torstai 3. joulukuuta 2015

#verkkorauhaa

Ihmettelin jokin aika sitten somen keskustelukulttuuria ja alkukesästä yritin vaikuttaa blogien kommentointikulttuuriin Sinä loukkasit minua -kampanjalla. Some käy juuri nyt kuumana erityisesti maahanmuuttokeskustelun ympärillä, mutta myös muuten.

Lueskelin alkuviikosta suuren hämmennyksen vallassa Vihamukin juttuja ja totesin, että aikuiset ihmiset ovat välillä %&!#?!%&¤ outoja. Vihaisten kirjoitusten jälkeen törmäsin sopivasti Lilyn #verkkorauhaa-kampanjaan, jolla pyritään pysäyttämään erityisesti naisiin kohdistuva verkkoviha.


#verkkorauhaa-kampanja kohdistuu varsinkin naisvihan vastustamiseen, mutta itse olen mukana yleisesti vihaa vastaan. Mielestäni sillä, onko vihan kohde mies tai nainen, tai sillä, onko kirjoittaja mies tai nainen, ei ole väliä. Pointti ymmärtääkseni on se, ettei netissä uhkailla tai nimitellä ketään, ei mustamaalata tai levitetä ala-arvoisia kuvamanipulaatioita eikä fantasioida väkivaltaisilla teoilla. Mielipiteissä ja ajatuksissa on eroja, mutta niistä pitää voida keskustella asiallisesti. Toivottavasti kaikki myös muistaisivat, että eri mieltä saa olla ja toimintatapoja saa kritisoida, mutta niin kauan kun sen tekee asiallisesti, ei kyseessä ole vihapuhe.

Vaikka joissain (kenties monessakin, en tiedä) keskusteluissa miehet ovat varmasti kimpaantuneet ja kohdistaneet aggressionsa naisiin / naiseen, kyllä me naisetkin osaamme. Eivät kaikki naisiin kohdistuvat huorittelut, raiskaustoiveet tai tappouhkaukset ole todellakaan miesten kirjoittamia.

Seuraavan pätkän olen kopioinut suoraan kampanjasivulta. Näin siis voit omalta osaltasi vaikuttaa ja pitää muiden puolia:

Älä vaikene. Törkeiden viestien tarkoitus on nimenomaan hiljentää vastapuoli. Jos viestien saaja ei itse uskalla reagoida, tee sinä niin. Törkeyksien kohteeksi joutuvat erityisesti nuoret, alle 24-vuotiaat naiset. Siksi on tärkeää pitää heidän puoliaan.
Lähetä kannustavia ja kiittäviä viestejä ketjuun, jonka aloittajaa vastaan on hyökätty. Osoitat siten tukea aloittajalle ja vihapuheen kirjoittajat huomaavat, että he jäävät alakynteen. 
Jos kommentointi on jo suljettu, lähesty postauksen kirjoittajaa esimerkiksi Twitterissä tai sähköpostitse ja kiitä häntä kirjoituksesta. 
Kehu netissä vihanpuheen kohteeksi joutuneita toimittajia ja poliitikkoja, jotka ovat toimineet mielestäsi esimerkillisesti. Törkytulvan keskellä kannustava viesti luo uskoa, että he eivät ole yksin. 
Älä lähde koskaan mukaan vihapuheeseen, edes nimettömänä.

Ja hei, onhan se vähän vaikea opettaa lapsille ja nuorille some-etikettiä ja asiallista nettikäyttäytymistä, jos aikuiset toimivat aivan päinvastaisina esimerkkeinä. 

Miten on, lähdetkö mukaan? :)

Lisää kampanjasta ja osallistumisesta voit käydä lukemassa Lilyn sivuilta täältä.

. . . . . .

Tipulaa voit seurata sivun alareunasta löytyvän Bloggerin lukijaraadin lisäksi Facebookin, Blogipolun tai Bloglovin'in kautta ja lisää kuvia löydät Instagramista!

