuri pinnan alle.

Paista 200-asteisessa uunissa kolme tuntia. Sekoita välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Meillä uunin lämpötila on koko ajan sama eikä kantta ole päällä, mutta paistin voi myös tehdä laskemalla ensimmäisen tunnin jälkeen lämpötilaa ja laittamalla kannen päälle.

rakuunaporkkanat, ohje

Rakuunamarinoidut porkkanat: 500 g porkkanoita, 1 dl rypsiöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, 2 tl sokeria, 2 tl kuivattua rakuunaa, 0,5 tl sormisuolaa, ripaus mustapippuria.

Kuori porkkanat ja leikkaa tikuiksi tai suikaleiksi. Keitä kypsiksi ja siirrä kulhoon. Mittaa muut ainekset kattilaan ja kuumenna - älä kuitenkaan keitä. Kaada kuuma marinadi porkkanoiden päälle ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Tämä oli uusi kokeilu ja tykkäsin rakuunan ja porkkanan yhdistelmästä. Ensi kerralla laitan kuitenkin sekä öljyä että valkoviinietikkaa hieman vähemmän!

banaanikakku, vähäsokerinen leivonnainen, leivonta, kananmunaton, maidoton

Banaanikakku: 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl kaurahiutaleita, 2 tl leivinjauhetta, 0,5 tl soodaa, 1 tl kanelia, 1 dl sokeria, 1 dl rusinoita, 2 banaania, 100 g margariinia sulatettuna, 2 rkl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon soseutettu banaani, vesi ja sulatettu margariini. Sekoita kevyesti sekaisin ja kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Kakku oli positiivinen yllätys makunsa ja tekemishelppoutensa ansiosta. Haluan ainakin uskotella itselleni, ettei tämä edes ole kovin epäterveellinen herkku!


Nyt kun marraskuu on pyörähtänyt käyntiin, niin käyhän lisäämässä kivoja juttuja lokakuulta Kuukauden positiivisiin! Samalla voit kurkata, mitä kivaa muille bloggaajille on tapahtunut tässä syksyn aikana. :)

Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle, vietitpä sen miten tahansa! 

. . . . . .

Tipulaa voit seurata Facebookin, Bloggerin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!