lauantai 7. kesäkuuta 2014

Omenakeikauskakku

Olen joskus jostain kuullut, että lohtu- ja palkintosyöminen ovat pahoja tapoja. Hups. Siinä vaiheessa, kun tirppaparka on ollut kipeä koko viikon, on väsynyt emo kuitenkin ehkä oikeutettu pieneen aika isoon herkkuhetkeen? Päässä on pyörinyt viikon verran ajatus keikauskakusta, joten päätin kokeilla sen tekemistä.


Kakkutaikina on Raision keittokirjasta. Keikauskakku on kokonaisuudessaan maidoton ja munaton.

  • 150 g margariinia (maidoton)

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 dl perunajauhoja
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kaurajuomaa

  • 4 omenaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1/2 tl kanelia

Sulata margariini ja kuori ja pilko omenat. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kaurajuoma sekä 0,75 dl sulatetusta margariinista.

Lisää kattilaan jääneeseen margariinisulaan fariinisokeri ja kaneli, sekoita.

Laita halkaisijaltaan 26 cm:n vuoan pohjalle leivinpaperi ja kaada päälle sokerirasvaseos. Levitä päälle omenapalat ja lopuksi taikina. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen keikautusta tarjoilulautaselle.


Tein kakun irtopohjavuokaan ja illan fiksuin veto oli laittaa uunipelti ritilätason alle. Rasva onnistui falskaamaan reunasta ulos, joten onneksi siivoukseen päätyi uuninpohjan sijaan vain pelti.

Kakku oli ihan hyvää, vaikka isohkot omenapalat jäivät aavistuksen verran liian napakoiksi makuuni. Kakkupohja maistui hyvältä erityisesti ollakseen sekä maidoton että munaton, mutta ehdotonta leipomissuosikkiani tästä ei tullut. Täytyy kokeilla keikauskakkua joskus uudestaan ja yrittää saada pohjaan (tai siis pintaan) enemmän karamellimaista koostumusta. Vieläkään ei siis karamellisoitumisasiat ole ihan hanskassa. :)

Ja hei, ei ole leivonnaista, jonka makua ei parantaisi vaniljakastikekasa!

maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kokkauskokeiluja maailmalta, Ranska

Käytin innoittajana ja opastajana Hans Välimäen kirjaa Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan. Hieman säädin ainesmääriä tai tekotapoja, mutta lähdekunnia kuuluu Välimäelle. Kirjasta löytyy kauniita kuvia ja monta, aloittelijallekin riittävän selkeää reseptiä. Jos perinteiset ranskalaiset ruoat kiinnostavat, kannattaa haalia tämä käsiinsä!


Pääruokana oli elsassilainen pekonipiirakka (tarte flambée) ja sen kaverina provencelainen vihanneshöystö eli ratatouille (jota ei voi ajatellakaan ilman, että mieleen pompsahtaa Rottatouille). En tiedä, onko ranskalaisen ruoan häväistystä tarjota piirakan kanssa lisuketta, mutta ainakin ne sopivat tämän kotikokkailijan mielestä hyvin yhteen.


Jälkiruoaksi söimme ilmeisen perinteistä ranskalaista herkkua: tarte tatinia eli ranskalaista omenatorttua. Jälkiruokia selaillessani totesin, että ranskalaiset rakastavat kananmunaa makeissa leivonnaisissa. Tämän tarte tatinin pohja on kuitenkin tehty voitaikinaan, mikä sopii minulle loistavasti. Pohjan voi tehdä myös kananmunallisena versiona, jolloin esimerkiksi tämä Sikke Sumarin nopea tarte tatin -ohje voisi olla näppärä.


Elsassilainen pekonipiirakka

  • 100 g voita
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 4 rkl kylmää vettä

  • 2 pkt pekonia (340 g)
  • 3 sipulia
  • 150 g crème fraichea
  • 150 g rahkaa
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria

Nypi hieman pehmennyt voi, vehnäjauhot ja suola murumaiseksi. Lisää vesi ja muotoile palloksi. Kääri tuorekelmun sisään ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi.