8 kommenttia:

  1. Täytyy sanoa että olipa erikoinen nettisivu siis toi vihamuki. En oo tuollaisesta kuullutkaan ja voi olla että on tyhmä kysymys mutta tiedätkö onko tuon sivuston tarkoitus lietsoa vihaa vai kerätä noloimmat tyypit kaikkien nähtäville? Aika järkyttävää :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta oli juttua hetki sitten jossain iltapäivälehdessä ja mä tulkitsin tarkoituksen olevan kommenttien kerääminen yhteen paikkaan, jotta ihmiset havahtuisi, millaisia juttuja netissä kirjoitetaan. Mut sitä en tiedä, onko sivusto kääntynyt itseään vastaan ja lietsooko se entisestään tuon tyyppistä vihaa. Mä ainakin toivon että oman nimen saaminen julkiseksi muuallekin kuin johonkin yksittäiseen fb-ryhmään saisi edes jonkun pohtimaan vähän omaa kirjoitteluaan!

      Poista
  2. Hieno juttu:) tekisi kyllä mieli lähteä mukaan!

    VastaaPoista
  3. Mäpäs tutkin tarkemmin tuota kamppista :) Mä yritin miettiä mikä olisi neuvo tai ohje minkä voisit sanoa esim. lapselle kun kerrot siitä miten netissä käyttäydytään, jos tosiaan voisit antaa vain yhden neuvon.

    Mä uskon siihen, että erittäin harva, joka sammakoita suustaan päästelee (eli kirjoittaa jollekin tyyliin: "vitun huora") päästäisi sitä julkisesti. Jos se tilanne olisi oikea tilanne. Ne kaksi tai useammat ihmiset olisi yhdessä paikassa niin aika harva oikeasti sanoisi sitä mitä netissä sanoo. Neuvona siis: Kirjoita vain se, minkä voisit ko. ihmisille sanoa kasvotustenkin.

    Mä olen sanonut ennenkin sen, ettei kaikista tarvitse tykätä, mutta se miten ilmaisee itseään, sillä on suuri merkitys. Esimerkki: Joku esittelee netissä itse tekemäänsä riemunkirjavaa villapaitaa, toiset ihastelee ja jakaa liudan ylistäviä sanoja ja sitten tulee se yksi kuka kirjoittaa: "vitun ruma, vittu sä oot paska". toiset komppaa tykkäämällä tätä ja sit syntyy sota, kun aloittaja pahoittaa mielensä ja tämä sammakonpäästäjä on taas sitä mieltä, että hänellä on oikeus mielipiteeseensä. Kyllä, aivan varmasti on, mutta aina voi kysyä, että oliko sitten pakko kommentoida? Tai vielä parempi, kerro mielipiteesi rakentavasti. Mä ainakin haluan kannustaa ihmisiä olemaan eri mieltä ja kertomaan eriävän mielipiteensä, mutta tehkää se hyvät ihmiset haukkumatta. Koska sekin on musta tyhmää, että mihinkään tuollaiseen aloitukseen ei saisi kertoa sitten rehellistä mielipidettään.

    Nää on kyllä vaikeita asioita :D ja tästä kommentista tuli romaani :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä neuvo! Mä myös tahdon uskoa, että harva sanoisi samoja asioita kasvotusten.

      Mä komppaan sua ehdottomasti tuossa kommentoinnissa - jos on ikävää sanottavaa, onko sitä tosiaan pakko sanoa? Erityisesti silloin, jos sillä ei ole mitään merkitystä saajalleen. Oon myös samaa mieltä siinä, että saa olla eri mieltä ja saa kritisoida, mutta kaikki asiat voi muotoilla myös asiallisesti. Ja just vaikka siitä riemunkirjavasta paidastakin voi vain todeta, että se on omasta mielestä liian räikeä ja that's it.

      Jotenkin tuntuu, että keskustelukulttuuri on jossain määrin mennyt vähän oudoksi. Kynnys solvata ja haukkua vaikuttaa aika matalalta, mutta sitten taas vaikkapa kynnys ottaa kantaa maahanmuuttoasiaan on korkea, koska niin helposti leimataan rasistiksi (vaikka siis kanta ei olisi millään tavalla rasistinen, vaan ainoastaan esim. kritisoi, miten talous kestää sen). Eli netissä voi haukkua ja solvata, mutta asiallinen mielipide ei olekaan hyvä juttu.

      Poista
  4. Hyvä ja tärkeä kampanja! Kirjoitan tästä pian myös omaan blogiini!

    VastaaPoista

Olen valtavan iloinen jokaisesta kommentista! En välttämättä ehdi tai muista vastata siihen heti, mutta vastaan kyllä ennemmin tai myöhemmin. :)