Suikaloi pekonit ja ruskista pannussa, siirrä syrjään. Viipaloi sipulit ja kuullota niitä hetki rasvassa, jotta ne pehmenevät. Sekoita keskenään crème fraiche, rahka ja mausteet.

Kauli taikinasta ohuehko levy ja siirrä se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle crème fraiche ja rahka -seos, sitten sipulit ja lopuksi pekonit. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Hienoa pekonipiirakassa on sen luontainen kananmunattomuus - ihanaa, kun ei tarvitse kikkailla korvaavien viritysten kanssa! Piirakka tarjoillaan lämpimänä, ja se oli hyvää myös seuraavana päivänä mikron kautta pyörähtäneenä. Olen tottunut siihen, että suolaisten piirakoiden päällä on juustoraastetta tai ainakin täytteet ovat kaikki sekoitettu keskenään. Tällainen kerroksellinen piirakka oli siis ihan uusi juttu, mutta tykkäsin siitä paljon! Tätä ehdottomasti tulee tehtyä toisenkin kerran ja esimerkiksi raikas vihersalaatti voisi olla myös oiva lisäke piirakalle.


Ratatouille

  • 1 munakoiso (n. 400 g)
  • 1 kesäkurpitsa (n. 450 g)
  • 1 keltainen paprika
  • 5 tomaattia
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • tuoretta timjamia
  • kuivattua rosmariinia
  • suolaa ja mustapippuria

Pilko kasvikset. Kuumenna vähän öljyä kattilassa ja kypsennä siinä tomaatit niin, että ne soseutuvat vähän. Siirrä kattila syrjään. Laita noin puolet öljystä paistinpannuun ja kypsennä kesäkurpitsa- ja munakoisopaloja kunnes ne pehmenevät vähän. Siirrä ne pois pannulta, lisää pannulle loput öljystä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää paprikat. Kun paprikat ovat pehmenneet hieman, yhdistä kaikki kasvikset samaan kattilaan tai paistinpannuun. Anna hautua kannen alla sekoittamatta n. 20 minuuttia.

Lisää hienonnettu timjami, rosmariinia sekä suolaa ja pippuria maun mukaan.


Kuvan näkymä työtasolla toi hieman mielenrauhaa, kun toisaalla oli piirakoihin käytettävät sokeri- ja rasvakasat. Ratatouille oli hyvää, mutta se oli patamaisempaa kuin odotin. Ehkä kypsensin kasviksia siis vähän liikaa.


Tuore timjami oli maukasta ratatouillessa, ja sitä menikin koko ruukullinen. Jos yrtit eivät olisi niin kovin kalliita, myös rosmariini olisi ollut tuoretta - kuitenkin viisi euroa pienestä ruukullisesta on jo vähän liikaa.


Tarte tatin

  • 1 pkt voitaikinaa
  • 4 omenaa (Granny Smith)
  • 100 g voita
  • 2 dl sokeria

Ota voitaikina sulamaan. Käytin voitaikinalevyjä, mutta valmiiksi kokonainen taikinakimpalekin olisi ollut hyvä - nyt piti hieman kikkailla levyjen yhdistämisessä.

Kuori ja pilko omenat. Laita valurautapannun tai keraamisen torttuvuoan (meillä käytössä oli keraaminen pata) pohjalle voisuikaleita (n. 2/3 voista) ja levitä niiden päälle sokeri. Asettele omenapalat pohjalle pyöreä pinta alaspäin ja laita loput voista nokareina omenien päälle.

Kauli taikinasta levy, joka on parisen senttiä vuokaa suurempi. Nosta taikina omenoiden päälle ja käännä reunat pohjaa kohti nuolijalla tai veitsellä.

Laita vuoka / pannu liedelle ja kuumenna hiljalleen niin, että sokeri karamellisoituu. Annoin vuoan olla liedellä ainakin vartin verran, mutta kuten kuvasta näkyy, karamellisoituminen ei ihan onnistunut. Ohjeiden mukaan sokerin värin (pitäisi olla siis tummanruskeaa) olisi pystynyt näkemään reunaa raottamalla, mutta itse näin vain kuplivaa rasvaa. Seuraavalla kerralla yritän onnistua paremmin!

Kun sokeri on karamellisoitunut, siirrä vuoka 225-asteiseen uuniin ja anna olla siellä vartin ajan. Ota torttu uunista ja anna vetäytyä muutama minuutti ennen kippaamista ylösalaisin lautaselle.


Karamellisoituminen oli selvästi tortun vaikein kohta, mutta epäonnistumisesta huolimatta tortun maku oli loistava. Torttu oli todella makea, mutta upposi hyvin sokerihiiriin.


Parhaimmillaan torttu oli jäähdyttyään hetken pöydällä. Ihan syömäkelpoista se oli myös jääkaappikylmänä, mutta vieraille tarjoaisin sen mieluummin vastapaistettuna. Tortusta olisi kiva tehdä pienempiä leivosmaisempia versioita ja myös muiden keikautuskakkujen tekeminen alkoi kiinnostaa. Ehdottomasti kannattaa käyttää torttuun Granny Smith -omenoita, jotka ovat tarpeeksi happamia ja kiinteitä!


Kattaus

Ranskasta tulee mieleen valkoinen väri, luonto ja kynttilät. Tässäpä siis nopeasti kyhätty kattaus kaappien kätköistä löytyneillä varusteilla.


Lautaset ovat Pentikin Valo-sarjaa ja lautasliinat (Duni) jäivät aikoinaan häistä yli kuten myös koristekivet. Ruusu on ollut somisteena milloin missäkin ja taitaa olla alunperin Tiimarista. Kynttiläkippo ja pöytäliina (eli ikkunaverho) ovat Ikeasta ja puinen tarjotin on saatu lahjaksi.


Aloitin fiksusti varmaan suuritöisimmästä menusta, mutta kannatti nähdä vaivaa - herkullisia ruokia tuli! Seuraavana vuorossa taitaakin olla sitten Kiina. :)

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Kokkauskokeiluja maailmalta, lähtöruudussa

Täytyy tunnustaa, että olen matkustanut hyvin, hyvin vähän ulkomailla. En ole koskaan erityisesti kaivannut Suomen ulkopuolelle, mutta eri maiden keittiöt kiinnostavat periaatteessa. Käytännössä kynnys vierailla eri ruokakulttuureja edustavissa ravintoloissa on korkea, sillä pelkään kielimuuria ja ruokien ainesosien selvittämisen vaikeutta. Tämänpä takia mielessä on jo parin vuoden ajan pyörinyt ajatus omista kokkauskokeiluista erilaisten ruokakulttuurien herkuista. Toteutus on kuitenkin aina jäänyt ja jäänyt ties minkä (teko)syyn takia, mutta nyt viimein päätin ryhdistäytyä. Jos en kokeile muutamaa ruokakulttuuria nyt, niin koskas sitten?

Tuumasta toimeen - siispä suuntasimme Tipusen kanssa retkelle paikalliseen kirjastoon:


Nolona täytyy myöntää, että näin Google-aikakautena olin aivan fiiliksissä kirjaston kirjahyllyistä. En oikeasti edes muistanut, kuinka kattavasti siellä voikin olla kirjoja. Monta metriä eri keittiöiden reseptiopuksia!


Jotta en ylityöllistä itseäni tässä kesän kynnyksellä, päätin aloitella varovasti neljällä ruokakulttuurilla. Aikomuksena on tehdä kustakin yksi ateria pää- ja jälkiruokineen. Koska takana ei ole kokemusta aidoista paikallisista ruuista, makumatkailu jää varmaan hieman puutteelliseksi. Siitä huolimatta odotan kuitenkin kokkailukokeiluja innolla ja mielenkiinnolla - toivottavasti matkan varrelta tarttuu mukaan uusia suosikkeja, joita tulee tehtyä myöhemminkin.

Ensimmäisenä suuntaan vispiläni ja kauhani kohti Ranskaa, tervetuloa mukaan! :)